Naujausi, Žmonės

Politikas karjerą pradėjo nuo žemiausio laiptelio

„Gimtoji žemė“ tęsia savaitgalio pokalbių rubriką. Šįkart jos svečias – rajono Savivaldybės tarybos narys Darius Varnas.

UAB „Bikuvos prekyba“ padalinio vadovo pareigas einantis 43-ejų D. Varnas į rajono politikos padangę įsiveržė 2015-ųjų kovo 1 dieną, kai kartu su Darbo partija pateko į rajono Savivaldybės tarybą. Naujokas sulaukė beveik devynių šimtų rajono gyventojų pirmumo balsų (897) ir sąraše iš ketvirtos vietos pakilo į trečią. Po sėk-mingų rinkimų jis tapo Savivaldybės tarybos Ūkio komiteto pirmininku, aktyviai dalyvauja įvairių darbo grupių bei komisijų darbe.

Ateitį nori kurti tėvynėje

Jaunojo politiko gimtinė – Taujėnų seniūnijos Pamūšio kaimas. Gimė darbininkų šeimoje, kur be Dariaus augo dar penki vaikai – trys broliai ir dvi seserys. Kadangi nuo mažumės buvo neabejingas antrajai šalies religijai – krepšiniui, baigęs Taujėnų vidurinę mokyklą pats norėjo pasiekti šio sporto aukščiausią lygį. Todėl įstojo į Marijampolės statybininkų mokyklos sporto grupę.

„Po mokyklos prasidėjo studentiškas gyvenimas, aktyviai siekiau krepšinio aukštumų. Tačiau gyvenimas taip susiklostė, kad tapti profesionalu man nebuvo lemta“, – šypsojosi pašnekovas. Darius sakosi visados buvęs aktyvus – be mokslų ir sporto dar rasdavęs laiko padirbėti žemės ūkyje ir taip palengvinti tėvų kasdienybę.

Vėliau jis mokslus tęsė Utenos kolegijoje, kurią baigė 2010 metais, o dar po ketverių metų tapo Kauno technologijų universiteto alumnu.

Jam teko paragauti ir emigranto duonos, tačiau užsienyje ilgai neužsibuvo: „Nusprendžiau, kad savo ateitį turiu kurti tėvynėje ir grįžau į Lietuvą.“ Pradžia nebuvo rožėmis klota. Dirbo keliose kompanijose, savo karjerą pradėjęs nuo eilinio darbininko, dabar vyras vadovauja prekybos tinklo padaliniui.

Svarbi patirtis

Praėjo jau dveji metai, kai D. Varnas buvo išrinktas į rajono Tarybą. Kaip jis vertina šią naują patirtį? „Būti Tarybos nariu man yra didelis iššūkis. Praėjus vos mėnesiui po savivaldybių tarybų rinkimų, tapau Ūkio komiteto pirmininku. Šis kolegų pasitikėjimas labai įpareigojo. Todėl į darbus kibau iš karto ir rimtai nusiteikęs įgyvendinti visus išsikeltus tikslus“, – prisimena „darbietis“.

Jo nuomone, buvimas Tarybos nariu yra geriausia pradžia siekiant tolimesnės politiko karjeros: „Neužėmus šių pareigų, apie didesnę politinę karjerą gali net negalvoti. Čia įgauni labai daug politinės praktikos, susipažįsti su viso rajono gyvenimu, jo tikrosiomis problemomis ir turi galimybę prisidėti jas sprendžiant.“

Patekęs į rajono Savivaldybės tarybą D. Varnas tapo viešu asmeniu. Prie tokio statuso reikėjo priprasti. Pasak pašnekovo, pirmiausia teko įsisąmoninti, kad tavo pasisakymai gali būti panaudoti ne ten, kur reikia. Todėl prieš reiškiant nuomonę reikia gerai apgalvoti kiekvieną žodį.

Dabar Darius jaučiasi įgavęs svarbios patirties: „Manau, jau puikiai galiu atskirti blogį nuo gėrio, nuoširdų žmogų nuo apsimetėlio, kuris tik siekia pasinaudoti tavo užimamomis pareigomis. Labai gerbiu žmones, kuriems svarbi ne tavo pavardė, tavo pa-reigos ar turtai. Tokiems visada norisi nuoširdžiai padėkoti“, – atviravo politikas.

Vis dėlto D. Varnas sakosi nesustosiąs mokytis. Patirties ir idėjų jis semiasi iš seniau politikos padangėje esančių kolegų, iš žmonių, kurie, susidūrę su sunkumais, nepraranda vilties ir toliau siekia savo tikslo. Pozityvumo vyriškis neretai mokosi net iš vaikų. Jį žavi tai, kad jaunoji karta visados randa kuo pasidžiaugti.

Į politiką – dėl prastos situacijos Lietuvoje

„Negalėčiau pasakyti, kad jau vaikystėje svajojau apie politiko karjerą, – neslepia D. Varnas, paklaustas, kada apsisprendė pasukti šiuo keliu. – Sprendimas subrendo daug vėliau, kai geriau pažinau pasaulį, kai akis į akį susidūriau su žmones varginančiu skurdu, kai pajutau tikėjimą mūsų šalimi, mūsų tautos stiprybe.“

Prie to prisidėjo ir valstybėje susiklosčiusi padėtis: „Tiek aš, tiek mane supantys žmonės kasmet tikėjomės, kad situacija Lietuvoje gerės, kad norėsime čia gyventi ir jausimės laimingi. Deja… Nesu tas žmogus, kuris dejuoja dėl blogo gyvenimo ir dėl nesėkmių kaltina kitus, todėl apsisprendžiau veikti plačiau.“

D. Varnas teigia pajutęs, kad jam neužtenka vien daug ir sąžiningai dirbti bei rūpintis šeimos gerove. „Norint padėti Lietuvai tvirtai atsistoti ant kojų, reikia vienytis ir tapti stipria, užsibrėžtų tikslų siekiančia jėga“, – įsitikinęs jis.

Vyras neslepia, kad renkantis ne visų mėgiamą politiko dalią, pirmiausia reikėjo sulaukti artimiausių žmonių – šeimos pritarimo: „Mano artimieji visados mane palaiko. Esu dėkingas savo žmonai ir vaikams už tai, kad tiki manimi, kad visada yra šalia, parodo mano padarytas klaidas ir taip suteikia galimybę tobulėti. Jie yra mano stiprybė.“

Nauji vėjai

Vis dėlto politika yra toks dalykas, kuriame vieną dieną tu gali turėti viską, o kitą – likti be nieko. D. Varnas politiko kelią pradėjo su tuo metu viena stipriausių šalyje – Darbo partija. Tuo laikotarpiu jie Seime turėjo beveik tris dešimtis savo atstovų, užėmė svarbius postus Vyriausybėje. Viskas apsivertė praėjusiais metais, kai partija Seimo rinkimuose patyrė visišką fiasko. Daugiamandatėje apygardoje, kur partijos sąraše buvo ir D. Varnas, ši politinė jėga nesurinko pereinamojo balsų skaičiaus – už juos balsavo mažiau nei 5 procentai tautiečių. Dabar Darbo partija Parlamente turi tik du savo atstovus, išrinktus vienmandatėse apygardose.

Pačiam Dariui statistiškai Seimo rinkimai nebuvo prasti. Sąraše buvęs 91 numeriu, jis pakilo į 39 vietą. Tai buvo didžiausias šuolis tarp visų tąkart į Parlamentą kandidatavusių ukmergiškių. Po nesėkmingų partijai rinkimų pasikeitė jos vadovybė, atsistatydino pirmininkas Valentinas Mazuronis. Vadove išrinkta nevienareikšmiai vertinama Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė, lemiamame pirmininko rinkimų etape nugalėjusi mūsų rajono merą Rolandą Janicką.

Po tokių rokiruočių daugelis šiai partijai piešia liūdną ateitį. Visgi D. Varnas nėra nusiteikęs kelti baltos vėliavos. Jis tikisi, kad nauji vėjai atneš šviežių idėjų ir jėgų. „Pokyčiai supurto visus, kartais tai išeina į naudą. Partijos Ukmergės skyrius yra stiprus ir vieningas, mūsų pagrindinis tikslas dabar – vykdyti Savivaldybės tarybos koalicijos programą“, – tikino pašnekovas.

Didžiausia problema – keliai

Paprašytas įvardinti keletą, jo manymu, svarbiausių šios kadencijos rajono Tarybos nuveiktų darbų, politikas tokiais pavadino viešosios pirties įsteigimą ir Kultūros centro renovaciją, įrengiant kino salę.

Didžiausios problemos rajone, D. Varno nuomone, susijusios su keliais. Anot jo, problemiški yra daugiabučių kiemai, privažiavimai prie jų. Taip pat ne mažiau svarbi ir kaimo kelių infrastruktūra. Tiesa, politikas pabrėžė, kad savivalda jau turi planą, kaip šias problemas spręsti: „Iš Automobilių kelių direkcijos programų yra numatyta 200 tūkst. eurų skirti gatvių asfaltavimo paspartinimui, o duobių tvarkymą savivaldybė finansuoja iš biudžeto lėšų.“

Taip pat prie rajono bėdų D. Varnas priskiria ir apšvietimą. „Ši problema labiausiai aktuali kaime. Šiuo metu yra ruošiami planai, kaip ją spręsti, dalis jų įgyvendinimo turėtų startuoti šiemet“, – žadėjo jis. Be viso to, rajone opūs ir darželių apsaugos, socialinės atskirties klausimai.

Šios Tarybos kadencijai liko dveji metai. Ką dar reikėtų įgyvendinti, jog kadencijos pabaigoje būtų galima sakyti, kad buvo pasiektas maksimumas? „Reikia sutvarkyti nors 50 procentų pagrindinių privažiavimų prie daugiabučių namų ir pačių kiemų, ženkliai pagerinti žvyruotų kelių būklę, padidinti išasfaltuotų gat-vių skaičių, sutvarkyti Vilniaus gatvės šaligatvius“, – dėstė jis. Taip pat politikas mano, kad svarbu pagrindinėje mieste Vilniaus ir Vytauto gatvių sankryžoje, kol čia atsiras žiedas, pakeisti šviesoforo ciklus ar įrengti papildomą juostą, kad padidėtų pravažumas. D. Varnas taip pat pritarė, kad svarbu įgyvendinti miesto atnaujinimo planus bei sutvarkyti centrą, Užugirio dvaro, ligoninės parkus ir karinio miestelio infra-struktūrą.

Nepamiršta ir krepšinio kamuolio

Nors ir turėdamas daug veiklos Darius nepamiršta ir krepšinio aikštės. Jį dažnai galima pamatyti vykstant įvairioms ryngtynėms. „Patinka ne tik stebėti, bet dar ir pačiam aikštėje kamuolį pavarinėti“, – šypsosi D. Varnas. Jis žaidžia 39+ amžiaus grupės turnyruose, kuriose atstovauja Ukmergės „Olimpui“. „Žaisdamas pailsiu, kitoje aplinkoje sutinku draugus, pažįstamus, kolegas. Šio sporto dėka susipažįstu ir su naujais, įdomiais žmonėmis. Stebiuosi, kaip šis žaidimas suburia visus mūsų tautiečius, sporto aikštėse mes tampame vieningi ir nenugalimi. Tai mane žavi“, – dalijosi mintimis politikas.

Meile krepšiniui jis užkrėtė ir savo vaikus. Jie taip pat mielai į rankas paima krepšinio kamuolį. Dariaus jauniausias sūnus treniruojasi penkis kartus per savaitę. Vyras džiaugiasi, kad mūsų mieste yra tokios geros galimybės vaikų popamokinei veiklai. Jo manymu, tuo pasigirti galėtų retas didmiestis.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Vad :
    Visu pirma, jis yra sazinigas ir nenusivyles savo krastu zmogus. O 'komentatoriams' norciau pasakyti - o patys jus ar bandet ka nors doro nuveikti savo miesto ir rajono labui? Tik ora gadinote, nesate padare gyvenime jokiu klaidu, tiesiog angelai (tik kvapas nuo jusu nekoks...)
  • Anonimas :
    Nepažįstu šio žmogaus asmeniškai, bet kiek teko girdėti dirba dėl žmonių, o ne dėl savęs. Tik labai man keista, jeigu jūs reiškiate savo nuomonę, tai ko bijote pasirašyti savo vardą komentaruose, vadinasi, esate bailiai...:) O Jums, Dariau, sėkmės. Tegul visi tie pavyduoliai ir toliau miršta iš pavydo :)
    • Anonimas :
      Abejoju, kad kas nors pavydi biografijoje tokias dėmes turėti.
  • Anonimas :
    kur geriau nuplauti pinigus , tai I keliu zviravima , nes niekas nemato ir niekas nezino kas ir kur ,zodi geda tokie nezina nes lovis auksciau uz viska
  • Anonimas :
    Rajono trybos etikos komisija privales svarstyti. Biografiniai faktai nuslepti.
    • As :
      Saziningas ir atsakingas politikas pats pasitrauktu is tarybos. Bet tokiu nera, todel ir toliau tokie ir panasus "politikai" puos musu miesta.
  • Ss :
    Dariuk tau iki seimo kaip rakem iki kinijos. Juk pats zinai........
  • Anonimas :
    Jo ir mentowska karjera teko pabaigt kai prilūpes žmogų suvažinėjo bet kažkaip apie tai straipsnio autorius pamiršo parašyt, gal kitam kartui paliko?
    • As :
      opapa.... šito nežinojau..... niekur biografijoje šitų faktų nėra. Ir dar į seimą kandidatavo. Ten būtų išknisę vistiek. Gerai, kad vargšas nepateko.
  • Anonimas :
    policininkas buves?
    • As :
      Taip. Ir, jei gerai prisimenu, su ne visai gražia praeitimi.
  • As :
    Turbūt pačios neveikliausios valdžios per visą istoriją atstovas. Aiškiai matosi nepatirtis ir totalus neveiklumas. Širdį skauda važiuojant per Lietuvą. Ir pavydas ir pyktis. Toks jausmas, kad vienintelė Ukmergė užstrigusi laike. Per du metus nei vieno naujo projekto, per du metus nei vieno reikšmingo darbo, per du metus nuveikta tiek, kad galima prisiminti tik tai, kad niekaip nesugebama susitvarkyti su šiukšlėmis, į įvairiausius postus stumiami ir sodinami savi (autobusu parkas, butu ukis, savivaldybe, viesosios istaigos) ir paskutinis namo pirkimas, kuri visi kovotojai uz teisybe vienbalsiai palaimino. Stai ka galima atsiminti po dvieju metu vadovavimo rajonui. Kupina arogancijos tuscia vieta. Ar jums negeda? Ar todel uz jus balsavome?
    • chi :
      Taikliai pastebėta.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas