Laimėtojais paskelbti trys studentų darbai.

Aktualijos, Naujausi

Dėl miesto riboženklių visuomenės ir komisijos nuomonės nesutapo

Į Ukmergę atvykstančius nuo Jonavos, Utenos, Kėdainių, Molėtų, Panevėžio ir Vilniaus netrukus turėtų pasitikti nauji miesto ribas žymintys riboženkliai. Šią savaitę rajono savivaldybė paskelbė bemaž metus trukusio Architektūrinių-dekoratyvinių Ukmergės miesto riboženklių idėjų konkurso rezultatus. Laimėtojais pripažinti trys konkurse dalyvavusių Vilniaus dailės akademijos Dizaino katedros trečio kurso studentų darbai.

Riboženklių paskirtis – ne tik žymėti miesto ribas, bet ir iš dalies reprezentuoti Ukmergę pravažiuojantiems. Nieko keista, kad gilius sovietinius laikus menantys ženklai seniai sulaukdavo kritikos, todėl praėjusių metų pavasarį buvo paskelbtas Architektūrinių-dekoratyvinių Ukmergės miesto riboženklių idėjų konkursas, kuris paviešintas ir Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje. Tikėtasi, jog jis sudomins šalies architektus, dizainerius, dailininkus, kitus kūrėjus.

Konkurso sąlygose buvo nurodyta, kad dalyviai turi sukurti keturis riboženklius, kurie bus pastatyti Ukmergės pakraščiuose, šalia kelių, vedančių į Jonavą, Uteną, Vilnių ir Panevėžį. Šių ženklų forma ir dydis, spalviniai sprendimai – neribojami, svarbu, kad riboženklis harmonizuotų su esančia aplinka ir būtų vizualiai bei estetiškai išraiškingas. Medžiagos, iš kurių būtų gaminami riboženkliai – įvairios, tačiau pageidauta, kad jos būtų atsparios įvairiems poveikiams, nesudėtingai įsigyjamos. „Visi statiniai turi būti vienodi, tačiau autoriui suteikiama šiek tiek laisvės sukurti naujų architektūrinių elementų, jame gali būti panaudoti Ukmergės herbo, senojo miesto vardo (Vilk(a)mirgė) ir kitokie Ukmergę simbolizuojantys motyvai. Taip pat privalu, kad riboženklis būtų su užrašu „Ukmergė“, gali turėti papildomą apšvietimą tamsiajam paros laikotarpiui“, – buvo rašoma sąlygose.

Deja, ukmergiškių konkursas nesulaukė kūrėjų susidomėjimo. Todėl imta ieškoti kito sprendimo ir į pagalbą pasitelkti Vilniaus dailės akademijos (VDA) Dizaino katedros trečio kurso studentai, vadovaujami profesoriaus Vytauto Kibildžio. Jie į šį darbą kibo entuziastingai – per dvi savaites sukūrė ir pateikė 20 mūsų miesto riboženklių maketų. Visi jie nuo praėjusių metų gruodžio iki šių metų sausio 15-osios buvo eksponuojami Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro (TVIC) konferencijų salėje.

Būsimųjų dizainerių sukurti originalūs autoriniai darbai sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo. Vieni už labiausiai patinkančius projektinius pasiūlymus balsavo rajono savivaldybės ir TVIC socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose, kiti ėjo tiesiai į TVIC ir čia vertino bei rinko geriausią, jų manymu, miesto riboženklį.

Studentų pateiktus pasiūlymus vertino ir komisija, kurią sudarė rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Arvydas Džiugas, architektas Kęstutis Sabaliauskas, VDA dizaino katedros vedėjas doc. Juozas Brundza ir šios katedros profesorius V. Kibildis. Pasiūlymų atrankoje dalyvavo ir Ukmergės miesto viešųjų erdvių vizualinės estetikos formavimo ir tobulinimo klausimus sprendžiančios darbo grupės nariai.

Po šią savaitę įvykusio pasitarimo dėl miesto riboženklių rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė „Gimtajai žemei“ sakė, jog komisijos ir visuomenės požiūris į riboženklio paskirtį išsiskyrė. Laimėtojais tapo skirtingi tos pačios autorės Gražinos Bočkutės darbai. Žmonėms labiausiai patiko su senojo miesto simboliais bei istorija susieti riboženkliai. Daugiausiai balsų – 1 066 – surinko G. Bočkutės darbas (Nr. 19). 886 visuomenės balsai atiteko Agnės Kelmelytės darbui (Nr. 10), o 458 balsai – Danil Ščepanov darbui (Nr. 4).

Konkurso darbų vertinimo komisija kartu su Ukmergės miesto viešųjų erdvių vizualinės estetikos formavimo ir tobulinimo klausimus sprendžiančios darbo grupės atstovais pasirinko labiau šiuolaikiškus ir racionalius kūrinius.

Pasak D. Zimblienės, po kilusių diskusijų laimėtojais paskelbti trys darbai. Pirmoji vieta skirta kitam G. Bočkutės sukurtam riboženkliui (Nr. 20), antrosios vietos laimėtoju tapo Ugnės Glinskytės kūrinys (Nr. 15), o trečiąją vietą pelnė Živilės Čepulytės darbas (Nr. 17).

Ukmergės visuomenei labiausiai patikęs darbas komisijos pripažinimo nesulaukė.

Ukmergės visuomenei labiausiai patikęs darbas komisijos pripažinimo
nesulaukė.

Konkurso nugalėtoja G. Bočkutė patikino, kad riboženklį-laimėtoją sukūrė įkvėpta Ukmergėje esančio piliakalnio, kuris turi seną istoriją ir yra puikiai žinomas Ukmergės gyventojams. „Jo atvaizdas įvažiuojant į miestą būtų reikšmingas ne tik ukmergiškiams, bet ir miesto svečiams, turistams. Stilizuota, laisva riboženklio forma vaizduoja jaunosios kartos veržlumą, norą garsinti, gyvinti miestą“, – taip savo kūrinį pristatė autorė.

Antrosios vietos laimėtojas išsiskiria savo minimalistine konstrukcija bei moderniu šriftu. Toks sprendimas kontrastuoja su aplinka jos neapsunkindamas, todėl yra labai lengvai pastebimas ir perskaitomas. „Tai suteikia modernumo augančiam, tobulėjančiam, perspektyviam miestui“, – teigė U. Glinskytė.

„Mano sukurto riboženklio pagrindinė konstrukcija minimali, tačiau išraiškingumo ir informatyvumo suteikia reljefas, vaizduojantis keturis lankytinus ir žymius Ukmergės miesto taškus“, – taip savo darbą apibūdino Ž. Čepulytė.

Šio projekto vadovas V. Kibildis patikino, kad jo vadovaujami studentai riboženklius kūrė pirmą kartą.

„Riboženklis yra labai sudėtingas objektas, prilyginamas skulptūros kategorijai. Jame negalima sukaupti daug informacijos, nes taip bus nusižengta kitiems – eismo saugumo reikalavimams. Pagrindiniai riboženkliui keliami reikalavimai yra ilgaamžiškumas, estetika ir apšvietimas. Projektiniai pasiūlymai ir buvo atrinkti vadovaujantis šiais reikalavimais. Labai gerbiu visuomenės nuomonę, tačiau jos pasirinkimą – labiausiai patikusius riboženklius, įvardinčiau kaip labiau literatūrinius, komplikuotus sprendimus. Jie blaškytų vairuotojų, bandančių įžiūrėti vilką, senamiesčio bokštą ar miesto užrašą, dėmesį“, – kalbėjo VDA profesorius.

Studentų darbus vertino meras R. Janickas (kairėje), savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, VDA dizaino katedros vedėjas J. Brundza, profesorius V. Kibildis.

Studentų darbus vertino meras R. Janickas (kairėje), savivaldybės
administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, VDA dizaino
katedros vedėjas J. Brundza, profesorius V. Kibildis.

Jam pritarė ir kolega J. Brundza. Pasak jo, miesto riboženklis privalo būti abstraktus ir simboliškas, jis neturėtų pasakoti kažkokių istorijų.

„Esame nustebinti, kad mūsų studentų darbai sulaukė tokio didelio visuomenės dėmesio. Malonu, kad ukmergiškiai domisi, jiems svarbūs yra miesto estetinį vaizdą kuriantys akcentai. Visuomenės atrinkti riboženklių pasiūlymai neatguls į stalčius, manau, kad anksčiau ar vėliau jie gali būti realizuoti kitose miesto erdvėse (senamiestyje, parkuose, žiedinėse sankryžose ir kt.). Be to, jie yra labai grafiški, tad gali būti naudojami spausdintuose leidiniuose, plakatuose, reklaminiuose skyduose“, – teigė J. Brundza.

Artimiausiu metu pagal VDA dizaino katedros darbuotojų ir konkurso laimėtojų parengtus riboženklių darbo brėžinius bus paskaičiuotos jų įrengimo projektinės sąmatos. Jas turėdama Ukmergės rajono savivaldybė ieškos galimybių realizuoti visus tris atrinktus riboženklių pasiūlymus.

„G. ž.“ inform.

www.ukmerge.lt ir Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Menotyra :
    Tai, kad kaimiečiai vėl nevykusį savo skonį parodė,- tai labiau išprusę pasiliko prie savo sprendimo.
    • Kaimietis :
      Tai kaimiečiai ir pasirinko tą ko norėjo, bet ne - "labiau išprusę"(nes jiems taip atrodo), pasiūlė savo...
  • Anonimas :
    Kaip kam? Kad eilini karta parodyti, kaip mes Jiems rupim. Dar kart aciu. Darba parcija, nei vieno balso nebegausit.
    • Vilenskas :
      Lochučiams visada viskas blogai . Emigruok :)
      • Anonimas :
        Gerai :) vyktaro armija atsibudo :)
  • oo :
    išties, kam tada visuomenę įtraukinėjo, reikėjo iš karto nuspręsti ir viskas, kam tas cirkas?
  • stasys :
    Žmoniu nuomonė valdžios niekados nedomino ,ką jie nori tą jie daro ,jie gyvena sau o mes sau.
    • Audronė :
      O tai kam reikėjo iš vis įtraukti visuomenę į svarstymus ir balsavimus, jei daugumos nuomonė ignoruojama?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas