Aktualijos, Naujausi

Bauginantys paauglių žaidimai privertė visus sunerimti

Kovo 15-ąją, trečiadienį, apie 12 valandą, į Ukmergės ligoninę iš vienos miesto mokyklos pristatyti bei dėl apsinuodijimo medikamentais paguldyti trys nepilnamečiai. Netrukus policija į gydymo įstaigą dėl tos pačios priežasties atvežė dar vieną moksleivį. Pastarasis šiuo metu išvežtas gydytis į Vilnių, kiti, išvalius organizmą, paleisti į namus. Pavojaus jų gyvybei nėra. Po šio įvykio rajono Policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 140 str. 3 d. – dėl sveikatos sutrikdymo. Manoma, jog vaikai – du penktokai ir du septintokai – apsinuodijo raminamaisiais vaistais, taip mėgdžiodami Rusijoje populiarų žaidimą „Mėlynasis banginis“.

Berniukai save žaloja jau ne pirmą kartą

Pirminiais duomenimis, minėtieji nepilnamečiai, kurių du yra iš tos pačios šeimos, po pirmos pamokos pabėgo iš mokyklos. Nuėję į vieno iš jų namus visi išgėrė raminamųjų vaistų. Vėliau trys vaikai po trečios pamokos grįžo į mokyklą, nes norėjo valgykloje pavalgyti nemokamus pietus. Ten keistą jų elgesį ir pastebėjo socialinė darbuotoja, kuri pranešė mokyklos vadovams. Dėl to pirmiausia buvo kreiptasi į medikus, pranešta rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto, Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyrių specialistams, policijai. Minėtieji trys berniukai tuoj pat buvo išvežti į ligoninę. Ketvirtojo ieškojo ir pedagogai, ir pareigūnai, ir artimieji. Jį netoli mokyklos aptiko vyresnė, jau pilnametė, jo sesuo. Ji ir palydėjo brolį į ligoninę.

Gydymo įstaigoje vaikams buvo atlikta organizmo detoksikacija, lašinti skysčiai. Pasak medikų, viskas galėjo baigtis liūdniau, jei berniukai nebūtų laiku patekę į medikų akiratį.

Aiškinantis įvykio aplinkybes nustatyta, jog nepilnamečiai taip pasielgė žaisdami neva pačių sugalvotą žaidimą „Tiesa arba drąsa“. Jo esmė – patirti įvairius išbandymus, grėsmės lygius.

Kaip paaiškėjo, vaikai jau anksčiau buvo susipjaustę rankas, kai kurios žaizdos jau buvo užgijusios. Taip pat išsiaiškinta, kad šie berniukai jau buvo pabėgę iš namų, šokinėdavo per langus, nešiojosi peilius, kumščiais daužydavo medžius ir pan.

Įtariama, jog moksleiviai kopijavo Rusijoje paplitusį žaidimą „Mėlynasis banginis“.

Skatina žaidėjus savižudybei

Informacija apie naują, pavojingą, Lietuvą jau pasiekusį virtualų paauglių žaidimą žiniasklaidoje bei socialiniuose tinkluose pasirodė visai neseniai. Kaip skelbiama, šis žaidimas yra įgavęs „Savižudžių būrio“ pavadinimą. Labiausiai sunerimti verčia tai, jog jis skatina žaidėjus savižudybei. Socialiniuose tinkluose yra kuriamos uždaros organizacijos, grupės, puslapiai, kur renkasi pradėję žaisti šį žaidimą ir planuojantys nusižudyti. Kiekvienas vadinamajam kuratoriui pateikia savo asmeninę informaciją, papasakoja apie fobijas, baimes. Po kažkurio laiko į žaidimą įstojęs asmuo gauna tam tikras gyvybei pavojingas instrukcijas ir užduotis. Šį žaidimą žaidžiantis asmuo papasakoja apie save išties daug ir ta informacija būna panaudojama prieš jį tam, kad priverstų nusižudyti. Daugelis žmonių prisijungia prie žaidimo galvodami, jog jis vaikiškas ir nuo to nukentėti nėra įmanoma. Tačiau pasitaikė atvejų, kai paauglius, kurie pradėjo žaisti, bet atsisakė atlikti užduotis, „kuratoriai“ įbaugina iki tokio lygio, jog šie galvoja, kad savižudybė – tai vienintelė išeitis. Jei asmuo nesutinka pasitraukti iš gyvenimo, tuomet „kuratorius“ imasi šantažo, grasina nužudyti ne tik žaidėją, bet ir jo šeimą.

 Savęs žalojimo atvejis – dar vienoje rajono mokykloje

„Gimtosios žemės“ kalbinta rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Ingrida Krikštaponienė negalėjo patvirtinti, ar minėtieji ukmergiškiai žaidė būtent šį, iš Rusijos atkeliavusį, žaidimą. „Kiek teko aiškintis, vaikai savo elgesiu, matyt, kopijavo įvairius žaidimus“, – teigė I. Krikštaponienė.

Ji taip pat informavo, jog skyriaus specialistai buvo berniukų lankomoje mokykloje, bendravo su įstaigos vadovais, pedagogais, socialiniais darbuotojais. Specialistės teigimu, šioje situacijoje mokykla elgėsi labai atsakingai, išnaudojo visas savo galimybes.

„Mokyklai, kurioje mokosi nepilnamečiai, kol kas pagalbos nereikia, įstaiga turi kvalifikuotų specialistų – psichologo, socialinių pedagogų, kitų sričių darbuotojų – komandą, – situaciją komentavo I. Krikštaponienė. – Išryškėjusią problemą būtina spręsti pasitelkiant tarpžinybinį bendradarbiavimą. Artimiausiu metu skyrius inicijuos rajono mokyklų vadovų, vaikų teisių apsaugos specialistų, medikų, policijos pareigūnų, socialinių pedagogų pasitarimą. Kartu spręsime, kaip turėtume reaguoti į panašius atvejus, kokių prevencinių priemonių reikėtų imtis.“

Švietimo ir sporto skyriaus atstovės įsitikinimu, didžiausios problemos kyla šeimose, kuriose vaikams paprasčiausiai trūksta meilės ir dėmesio.

I. Krikštaponienė taip pat sakė, jog dar prieš šį įvykį rajono švietimo įstaigų darbuotojai buvo informuoti apie internetinėje erdvėje pasirodžiusius pavojingus žaidimus, jų prašyta kreiptis į vaikų tėvus, atidžiau stebėti mokinius.

Pasak vyr. specialistės, Švietimo ir sporto skyriui buvo pranešta apie panašų savęs žalojimo atvejį dar vienoje rajono mokykloje. Tąsyk vaikams medikų pagalbos neprireikė.

Mokiniai praleidinėjo pamokas

Vieno iš medikamentais savo draugus „pavaišinusio“ mokinio klasės auklėtojas teigė, jog berniukas buvo stebimas nuolat, nes jo elgesys kėlė problemų. „Vaikas nebuvo įžūlus, su mokytojais ir draugais elgėsi gražiai, tačiau praleidinėjo pamokas, pabėgdavo iš mokyklos, namų, valkatavo, – susirūpinimo auklėtiniu neslėpė pedagogas. – Dėl to jis buvo svarstomas Vaiko gerovės komisijoje. Berniukas sutikdavo su priekaištais, pasižadėdavo lankyti mokyklą, bet greitai viską pamiršdavo. Pastaruoju metu vėl buvo nevaldomas ir kėlė mums nerimą. Su vaiku nesusitvarkė ir tėvas.“

Anot „Gimtosios žemės“ kalbinto klasės auklėtojo, jau prieš mėnesį mokyklos pedagogai akyliau ėmė stebėti ne tik šį auklėtinį, bet ir kitus tris jo draugus. Tai paskatino iš kitų mokinių lūpų sklindantys pasakojimai apie keistą internetinį žaidimą ir juo besidominčius. Be to, berniukai pradėjo praleidinėti pamokas. O tądien, kai nepilnamečiai apsinuodijo, ryte ant jų rankų buvo aptikti žalojimosi pėdsakai. Todėl jiems vėl pabėgus iš mokyklos, tuoj pat imta ieškoti. Kai trys iš jų pasirodė valgykloje, socialinė darbuotoja iš karto pastebėjo blyškumą jų veiduose, vangumą, mieguistumą. Apie tai buvo pranešta ir vaikų tėvams.

Auklėtojo manymu, moksleiviai yra susikūrę savo žaidimą, kuris gali būti ne mažiau pavojingas nei „Mėlynasis banginis“. Pastarasis, pasak pedagogo, susideda iš 50 žingsnių, vedančių iki susinaikinimo. „Berniukai gal ir buvo apie jį girdėję, todėl paaugliško smalsumo vedini sumanė pakvailioti, nesuvokdami rizikos ir pavojaus“, – svarstė mokytojas.

Reikia mokėti įžvelgti galimas grėsmes

Rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė patvirtino, jog šeimos, kuriose auga minėtieji medikamentais apsinuodiję berniukai, yra žinomos, dėl įvairių priežasčių buvo stebimos.

„Apie minėtąjį įvykį mus informavo mokykla, veiksmus derinome su policija, – apie priemones, kurių imtasi, pasakojo vedėja. – Kartu su mokyklos atstovais, socialiniais darbuotojais, vadovaudamiesi medikų rekomendacijomis, surengėme šio atvejo tyrimą, lankėmės vaikų šeimose.“

A. Leonavičienė pripažino, jog po šio įvykio susisiekė su kolegomis iš kitų rajonų, kurie patvirtino taip pat susidūrę su gyvybei pavojingų žaidimų pasekmėmis.

„Ypač atidūs savo vaikams turėtų būti tėvai. Jie pirmieji privalėtų reaguoti į pasikeitusius vaikų poelgius, jų pomėgius, domėtis jų užsiėmimais. Aišku, tai turi rūpėti ir pedagogams. Laimei, kad šįkart jie sugebėjo užbėgti skaudiems įvykiams už akių.“

Vedėja pridūrė, jog šią savaitę į pokalbį buvo pakviesti ir rajono vaikų dienos centrų vadovai, su kuriais bendravo iš sostinės pakviesti psichologai: „Dienos centrus lanko padidintos rizikos šeimų vaikai, todėl su jais dirbantiems reikia turėti daug bendravimo įgūdžių, mokėti įžvelgti galimas grėsmes.“

Rajono savivaldybės internetinėje svetainėje ketvirtadienį buvo išplatinta specialistų parengta informacija pedagogams ir tėveliams. Joje pranešama, kad „pastaruoju metu visuomenėje kilo nerimas dėl internetinėje erdvėje pasirodžiusios informacijos apie savęs žalojimą ir savižudybes skatinančius „žaidimus“ įvairiais pavadinimais, pvz., „Mėlynasis banginis“, „Pažadink mane 4.20“. Iš tiesų tai nėra jokie žaidimai, o nusikalstama veika.“ Specialistai, dirbantys psichologinių krizių ir savižudybių prevencijos srityje, pateikė ir rekomendacijas, patarimus, į ką būtina atkreipti dėmesį ir kokių priemonių imtis, pastebėjus pasikeitusius vaiko psichologinę būseną, elgesį, pasisakymus.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Kad pragertų pašalpas ir muštų vaikus ir kai kas užmuša.Išvis panaikintų pašalpas o per prievartą įdarbintų, juk ar jie dirba ar gyvena iš pašalpų vaikais nesirūpina visai
  • asmuo :
    Ka duoda pasitarimai jei tevu darbdaviams vaikai yra neidomus.Tevams daug dirbti reikia, kad šeimas išmaitinti.Kodel Ukmerges savivaldybe gaili pasalpu, o sutaupytas lešas skiria remontams? ka?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas