„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“

Stiprybės teikė viltis sugrįžti į tėvynę

Kultūros centre pristatyta Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo išleista prisiminimų knyga „Viltis sugrįžti“. Leidinys skirtas rajone gyvenantiems buvusiems tremtiniams, politiniams kaliniams, jų vaikams, anūkams ir ateities kartoms. Pristatyme gausiai dalyvavo filialo nariai ir svečiai. Renginį pradėjo filialo pirmininkė Aldona Kalesnikienė, perskaičiusi buvusios tremtinės Fėlės Masiulytės 1949 metais sukurtą eilėraštį apie tremtinių kančias išvežant į tolimą Sibirą. Pirmininkė pabrėžė, kad tremtis – tema, kurios aprėpti neįmanoma. Didžiausia tremtinių ir kalinių prisiminimų vertybė – jų autentiškumas, sąžiningas paliudijimas, ką žmogus iškentėjo, kokia prievartos mašina jį malė, iškentėtos kančios, fizinis ir dvasinis luošinimas.

Buvo perskaitytos ištraukos iš tremtinių prisiminimų, kurie sugulė knygos puslapiuose. Gyvendami ir sunkiai dirbdami nežmoniškomis sąlygomis, tremtiniai nepalūžo, nes visuomet tikėjo, kad ateis ta diena, kada jie vėl sugrįš į taip išsiilgtą tėvynę Lietuvą.

Ukmergės filialo pirmininkė pažymėjo, jog naujoji knyga išleista pačių tremtinių pastangomis, naudojant pagal projektą skirtas lėšas. A. Kalesnikienė nuoširdžiai dėkojo visiems, kurie parašė savo gyvenimo istorijas. Taip pat buvo padėkota redaktorei Monikai Bilotienei, medžiagos rinkėjai Rozalijai Malinauskienei, pratarmę parašiusiai Tamarai Reingardtienei, uoliai rankraščius perrašinėjusiai ir tekstą rinkusiai Marytei Navickienei, leidinį redagavusiems Monikai ir Aleksandrui Gražiams bei visiems kitiems, kurie prisidėjo prie knygos išleidimo.

Renginyje pristatyti ir pasveikinti knygos herojai. Naujos knygos pristatymui iškilmingumo suteikė muzikos kūriniai, kuriuos atliko Ukmergės muzikos mokyklos moksleiviai, vadovaujami mokytojos, tremtinės Angelės Adamonienės.

Knyga tarp ukmergiškių susilaukė didelio susidomėjimo, todėl leidėjai turi viltį išleisti jos tęsinį.

IMG_0493

Padėkos žodžiai skirti R. Malinauskienei.

IMG_0499

Savo kūrybos eilėraštį skaito knygos herojus Algirdas Motiejūnas.

IMG_0501

Viena iš leidinio herojų Stanislava Žagelienė.

SAM_5844

Tremtiniai broliai A. ir S. Gražiai.

IMG_0488

Groja Ukmergės muzikos mokyklos moksleiviai.

G. ž.“ inform.

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas