Dainiaus VYTO nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Prie senojo pašto –„Keliaujantis arkliukas“

Ukmergė pasipuošė dar viena žaisminga skulptūra – Kauno gatvėje, prie „Vilkmergės klinikos“, antradienį buvo įkurdintas „Keliaujantis arkliukas“. Metalinio kūrinio autorius – menininkas Andrius Janulis.

Kodėl arkliukas? Todėl, kad Kauno gatvėje anksčiau veikė pasiuntinių paštas, šalia buvo įrengtos arklidės, kuriose keliaujant buvo keičiami arkliai. Skulptūros pastatymą šioje vietoje iniciavo rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyrius. Kūrybinių projektų konkursą laimėjo A. Janulis.

Pasak kūrinio autoriaus, skulptūros išraišką padiktavo sentimentai vaikystei. „Juk visi turėjome tokį arkliuką, kurį ir nukadinau, tik pusantro karto padidinau“, – „Gimtajai žemei“ sakė A. Janulis.

Kaip skelbiama istoriniuose šaltiniuose, nuo XIX amžiaus pradžios Ukmergė tapo viena svarbiausių vietovių Lietuvoje. Atidarytas pašto traktas Sankt Peterburgas–Varšuva ėjo per Uk-mergę. To meto Lietuvoje čia buvo pastatyta viena geriausių pašto stočių. Ją sudarė tipiškų klasicizmo pastatų kompleksas. Vidurinėje dalyje, lygiagrečiai su gatve, stovi pašto namas, iš galų, statmenai jam, – pagalbiniai ūkiniai pastatai. Jie pastatyti 1835 metais. Juose buvo arklidės, sandėliai, gyvenamieji kambariai. Kiemo pietinėje pusėje stovėjo erdvi ratinė, kur laikyti kelionių diližanai, karietos ir furgonai.

Kadangi Ukmergėje kirtosi du dideli pašto traktai: Sankt Peterburgas–Varšuva ir Vilnius–Ryga, eismas per miestą buvo intensyvus, pašto stotis buvo didžiausia visoje Kauno gubernijoje. Jos statyba kainavo 66 460 rublių asignacijomis. 1844 metų pavasarį Ukmergės pašto stotis turėjo 57 arklius ir jų vis daugėjo.

XIX amžiaus antroje pusėje Ukmergės arklių pašto stotis virto tiesiog miesto paštu. Nuo 1859 metų joje įsikūrė ir telegrafas. Paštas sename pastate veikė iki 1973 metų, paskui persikėlė į naujas patalpas Kauno gatvėje. Senajame pastate liko Ukmergės ryšių mazgas, kuris 1992 metais reorganizuotas į Telekomunikacinių paslaugų tarnybą. Panaikinus Lietuvos telekomo Ukmergės skyrių, nuo 2003 metų pradžios pastate įkurti laidojimo namai. Bet čia jie veikė tik keletą metų. Šiuo metu pastate įsikūrusi UAB „Vilkmergės klinika“.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Alma :
    Nuostabios tos skulptūros...Labai džiaugiuosi, kad jų dėka taip išgražėjo miestas. Šaunuoliai menininkai ir tie, kas juos remia. AČIŪ!!!
  • Buvusių nebuna :
    Taip, tenai pradirbau virš 20-ies metų. Dar ir dabar pravažiuojant ar praeinant širdį užspaudžia prisiminimai.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas