„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Parodoje – švytintys paveikslai

Arvydas PĖŠINA

Kultūros centro galerijoje veikia Evos Laumos paroda „Šviesėti“. Joje ne tik žiūrovams įprasti paveikslai, bet ir tokie, kuriuos geriausia apžiūrėti tamsoje – apšviesti fluorescencinėmis lempomis jie švyti.

Šiuo metu Vilniuje gyvenanti dailininkė mūsų rajono gyventojams jau pažįstama – praėjusią vasarą buvo surengusi mažesnę parodą Vepriuose.

Ukmergėje kūriniai eksponuojami net dviejose salėse. Vienoje – įprasti paveikslai, kita salė užtemdyta: joje demonstruojami švytintys paveikslai. Jie keičiasi priklausomai nuo apšvietimo. Paveikslai kuriami paprastomis, tradicinėmis priemonėmis – akvarele, spalvotais pieštukais, tušu. Paskui dengiami medžiaga, kuri, žiūrint į paveikslą iš šono, pakeičia jo spalvą – blizgesys tai atsiranda, tai dingsta. Kūriniai tapomi tamsoje, užsidegus fluorescencines lempas, tik šiek tiek palikus įprastos šviesos, kad matytųsi jau nutapytas paveikslas. Vėliau jis dar dengiamas fosforinių dažų sluoksniu.

Paveikslai švyti, kai į juos šviečia fluorescencinė lempa. Jai užgesus, po truputį išblanksta ir fosforas.

Parodos atidarymo metu chna meistrė Vidmantė Startaitė-Periokienė fluorescenciniais dažais ant merginos kūno piešė laikinas tatuiruotes-ornamentus. Įvairiais instrumentais grojo Egidijus Darulis.

Parodos autorė pasakojo, kad jai įdomu eksperimentuoti. „Jeigu man malonu žiūrėti į paveikslus, bus malonu ir kitiems,“ – įsitikinusi E. Lauma.

_EDN4643

Neįprasti kūriniai sulaukė ukmergiškių dėmesio.

AUTORIAUS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas