K. Grybauskas (kairėje) džiaugėsi jaunosios kartos požiūriu į gamtos tausojimą.

„Ir Lietuvoje gyventi gera!“, Jaunimas

Olimpiados pusfinalyje – net penkios ukmergiškių komandos

Jono Basanavičiaus gimnazijoje vyko nacionalinės Žaliosios olimpiados trečiasis pusfinalis. Jame dalyvavo aštuonios regiono komandos iš Ukmergės, Molėtų, Anykščių ir Rokiškio rajonų. Trijų dalių renginyje po įnirtingos kovos kelialapį į finalą ir galimybę rungtis dėl pagrindinio prizo – kelionės į Vokietiją, iškovojo Molėtų gimnazijos mokiniai.

Žalioji olimpiada – pirmą kartą Lietuvoje vykstantis viešųjų įstaigų „Žaliasis taškas“ ir „RV Agentūra“ organizuojamas nacionalinis tarpmokyklinis aplinkosaugos konkursas. Jo šūkis – „Maži darbai – dideliems pokyčiams“. Kovo mėnesį prasidėjusi olimpiada pakvietė Lietuvos švietimo įstaigas keisti savo bendruomenės požiūrį į vartojimą, rūšiavimą ir antrinį atliekų panaudojimą. Žaliosios olimpiados tikslas – ne tik išmokyti rūšiuoti, bet ir atkreipti dėmesį į šiuolaikinio žmogaus elgseną, suteikti progą gilintis į šiuo metu aktualias aplinkosaugos problemas ir imtis realių veiksmų, prisidedant prie problemų prevencijos.

Pirmame etape dalyvauti panoro daugiau nei 250 Lietuvos mokyklų, kuriose mokosi 8–11 klasių moksleiviai. Bendruomenės turėjo taupyti išteklius – vandenį, elektrą, rūšiuoti atliekas bei stengtis mokyklos inventorių papildyti daiktais, pagamintais iš antrinių žaliavų, o viso proceso metu savo pasiekimus fiksuoti nuotraukomis ir videofilmukais.

Rezultatai nustebino – per mėnesį mokykloms pavyko išrūšiuoti beveik 40 000 kg atliekų, iš jų antrą kartą panaudota apie 6 000 kg. Daugiausia susikaupė popieriaus atliekų, jų išrūšiuota net 28 116 kg. Iš konkurse dalyvavusių 28 tūkstančių moksleivių kiekvienas išrūšiavo po 1,4 kg atliekų.

Aplinkosaugos konkurso organizatoriai ypatingai džiaugiasi Ukmergės mokyklomis, kurios parodė neįtikėtiną aktyvumą ir bendradarbiavimą.

Susumavus pirmojo etapo rezultatus ir išrinkus daugiausia resursų sutaupiusias mokyklas, pusfinalyje pakviestos dalyvauti 82 komandos iš įvairių Lietuvos regionų. Jos šį mėnesį rungiasi devyniuose pusfinalio renginiuose. Vienas iš jų vyko ir Ukmergėje. Čia susitiko Rokiškio rajono Kamajų Antano Strazdo gimnazija, Anykščių rajono Traupio pagrindinė mokykla, Molėtų rajono Molėtų gimnazija ir net penkios mūsų rajono švietimo įstaigos – „Šilo“, Senamiesčio, Veprių pagrindinės mokyklos ir Jono Basanavičiaus bei Antano Smetonos gimnazijos.

Mokiniai į olimpiadą atvyko pasipuošę uniformomis, atributika, su palaikymo komandomis. Renginio „sirgalių“ laukė „foto sienelė“ bei Facebook žaidimas, kuriame rinkdami taškus jie galėjo laimėti papildomus prizus savo komandoms. Pirmosios pertraukos metu veikė „Eko“ dirbtuvės, kuriose iš įvairių atliekų buvo galima pasigaminti popierinius burbulus, barškynes ir plakatus – viską, ko reikia tikram pašėlusiam „sirgaliui“.

Prasidėjus renginiui olimpia-dos dalyvius pasveikino buvęs Seimo narys, ukmergiškis politikas Kazys Grybauskas. Jis pasidžiaugė jaunąja karta ir jos požiūriu į gamtos tausojimą bei pirmajame olimpiados etape nuveiktais darbais. Susirinkusiuosius taip pat sveikino viena iš renginio organizatorių VšĮ „RV Agentūra“ vadovė Vaida Griškevičienė.

Vėliau dalyviams teko įveikti iššūkį ir sukurti energingą komandos prisistatymą. Čia mokiniai parodė, jog yra drąsūs ir neieško žodžio kišenėje – šūkiai skambėjo vienas po kito, o Kamajų Antano Strazdo gimnazijos mokiniai atliko ir prisistatymo dainą.

Pirmoji olimpiados užduotis reikalavo tylos ir susikaupimo – vyko „protmūšis“, kuriame kiek-viena komanda atsakė net į 40 klausimų atliekų, jų tvarkymo, rūšiavimo ir aplinkosaugos temomis. Po šios rungties pirmavo Molėtų gimnazija, savo komandą pavadinusi „Bio MG indikatoriai“, bei Jono Basanavičiaus gimnazijos komanda „Polietilentereftalatas“.

Antrojoje renginio dalyje mokiniai gavo loginių, skaičiavimo ir kūrybinių užduočių. Susirinkusiems teko pasinaudoti skaičiuotuvais, dalyvauti žodžių estafetėje, kurioje geriausiai pasirodė molėtiškiai. Jie greičiausiai įveikė ir menininkės Jolitos Vaitkutės iš atliekų sukurtą dėlionę.

Nuo pirmos rungties į priekį išsiveržusios komandos „Bio MG indikatoriai“ ir „Polietilentereftalatas“ savo pozicijos neapleido ir finaliniame „blic“ turnyre, kuriame turėjo vadovautis aštriu protu ir kuo greičiau atsakyti į vedėjo pateikiamus klausimus. Po šios dvikovos paaiškėjo, jog nedidele persvara pusfinalį laimėjo ir į spalio mėnesį Vilniuje vyksiantį Žaliosios olimpiados finalą, kurio pagrindinis prizas – kelionė į Vokietiją, pateko Molėtų gimnazijos mokiniai.

u5

u4

Renginio dalyviai demonstravo savo žinias apie aplinkosaugą.

„G. ž.“ inform. logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas