„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Žiemos šventėje pritrūko tik dalyvių…

Šeštadienį ukmergiškiai buvo kviečiami atvykti į miesto stadioną, kuriame vyko tradicinė žiemos sveikatos ir sporto šventė „Bruzdesys 2017“, kurią organizavo rajono savivaldybė, Sporto centras, ugdymo įstaigos. Šįkart nutarta atsisakyti dalyvius linksminančių profesionalių muzikos atlikėjų, vietoj jų pakviesti netradicinių sporto ir pramogų rengėjai – UAB „Emovents“. Išskirtiniu šventės akcentu tapo ir Vienuolyno gatvėje vykusi meno ir sveikatingumo akcija „Nuo kubo į kubilą“.

Žiemos sveikatos ir sporto šventė prasidėjo Ukmergės miesto ir šventės vėliavų pakėlimo ceremonija. Vėliavas kėlė sporto klubo „Vilkas“ atstovai. Jie taip pat uždegė ir tradicinį laužą. Susirinkusiuosius pasveikino rajono mero pavaduotoja Klavdija Stepanova bei Savivaldybės tarybos narys, Kūno kultūros ir sporto tarybos pirmininkas Vidmantas Krikštaponis.

Netrukus susirinkusieji buvo pakviesti įsilieti į lengvą ir linksmą mankštelę, kurią vedė Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo bei vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistė, sveikatingumo studijos „Balansa“ vadovė Svetlana Markevičienė.

IMG_99999 (11)

Po trumpo apšilimo miesto stadione įsivyravo tikras bruzdesys. Jono Basanavičiaus, Antano Smetonos, Siesikų gimnazijų, „Šilo“, Užupio, Senamiesčio ir Dukstynos pagrindinių mokyklų moksleiviai su kūno kultūros mokytojais bei Ukmergės jūrų skautais parengė „Bruzdesio punktus“ – rungtis ir žaidimus. Visi jie buvo netradiciniai, atklydę iš senųjų lietuvių liaudies papročių, paremti tradicijomis. Įvairaus amžiaus dalyviai turėjo galimybę keliauti „Malkų keliu“, patirti „Irklo nuotykį“, jėgas išbandyti žaidimuose „Gongolai“, „Linksmosios slidės“, „Kojūkai“, susirungti „Žiemos krepšinio“ aikštelėje. Nugalėtojams buvo suteikta galimybė nemokamai apsilankyti miesto stadiono uždarose patalpose veikusiose vilniečių įmonės „Emovents“ parengtose pramogose, taip pat įteikti Lyduokių krašto žolininkių surinktų vaistažolių rinkiniai.

Netrūko užsiėmimų ir vaikams, kuriuos organizavo lopšelio-darželio „Eglutė“ mažyliai ir jų auklėtojos. Visi, dalyvavusieji „Vaikų kiemelyje“ ir išbandę smagias estafetes bei žaidimus, pelnė prizus – bilietus į kino filmą. Šias dovanas įsteigė Visuomenės sveikatos biuras ir Kultūros centras.

Surengtas ir tradicinis Žiemos galiūnų turnyras, kurį organizavo buvę rajono Policijos komisariato pareigūnai, ukmergiškiai Nerijus ir Justinas Butėnai. Rungtynėse panoro dalyvauti penki vyrai, kurių jauniausiam buvo 20, o vyriausiam – per 60 metų. Po įvairių jėgos ir ištvermės rungčių stipriausiu žiemos šventės žmogumi tapo Erikas Liubomirskas, antrą vietą pelnė Domantas Zubrickis, trečią – Žilvinas Boska. Jie apdovanoti renginio rėmėjų – ūkininkų Genutės ir Mindaugo Sakalauskų, Kęstučio Zinkevičiaus, UAB „Ukmergės duona“ ir viešbučio „Big Stone“ prizais.

IMG_9666

Norintieji galėjo išbandyti ir bendrovės „Emovents“ siūlomus užsiėmimus uždarose patalpose. Visa įranga ir rungtys buvo skirtos žmonėms, kuriems patinka netradicinės aktyvios pramogos. Jas išbandžiusieji patyrė daug gerų emocijų ir įspūdžių. Nors dauguma pripučiamų bei kitų žaidybinių įrenginių pritaikyti suaugusiesiems, bet į Ukmergę buvo atvežtas ir „Eliminatorius“, kuris skirtas žaisti vaikams.

Nors šventės organizatoriai siūlė daug įdomių, savitų sportinių renginių, jie didelio rajono gyventojų susidomėjimo nesulaukė. „Bruzdesyje“ išties trūko žmonių. Pasak rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistės, vienos iš šventės organizatorių S. Markevičienės, gaila, kad ukmergiškiai vietoj gero, turiningo poilsio gamtoje mieliau renkasi tūnojimą namuose, pasisėdėjimą prie televizoriaus. Jos skaičiavimais, Ukmergėje veikiančius sporto klubus, studijas, pavienius užsiėmimus lanko ir sportuoja apie 3 tūkst. žmonių iš rajone gyvenančių beveik 29 tūkstančių.

Gyventojų aktyvumo ir didelio dėmesio nesulaukė ir tądien Vienuolyno gatvėje surengta meno ir sveikatingumo akcija „Nuo kubo į kubilą“, kuri ir užbaigė Žiemos sveikatos ir sporto šventę. Beje, „Bruzdesys 2017“ sutapo su iš anksto vasario 11-ąją planuotomis šioje gatvėje esančio kubo formos „Paminklo paminklui“ krikštynomis.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialistas Julius Zareckas, šio kubo autoriams norėjosi šį postamentą aktualizuoti, pritaikyti naudojimui. „Pirminė idėja – naudoti kubą gyvoms skulptūroms, pasisėdėjimui, eilių skaitymui, muzikavimui“, – apie prieš porą metų iškilusio statinio paskirtį kalbėjo J. Zareckas. Jis taip pat pridūrė, jog akcijos „Nuo kubo į kubilą“ idėja priklauso vienam iš paminklo autorių, poetui ir tarpdisciplininių menų kūrėjui Juliui Žėkui. Ukmergės menininkai tam pritarė ir pasiūlė ją įtraukti į Žiemos šventės scenarijų.

hphp1

Priešais Sporto mokyklos pastatą esančio „Paminklo paminklui“ krikštynose dalyvavo muzikantai, poetai, dailininkai, architektai, kiti kūrėjai, kurie į Ukmergę atvyko ir iš kitų rajonų bei miestų. Paminklo atidarymo iškilmėse neapsieita be humoro – iš ryto į Vienuolyno aikštę buvo atvežtas pirties kubilas, pripildytas vandens, jis sušildytas. Apie 16 valandą susirinkusieji į akciją turėjo progą nuo juodojo postamento panerti į kubilą ir „pasikrikštyti“. Taip pat buvo skaitomos eilės, skambėjo gitaros garsai. Simbolinės krikštynos truko iki 18 valandos.

Dainiaus VYTO nuotraukos

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

  • antose :
    dalyviai užsienyje ir dar ju sumažes

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas