„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“

Kultūrinė akcija Panevėžyje

Stasė PULKAUNIKIENĖ

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre įvyko kultūrinė akcija – ukmergiškio dailininko Anatolijaus Stiško paroda ir knygos apie jį pristatymas, kurioje analizuojama sudėtinga meno prigimtis, jo ištakos ir kūrėjo siekiai sukurti tai, ką jis pavadino „Sinfonia pastorale iš Lyduokių kaimo“. Didžioji teatro fojė buvo užpildyta dailininko įspūdingais paveikslais, kurie anksčiau buvo demonst-ruojami Vilniaus rotušėje autoriaus 80-mečio jubiliejaus proga. Kaip tuo metu sakė Seimo narys Antanas Vinkus, „tokiais kūriniais ir tokiu talentu iš Ukmergės mes galime didžiuotis“.

A. Stiško darni paveikslų ekspozicija nepaliko abejingų, o tą įspūdį lankytojams sustiprino Ukmergės meno mokyklos Muzikos skyriaus styginių orkestro, vadovaujamo mokytojos Virginijos Mažeikienės, atlikti kūriniai.

Pristatant knygą apie dailininką, jo kūrybą ir tą vietovę, kurioje jis gyvena ir kuria, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktoriai Laimutis Sėdžius ir Jolita Skukauskaitė-Vaišnienė meistriškai perskaitė keletą ištraukų iš knygos. Klausytojai liko sužavėti knygos prasmingu tekstu.

Kaip knygoje rašo akademikas Romualdas Grigas, „dailininko paveikslai tiesiog alsuote alsuoja tuo ypatingu dvasingumu“, apie kurį kalba ir menotyrininkai bei dailininko kūrybos gerbėjai.

Kaip ne vienoje ankstesnėje parodoje, taip ir šį kartą ekspoziciją puošė pakyla, ant kurios buvo sudėliotos Lyduokių krašte surinktos ir sudžiovintos gėlės bei žolės. Ši kompozicija lankytojams skleidė kaimo laukų aromatą, reikšdama dailininko paveikslų dvasinę ir spalvinę esmę. Ta vietovė, kur gyvena ir kuria menininkas, suformavo jo tapybinių paveikslų ypatingą išraišką ir dvasingumą. A. Stiško siekia būti ištikimas motulei gamtai. Tai ir yra jo meno filosofija. Taip gimė ir dailininko „Sinfonia pastorale iš Lyduokių kaimo“.

Ukmergės rajono Griežionių kaime kuriančio dailininko kūrybinis sąrašas – didelis ir svarus. Jo darbų yra Lietuvos ir užsienio muziejuose ir galerijose, paveikslai apdovanoti prestižinėmis premijomis. A. Stiško kūrybinė ir kultūrinė veikla pažymėta aukso ir sidabro medaliais. Dailininkas tapo „Lietuvos šviesuoliu 2010“. Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius 2015 metais jam įteikė padėką už svarų indėlį į Lietuvos meną ir kultūrą.

Panevėžyje vykusio renginio pabaigoje A. Stiško padėkojo visiems susirinkusiems, jauniesiems ukmergiškiams orkestrantams, aktoriams, taip pat šio renginio organizatoriams iš Ukmergės rajono ir Panevėžio miesto savivaldybių bei Juozo Miltinio dramos teatro direkcijai.

Anatolijus 4

Dailininkas A. Stiško ir parodos kuratorius Albinas Vološkevičius (dešinėje).

Anatolijus 2

Renginio organizatoriai dėkojo autoriui už puikią paveikslų ekspoziciją.

Anatolijus 1

A. Stiško kūryba nepaliko abejingų.

Danieliaus KARALIO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas