„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Parodoje rodomos „tikros“ fotografijos

Oksana JUDAKOVA

Parodos kuratorė

***

GIEDRIUS PETRAUSKAS

Gimė 1976 m. Kaune.

Fotomeno niekur nesimokė.

Nuo 2010-ųjų intensyviai ir nuosekliai tyrinėja, kaip 20–30-ies metų senumo fotojuosta fiksuoja žmogų, miestą, urbanistinį peizažą. Dirba savadarbe pinhole kamera.

Šioje parodoje eksponuojamos fotografijos yra sukurtos sena rusiška FKD 13×18 cm formato medine plokšteline kamera.

***

Vasarį Ukmergės kultūros bendruomenė ūžė dėl Kultūros centro galerijoje rodomos Lietuvos fotografijos klasiko Antano Sutkaus parodos. Tai buvo išties neeilinė paroda. Ir lygiai taip pat neeilinė fotografijos paroda atidaryta balandžio 19 d. „Vilkmergės galerijoje“, įsikūrusioje Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre (TVIC). Ukmergiškiams pristatome kone mažiausiai (kol kas) plačiajai publikai žinomo kauniečio fotografo Giedriaus Petrausko fotografijas. Tačiau autoriaus talentas ir pasišventimas fotografijai nekelia abejonių, kad jis turės savo vietą ir savo svarbą Lietuvos fotografijos istorijoje.

Ši paroda – tai reta galimybė pamatyti „tikras“ – autoriaus rankomis, užtamsintoje laboratorijoje, prie blausios raudonos šviesos spaustas fotografijas. Nors skaitmeninė fotografija pradėta plačiai naudoti ne taip seniai, tačiau į mūsų gyvenimus ji įsiveržė energingai, kaip viesulas nušluodama iki tol buvusios fotografijos, dabar vadinamos analogine, net menkiausius pėdsakus. Ir nors išliko tas pats fotografavimo principas, tačiau nuotraukos atsiradimo procesas yra visiškai skirtingas. Tradicinė, „tikroji“, analoginė fotografija, šlapias procesas – tai vis terminai tam fotografiniam procesui, kada ne kompiuterio pelės paspaudimu į kompiuterio smegenis, bet rankomis į vonelę su ryškalais paleidžiama gamintis fotografija. Ji gaunama tokia vienintelė, jai, kaip ir grafikos mene, galioja teisė vadintis ne kopija, bet originalu.

Paroda veiks iki gegužės 19 dienos. Kviečiame užeiti, pasižiūrėti ir – įsižiūrėti! logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas