Pasisakė ir Žemės rūmų direktorius S. Dimaitis.

Aktualijos

Viešėjęs žemės ūkio ministras pažadų nedalino

Kovo 14-ąją į Ukmergės technologijų ir verslo mokyklą (UTVM) susirinko gausus būrys ūkininkų. Čia lankėsi Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

Renginyje dalyvavo ne tik Ukmergės, tačiau ir Širvintų bei Anykščių rajonų ūkininkai. Ministro vizitą surengė Žemės ūkio rūmų savivaldos organizatorė Karolina Valaišienė bei Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos pirmininkas Algirdas Valaiša.

Ministrą pasitiko rajono meras Rolandas Janickas, sveikinimo žodį tarė UTVM direktorius Jonas Cesevičius. Kartu su svečiu atvyko ir Žemės ūkio rūmų direktorius Sigitas Dimaitis. Pagrindinis renginio tikslas – aptarti bendrus žemės ūkio politikos klausimus.

B. Markauskas.

B. Markauskas.

B. Markauskas susirinkusiems pristatė, jo manymu, svarbiausius šalies žemės ūkio laukiančius iššūkius. Ministras teigė, kad jam nerimą kelia tai, jog Vyriausybės programoje žemės ūkiui skirti vos pusantro puslapio, o tuo tarpu aplinkosaugai – penki. „Labai svarbu, kad beatodairiškai saugant gamtą nežlugtų žemės ūkiui svarbios iniciatyvos“, – pabrėžė politikas.

B. Markausko nuomone, Lietuvai yra labai svarbu didinti produkcijos, išgaunamos iš vieno hektaro, kiekį. Pagal šią kategoriją tarp visų Europos Sąjungos valstybių esame treti nuo galo. „Čia lyderiauja Nyderlandai, kurie labai daug produkcijos augina šiltnamiuose. Antroje vietoje – Malta, kur subrandinami keli derliai per metus. Mes su jais nepakonkuruosime, tačiau privalome siekti geresnių rezultatų“, – įsitikinęs ministras.

B. Markausko nuomone, ankstesni politikai pridarė daug klaidų, Europos Sąjungos pinigai buvo naudojami neatsižvelgiant į ilgalaikę perspektyvą, galvojant tik apie save ir savo politinę ateitį bei reitingus. Ministras netgi minėjo, kad yra susidūręs su gana sudėtinga situacija – randama projektų, kuriuose yra galimai „praplauta“ daug Europos Sąjungos pinigų. Tačiau šių faktų kėlimas į viešumą galėtų sumažinti paramą, tenkančią Lietuvai kito finansinio laikotarpio metu.

Ministras nesišvaistė pažadais ir dažnai kartojo, kad „pinigų yra tiek, kiek yra“. Nieko pozityvaus ūkininkai neišgirdo melioracijos sistemos klausimais, taip pat B. Markauskas teigė, kad tikriausiai nepavyks išvengti ir ūkininkams didėsiančių mokesčių. Tačiau pažadėjo padaryti kiek įmanoma daugiau, kad pagal galimybes būtų priimtas palankesnis sprendimas.

Didelį pastebėjimų bei pageidavimų sąrašą ministrui pateikė susirinkusiųjų vardu kalbėjęs A. Valaiša. Jis teigė matąs daug problemų, kurių iki tol buvę ministrai nesprendė arba tai darė netinkamai, todėl tikisi, kad naujasis ministras tų klaidų nekartos ir pasibaigus kadencijai apie save paliks teigiamą nuomonę.

Renginio metu vyko diskusija, kurios metu visi susirinkusieji garbiam svečiui pateikė įvairių klausimų. Į daugelį jų jis atsakė, kai kuriuos klausimus paprašė jį lydėjusios sekretorės pasižymėti ir į juos žadėjo atsižvelgti ateityje.

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas