Trys komandos, kuriose buvo ir dvimečių mažylių, sėkmingai įveikė 7 km trasą.

Aktualijos

Tėčių žygis su vaikais, rankdarbių dirbtuvės mamoms ir pažintis su gamta

Laura BUTKUTĖ

Saulėtą gegužės 13-osios šeštadienį į Sukinių kaime įsikūrusį vaikų lauko darželį „Vėjo šalies vaikai“ nuo pat rytoj rinkosi šeimos su mažamečiais vaikais iš Vilniaus, Kauno, Anykščių, Kazlų Rūdos, Ukmergės ir kitų savivaldybių. Čia vyko pirmasis lauko pedagogikos festivalis „BALTAS“.

Viena iš smagiausių festivalio veiklų – tėčių žygis su vaikais. Jo metu buvo ieškoma lobio, gaminamas maistas ant laužo, valgoma iš indų ir su įrankiais, kuriuos galima pasigaminti gamtoje. Trys komandos, kuriose buvo ir dvimečių mažylių, sėkmingai įveikė 7 km trasą, rado visus reikmenis, leidžiančius pasigaminti maisto. Nors kai kurie žygeiviai buvo parnešti miegantys, visi grįžo pilni įspūdžių. Už juos dalyviai dėkingi Skautų slėnio komandai ir jos vadovui Jonui Dragūnui.

Ačiū už šaunų laiką, žinias, skanų maistą! Labai džiaugiuosi, kad mūsų tėtis norėjo dalyvauti ir dalyvavo. Man gera, kai jis pabūna su vaikais“, – sakė Ugnė, trijų berniukų mama iš Ukmergės.

Tuo metu, kai tėčiai su vaikais dalyvavo žygyje, mamos su darželio auklėtojomis Inga Miliauskaite ir Aurelija Bučmyte ramiai pasikalbėdamos, pasidalindamos vaikų auginimo patirtimis leido laiką veldamos iš vilnos angelus, dalyvavo dailės terapijos užsiėmimuose.

Šventinius vegetarinius pietus visiems festivalio dalyviams gamino iš Šakių atvykusi vegetarinės virtuvės žinovė Giedrė Šedbarienė, kuriai talkino savanorių komanda iš Ukmergės. Tai And-rius ir Greta Vyšniauskai, Domas ir Milda Jaskūnai bei Skautų slėnio ir darželio savanoriai – Eugenio iš Italijos, Aleksas iš Rumunijos ir Diana iš Ukrainos.

Po pietų vaikai žoliavo su Sukiniuose gyvenančia šeimos gydytoja Algita Korolkevič ir jos 5 metų sūnumi Gabrieliumi. Kai kas iš dalyvių pirmą kartą gyvenime paragavo rūgštynių, kiaulpienių, builio. Vyresnieji vaikai dalyvavo vandens programoje, mokėsi šaudyti iš lankų. O iš Utenos atvykęs Leonardas Rinkevčius su baltąja poniuke Mėta visą dieną buvo apsuptas vaikų, norėjusių ją pavedžioti, išmaudyti, pajodinėti. Tiesa, Mėta buvo pasprukusi, tad jos paieškos taip pat daugeliui bus ryškus atsiminimas.

Kol vaikai buvo užimti, suaugusieji klausėsi atvykusių svečių, lauko pedagogikos pradininkų Lietuvoje patirties: Virgilijos Alešenkovienės, Kauno jurtos įkūrėjos, Žilvino Karpio, lauko darželių vadovo Vilniuje ir Kaune, Ievos Dapšauskės, lauko darželių „Po Smilgom“ Vilniuje vadovės, Ernestos Zakarevičienės iš Melkio mokyklos Vilniaus rajone. Dalyviams labai rūpėjo, kaip iš lauko darželių išėję vaikai jaučiasi mokyklose, kaip jie išmoksta rašyti, skaityti, skaičiuoti, kaip dažnai serga.

Nežinojau, ko tikėtis, tad važiavau be jokio nusistatymo. Likome sužavėti gamta ir laisve joje. Įspūdžių buvo tiek, kad nespėjus išsukti iš stovyklavietės sūnus Kristupas užmigo. Patiko visų požiūris ir ramybė, ačiū jums už puikiai praleistą dieną!“ – savo mintimis po festivalio dalinosi mama Ema.

Visi alternatyvaus ugdymo darželiai ir mokyklos Lietuvoje gimė iš tėvų iniciatyvos. Didžiuosiuose miestuose tokiuose darželiuose ar mokyklose nėra nė vienos laisvos vietos, pakliūti ten labai sudėtinga, nes ugdymo kokybė, arba tiksliau – buvimo su vaikais kokybė, pranoksta aukščiausius įvertinimus. Mes to taip pat siekiame ir kviečiame visas šeimas išdrįsti kurti savo vaikams aplinką, kur jie saugiai ir jaukiai gali praleisti svarbiausią gyvenime etapą – vaikystę“, – teigė Sigita Kriaučiūnienė, Ukmergės šeimų bendruomenės „Sąmoninga tėvystė“ vadovė, kuri yra viena iš Sukiniuose veikiančio lauko darželio „Vėjo šalies vaikai“ iniciatorių ir įkūrėjų.

Kitais metais lauko pedagogikos festivalis „BALTAS“ vyks gegužės 12 dieną. Organizatoriai tikisi, kad į jį pavyks pritraukti daugiau dalyvių iš Ukmergės.

IMG_3701

Mamos su darželio auklėtojomis leido laiką veldamos iš vilnos angelus, dalyvavo dailės terapijos užsiėmimuose.

IMG_3773

Poniukė Mėta visą dieną buvo apsupta vaikų.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas