Dainiaus VYTO nuotr.

Aktualijos

Abiturientai laiko brandos egzaminus

Įsibėgėja pagrindinė egzaminų sesija. Pirmadienį vyko lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas. Tai vienas iš dviejų privalomų egzaminų, kuriuos reikia išlaikyti brandos atestatui gauti. Trečiadienį abiturientai rinkosi į valstybinį fizikos egzaminą, penktadienį vyks valstybinis matematikos egzaminas.

Kaip „Gimtajai žemei“ papasakojo rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Augustinas, pagrindinė brandos egzaminų sesija prasidėjo balandį. 248 kandidatai balandžio 10 dieną laikė užsienio kalbos (anglų) egzamino kalbėjimo dalį. Kaip ir praėjusiais metais Ukmergėje buvo du anglų kalbos kalbėjimo dalies egzamino vykdymo bei vertinimo centrai – Jono Basanavičiaus ir Antano Smetonos gimnazijose. Juose šį egzaminą laikė visi rajono kandidatai. Tai yra gimnazijų abiturientai, Technologijų ir verslo mokyklos moksleiviai bei eksternai.

Balandžio 11-ąją du ukmergiškiai, pasirinkę užsienio (rusų) kalbos egzaminą, jį laikė centre Jonavoje.

Anglų kalbos egzamino klausymo, skaitymo ir rašymo dalys vyko gegužės 20 dieną, rusų kalbos – gegužės 27-ąją.

Laikyti vokiečių bei prancūzų kalbos brandos egzaminus šiais metais nepasirinko nė vienas rajono abiturientas.

Pasak A. Augustino, pernai valstybinį anglų kalbos rajone laikė 275 jaunuoliai, rusų kalbos – septyni.

Birželio 3-ąją abiturientai laikė valstybinį geografijos egzaminą. Į jį iš viso buvo užsiregistravęs 61 kandidatas, tačiau laikyti atvyko 52 (pernai registravosi 31, laikė 29 kandidatai). Šalyje laikyti geografiją, Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, pasirinko 4 358 kandidatai. Šis egzaminas buvo vykdomas šešiasdešimt trijuose Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtuose centruose.

Ukmergėje valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą laikė 213 kandidatų. Mokyklinį gimtosios kalbos egzaminą buvo pasirinkęs 201 moksleivis, tačiau 16 mokinių jo nelaikė. Ukmergėje buvo įsteigti du lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino centrai – „Šilo“ ir Užupio pagrindinėse mokyklose.

Pernai privalomą lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą Ukmergėje laikė 244 kandidatai, mokyklinį – 199 moksleiviai.

Šalyje laikyti lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą registravosi 18 759 kandidatai. Egzaminas buvo vykdomas 179 savivaldybių administracijų įsteigtuose centruose. Mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą registravosi laikyti 12 643 kandidatai.

Kaip skelbia Nacionalinis egzaminų centras, tiek valstybiniame, tiek mokykliniame brandos egzamine kandidatai turėjo atlikti vieną užduotį – parašyti rašinį. Brandos egzaminui buvo pateiktos dvi samprotavimo rašinio ir dvi literatūrinio rašinio temos. Taip pat abiejų tipų egzaminuose prie kiekvienos temos buvo pateikti trys privalomi lietuvių literatūros autoriai: valstybiniame brandos egzamine – iš Bendrosios programos išplėstinio kurso, mokykliniame – iš Bendrosios programos bendrojo kurso. Pagal pernai patvirtintus kriterijus, ypatingas dėmesys skiriamas vertinant rašinio turinį, taip pat – raštingumą.

Valstybinio brandos egzamino vertinimas prasidės birželio 12 d. Kandidatų darbus dvi savaites vertins beveik keturi šimtai vertintojų. Šio egzamino rezultatai bus paskelbti liepos 3 d. Mokyklinio brandos egzamino kandidatų darbai turi būti įvertinti per devynias darbo dienas, t. y. rezultatai bus skelbiami birželio 16 d.

Birželio 7-ąją vyko fizikos valstybinis brandos egzaminas. 25 ukmergiškiai kandidatai jį laikė centre, įsteigtame Dukstynos pagrindinėje mokykloje. Tiek pat abiturientų fiziką rinkosi ir praėjusiais metais.

Šalyje fizikos egzaminą laikyti pasirinko 2 683 kandidatai. Šis egzaminas buvo vykdomas penkiasdešimt dviejuose centruose.

Birželio 9-ąją abiturientai laikys matematikos valstybinį brandos egzaminą. Pasak A. Augustino, jį laikyti registravosi 244 kandidatai (pernai – 285). Egzaminas vyks centruose, įsteigtuose „Šilo“ ir Užupio pagrindinėse mokyklose.

Šalyje matematikos egzaminą pasirinko 18 400 kandidatų.

Istorijos valstybinis brandos egzaminas vyks birželio 12 dieną, rajone jį laikyti ketina 124 kandidatai (pernai laikė 137 ukmergiškiai). Birželio 14-ąją numatytas chemijos valstybinis brandos egzaminas. Į jį registravosi 12 ukmergiškių, kartu su jais egzaminą laikys 10 Anykščių rajono kandidatų. Pernai chemiją rinkosi 25 Jono Basanavičiaus ir Antano Smetonos gimnazijų moksleiviai. Birželio 16-ąją trisdešimt kandidatų laikys informacinių technologijų egzaminą (praėjusiais mokslo metais buvo pasirinkę 37 abiturientai). Ukmergiškiams pagrindinė sesija baigsis birželio 19 dieną biologijos valstybiniu brandos egzaminu. Šiemet jį laikyti registravosi 85 abiturientai, pernai – 83.

Pakartotinė brandos egzaminų sesija prasidės birželio 22 dieną ir baigsis liepos 7-ąją. Šiemet, kaip ir pernai, maksimaliai leidžiama laikyti septynis brandos egzaminus.

Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašas numato, kad kandidatas einamaisiais metais, be lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino, gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip šešių dalykų brandos egzaminus ir brandos darbą.

2016 m. rajono abiturientų žinios įvertintos 17 šimtukų. Juos visus išsidalijo miesto mokyklų – Jono Basanavičiaus ir Antano Smetonos gimnazijų – moksleiviai. Vieno dvyliktoko egzaminų rezultatų sąraše puikavosi du aukščiausi įvertinimai.

2015 m. rajono bendrojo ugdymo mokyklų abiturientams brandos egzaminų sesija buvo ženkliai dosnesnė šimtukų. Devyniolika dvyliktokų pelnė 24 aukščiausius įvertinimus. Penki moksleiviai gavo po du šimtukus.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas