Želviškių padėka Z. Kriaučiūnienei.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, Kultūra

Želvos krašto žmonės ir vėl „pasitiko“ naują knygą

Nijolė VERNICKIENĖ

Laumėnų bibliotekos bibliotekininkė

Gražios pavasario šventės, Motinos dienos, išvakarėse iš įvairiausių Lietuvos kampelių į Želvos kultūros namus rinkosi žmonės. Vyko jau devintos kraštotyrinės knygos apie Želvos kraštą „Želvos legendos“ pristatymas.

Legenda – liaudies padavimas apie kurio nors asmens gyvenimą arba apie kurį nors įvykį,“ – taip aiškinama šio žanro sąvoka. Naujosios knygos sudarytojos – gerai žinomos ir daugeliui pažįstamos bei gerbiamos mokytojos lituanistės – mama Zita Kriaučiūnienė ir dukra Rasa Povylienė. Knygos herojai – ypatingi žmonės: vieni čia gimę, augę, mylėję savo gimtinę, kiti tarsi pakeleiviai, bet spėję palikti gilų pėdsaką. Autorės kruopščiai, kaip grūdą prie grūdo, visa tai surinko, sudėjo į knygą ir atidavė skaitytojams.

Pasibaigus knygos pristatymui ir jau spėjus paskaityti naująją knygą norisi plačiau, nors ir trumpai, visuomenei papasakoti apie iškilius žmones, kurių gyvenimas ir darbai aprašomi „Želvos legendose“.

Renginyje koncentruotai ir įdomiai apie herojus pasakojo ir juos pristatė viena iš autorių Z. Kriaučiūnienė. Knygoje – 14 žmonių – „legendų“, kurių darbai ir nuopelnai apima XX amžių. Beje, ši knyga skirta Lietuvos šimtmečiui.

Pirmas pasakojimas knygoje – apie daraktorių Leoną Šaltenį. Jis savo namuose kartu su kunigu Kazimieru Žebriu buvo įsteigęs lietuvišką mokyklą, kuri veikė, deja, tik tris mėnesius. Šis žmogus taip pat palaikė Želvoje viešąją tvarką, įsteigė milicijos būrį. Vienas šviesiausių Želvos bažnyčios kunigų, iškili asmenybė, tikras lietuvis buvo K. Žebris. Jis atvyko iš Žemaitijos, klebonavo 18 metų. Ėmėsi aplinkos tvarkymo darbų, organizavo varpinės statymą, įkūrė Blaivybės skyrių, drąsiai skleidė lietuvišką žodį.

Negalima pamiršti ir plačiai žinomo Nobelio premijos laureato Aarono Klugo šeimos istorijos. Knygoje pasakojama apie jo tėvą Leizerį Klugą. Vienas iš įdomiausių pasakojimų – apie Želvos inteligentą, fotografą Juozą Juknevičių. Kas gi nemėgsta fotografuotis, įsiamžinti, dovanoti nuotraukas? Tai buvo mūsų amžininkas. Gal nėra tokio vyresnės kartos želviškio, kuris neturėtų šio žmogaus darytos nuotraukos. Gyveno Želvoje ir Emiliutė – Emilija Lukoševičienė. Ją pažinoję sako, kad tai buvo šventa moteris. Visiems, kam tik reikėdavo, padėdavo, gyvendama mažame namelyje dar ir kitus priglausdavo, bet širdžiai mieliausia jai buvo bažnyčia. Ji nugyveno 92 metus.

Visi vyresnieji gerai mename ir Matą Mikalajūną, apdovanotą nuostabiu, sodriu balsu, gera klausa. Bažnyčios chore išgiedojo daugiau nei 40 metų, niekada neatsisakydavo giedoti laidotuvėse. Buvo baigęs mokslus, 10 metų dirbo valsčiaus sekretoriumi. „Už gerus darbus bus atlyginta,“ – sakydavo mūsų Mataušiukas.

Dar du knygos herojai – tai Aginčių kaimo siuvėjas Purlys Stasys ir jo sūnus kunigas Pet-ras. Apie kun. Petro nuveiktus darbus visi gerai žinome – jis buvo visiems pasiruošęs padėti, nuoširdus, lengvai bendraujantis. Šiuo metu gydosi, tikėkimės, dar teks su šiuo šviesiu žmogumi pabendrauti. O S. Purlys siuvo dideliems ponams – aktoriams, valdžios vyrams, taip pat kunigams sutanas. Užaugino septynis vaikus.

Kitas herojus – Antanas Mikalajūnas, kilęs iš Dvareliškių kaimo, mūsų krašto žmogus, kurio sudėtingą gyvenimą lydėjo meilė gimtinei, motinai, Želvai. Jo autobiografinė knyga „Likimo vartai“ tebėra populiari. O pats A. Mikalajūnas ir jo įsteigtas fondas yra daug padėjęs Želvos parapijos ir seniūnijos gyventojams. Renginio viešnia Elena Vainalavičiūtė-Šeibokienė pasidalino prisiminimais apie savo tėtį, Lietuvos kino kronikos kūrėją, lietuviškos dokumentikos pradininką Stasį Vainalavičių. Nugyveno jis ilgą, prasmingą gyvenimą (mirė sulaukęs 98-erių metų).

Žmogus, vertas didelės pagarbos, meilės, nors ne visų suprastas – svajoklis, kurio visur buvo pilna, – Jonas Vinckus. Tokio žmogaus nebuvo ir greičiausiai nebus šiame krašte – jis puoselėjo grožį, buvo didelis žirginio sporto entuziastas, rėmė kultūrą, su visais stengėsi būti ir varge, ir džiaugsme.

Ypatingas, nuoširdus, mylėjęs Daubarškių kaimą, mėgęs lietuvišką dainą – taip galime apibūdinti šviesuolį Vladą Šepetį… Tik ketverius metus išgyveno Želvoje visiems gerai pažįstamas ir gerbiamas maestro Juozas Vasiliauskas. Atrodo, kad šviesiau tapdavo, kai renginyje grodavo „Želvelės“ kaimo kapela, armonininkų ansamblis. Apie šią „legendą“ prisiminimus parašė jo bendražygiai.

Paskutinis pasakojimas „Želvos legendose“ – apie dabartinį Želvos parapijos kleboną, amžinai neturintį laiko, skubantį, bėgantį kunigą Petrą Avižienį. Jam rūpi ne tik bažnyčioje apsilankančių parapijiečių sielos reikalai, bet jo pilna visur – parapijos senelių namai ir jų aplinka, parapijos namai, bažnyčios remonto darbai ir dar daugybė kitų reikalų. Toks jau tas mūsų kunigas P. Avižienis. Kunigas, neturintis laiko ilsėtis…

Tad tokie įspūdžiai perskaičius naująją želviškių parengtą knygą. Želvos gimnazijos direktorius Vidas Tavoras padėkojo knygos autorėms pastebėdamas, kad nors šiandien daug kas naudojasi kompiuteriais, čia netgi skaito knygas, tačiau surašyto žodžio su niekuo nepalyginsi. O „Legendų“ tęsinys turi būti ir pirmą pasakojimą jame reikės skirti dabartinei Želvos „legendai“ mokytojai Z. Kriaučiūnienei. Aišku, kad dar ne kartą prisiminsime ir kitų iškilių šio krašto žmonių gyvenimus, kalbėsime ir aptarsime, ginčysimės ir minėsime juos. Ir vėl dėkojame Želvos krašto kultūros puoselėtojams, ypač Z. Kriaučiūnienei ir R. Povylienei.

Renginyje patys gražiausi žodžiai skambėjo ir Motinoms – koncertavo pirmasis J. Vasiliausko atminimui skirtas „žiedas“ – jo suburta „Želvelės“ kapela, kuri neišsiskirstė ir, vadovaujama Vaclovo Butkaus, sėkmingai gyvuoja.

DSC_0020

Visi susirinkę kartu ,,skaitė“ naująją knygą. Leidinio sudarytojos Z. Kriaučiūnienė (iš dešinės) ir R. Povylienė.

Jono BAREIKIO ir Gintauto POVYLIAUS nuotraukos logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas