Dainiaus VYTO nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Medžių neliks tik piliakalnio šlaite

Antrasis Ukmergės piliakalnio tvarkymo etapas sukėlė daugybę diskusijų. Ukmergiškiai laužė ietis tarpusavyje diskutuodami socialiniuose tinkluose. Vieniems užkliuvo noras išpjauti medžius, kiti kaip tik tokią idėją palaikė, treti turėjo kitokių klausimų. Rajono savivaldybė nusprendė sukviesti visus šia tema besidominčius į susitikimą ir pristatyti piliakalnio tvarkymo planą visuomenei.

Į susitikimą atvyko rajono meras Rolandas Janickas, mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, keletas Tarybos narių, savivaldybės administracijos skyrių vedėjai, specialistai bei saujelė miesto gyventojų. Nors jų nebuvo daug, jie tikrai turėjo ko paklausti.

IMG_4030Į kalno viršūnę – ir su vežimėliu

Dėl lėšų stygiaus prieš keletą metų buvo įvykdytas tik pirmas piliakalnio tvarkymo etapas, kurio metu sutvarkyta kalno papėdė, įrengtas amfiteatras. Dabar atėjo laikas antrai darbų daliai. Susirinkusiems planuojamus atlikti darbus pristatė rajono savivaldybės administracijos Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Kumetaitienė. Įvykdžius projektą, nuo Vytauto gatvės atsiras laiptai ir nusidrieks takas, kuris ves tiesiai į piliakalnį. Bus sutvarkyta dalis Vilkmergėlės upelio pakrantės, įrengti pėsčiųjų takai. Projekte numatyta poilsio zona, bus pastatyti suoliukai, šiukšliadėžės, sumontuotas apšvietimas. Aplink piliakalnį iki pat jo viršūnės bus nutiestas suktas 1,2 metro serpantininis tankaus metalinio tinklo takas, kuriuo į kalno viršų drąsiai galės pakilti mamos su vežimėliais bei neįgalieji. Take įrengtuose turėkluose bus įmontuotas apšvietimas, kuris tamsiu paros metu turėtų apšviesti visą kalną. Tam, kad būtų užtikrinta maksimali kalno apsauga, visus darbus planuojama atlikti rankomis.

Planuojama sutvarkyti ir želdinius. Dėl šio klausimo tarp ukmergiškių ir kilo bene daugiausiai diskusijų. Susitikimo metu buvo patikinta, kad kalnas neliks be medžių. Išpjauti bus tik tie želdiniai, kurie yra piliakalnio šlaite. Papėdėje ir viršūnėje augantieji bus palikti.

IMG_4117Ekspertas planams pritaria

Tam, kad būtų užtikrintas maksimalus miesto simbolio apsaugojimas, rajono vadovai pasitelkė vieną geriausių šalies piliakalnių ekspertų – VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“ direktorių Zenoną Baubonį. Jis taip pat dalyvavo projekto pristatyme ir išsakė savo mintis apie planuojamus darbus. Z. Baubonio teigimu, jis piliakalnių tvarkymo darbus mato ir vertina iš platesnės perspektyvos – visų piliakalnių konteksto. Specialistas per savo darbo metus yra dirbęs prie daugybės istorinių kalnų, žino jų specifiką, galimas problemas. Eksperto nuomone, medžių pašalinimas nuo šlaito jokios įtakos mūsų piliakalniui neturės. Jo teigimu, netgi būtina pašalinti medžius. Viena iš pagrindinių priežasčių – mūsų miesto unikali XIX a. pabaigos–XX a. pradžios architektūra, o miesto viduryje stūkso unikalus piliakalnis, kuris, deja, nėra matomas. „Medžiai dengia kalno siluetą, todėl pašalinus juos, pro šalį važiuojantiems taptų aišku, kad čia stūkso ne apželdinta kalva, o piliakalnis“, – teigė Z. Baubonis.

Ekspertas užsiminė, kad su nepritariančiais kirsti medžius jis yra susidūręs ne kartą, tačiau atlikus darbus po kurio laiko net didžiausi to priešininkai pakeičia nuomonę. Jo manymu, didžiausias pavojus piliakalniams kyla dėl nereguliuojamo žmonių srauto. Kalno šlaituose esantys medžiai netgi kenkia: užstoja saulę ir trukdo formuotis stipriam velėnos sluoksniui, kuris yra būtinas saugant piliakalnį nuo erozijos.

Z. Baubonis gyrė sprendimą medžius, esančius kalno viršūnėje, palikti: „Tai profesionalus sprendimas. Ukmergės piliakalnis yra slėninio tipo, iškirtus medžius viršuje jis tarsi sumažėtų, prarastų didybę“. Taip pat jis gyrė dėkingą miesto reljefą, kuris, sutvarkius piliakalnį, tik dar labiau atsivers gyventojams bei svečiams.

Gyventojų dėmesys aplinkai ir parkavimui

Po tokio gana argumentuoto ir aiškaus paaiškinimo dėl medžių likimo gyventojai klausimų apie tai beveik nebeturėjo. Pirmiausia ne vieną į renginį atėjusį gyventoją domino, kodėl visuomenei nėra pateikiama trimatė atnaujinto kalno projekto versija. Ji esą padėtų labai lengvai susiorientuoti, kaip ir kas keisis, o esami brėžiniai ir paaiškinimai yra sunkiai suprantami. Rajono meras R. Janickas aiškino, kad šis projektas padarytas dar prieš pirmojo išpildymą ir tokios paslaugos būtinybės tuo metu nebuvo.

Taip pat vienas susitikimo dalyvis teigė, kad lietuviui svarbu gamta ir vanduo. Jis klausė, ką planuojama daryti, kad šalia piliakalnio to netrūktų. Meras dar kartą pakartojo, jog medžių neliks tik kalno šlaite, o visur kitur žalumos tikrai bus. Taip pat patikino, kad turėtų padaugėti ir vandens Vilkmergės upelyje, nes rekonstruojant kitas miesto erdves – buvusį karinį miestelį ir Vasario 16-osios gatvę – ten susikaupiantis lietaus vanduo bus nukreipiamas į upelį.

Buvo teirautasi ir dėl automobilių stovėjimo aikštelės šalia piliakalnio. Šioje vietoje jos nenumatoma įrengti, kadangi transporto srautai tik blogintų bendrą vaizdą. Netoliese turėtų atsirasti turistiniams autobusams stovėti skirta vieta. Taip pat visa teritorija bus akyliau prižiūrima – atsiras vaizdo stebėjimo kameros.

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Daiva :
    Karas su medžiais tesiasi.... valio... medžiai praimi nes jie negali pabėgti...
  • GENUTĖ :
    Kokia liko ,,ŽALIA SKARĖ UKMERGĖ ''. Basanavičiaus, Maironio, Vaižganto ir kitos gatvės liko plikos be medžių. O kaip nugenėjo Dukstynos mikrorajone medžius, kurie nebuvo po langais, medžiai palei gatve liko be šakų su baltais kamienais. naikinkime medžius toliau. bus gražiau.
  • skaitytoja :
    bet pries tvarkant butinai surasytkit, kas bus atsakingas, jei kalnas imtu slinkti, nes kitu atveju kaltu nebus, o kad tvarkot tai saunu, manau viska gerai apgalvojote.
    • @@@ :
      Taip,pageidaujam,kad pasirasytu,kas atsakys,kai bus kaip su Gedimino kalnu! Taip dziaugesi,jog per sventes viena egle issaugojo,o kai tokia suma plaukioja,niekas niekam neidomu:-)
  • Anonimas :
    Medžiai suteikia piliakalniui paslaptingumo, ten čiulba paukštukai. Be to- pavėsis, kuris labai reikalingas lankytojams, norintiems ilgėliau pasibūti. Tai gi piliakalnių funkcija pasikeitė....nebereikia stebėti priešų.... :). Turėtų likti galingi gražūs medžiai. Jie tik papuoštų gamtovaizdį. Dabar, kai pasižvalgai po "sutvarkytus" piliakalnius, nesimato jokio išskirtinumo- nuskusti kauburėliai, kurių antrą kartą nelankysi- ir visi vienodi. O galėtų būti jauki bendruomenių vakaronių vieta. Kol nebuvo nuskustas Gedimino kalnas, aš bent kartą per mėnesį nuo akstyvo pavasario, kai čiulba paukštukai, iki vėlyvo auksinio rudens su anūkėliu lipdavom į jį, nes būdavo gaivu, gražu ir gera- jis jau pats prašydavo tokios kelionės :)
  • Daiva :
    Reikia piliakalni trinkelem iskloti
    • Anonimas :
      ?
    • L :
      Man patinka tokie linksmi komentarai :D sėdi, skaitai rimta tema rimtus kometarus, ir čia pokšt toks hibridas iš dviejų aktualijų :D
  • regina :
    pritariu komentarui ....miestiete
  • Miestietė :
    Būtent šlaito medžių šaknys ir laiko piliakalnį. Bus kaip su Gedimino kalnu.
    • BOMBERIS :
      Visiškai pritariu.
    • Marius :
      Tokios pat nuomonės ir aš.
  • Virgis :
    Geriau tuos pinigus skirti darbo vietų kūrimui,nes greit turėsim gražų trnkelėmišklotą ir gražiu piliakalniu papuoštą miestą, bet jis liks pustuštis...
    • Vidas :
      Šiaip tai darbo vietą reikėtų susikurti pačiam. Nors, tvarkant piliakalnį, galėtumėte rinkti šakas, šluoti takus, žolę šienauti, o gal ir dar kokių užsėmimų atsirastų pagal jūsų kvalifikaciją.
      • xx :
        Gal, jau nejuokinkit,taip nusikalbant!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas