Redakcijos archyvo nuotr.

Nuomonių telefonas

Uždavė aštuonis klausimus apie daugiabučių renovaciją

Vytauto gatvės daugiabutyje 61B gyvenantis Antanas Linkevičius pateikė net aštuonis klausimus, susijusius su namo renovacija. Ukmergiškis norėtų žinoti, ar renovuotame name, kuriame įrengti dujiniai vandens šildytuvai, ruošiantys karštą vandenį, reikia įrengti anglies monoksido detektorius.

Jį domina, ar paskirstant investicijas namo savininkams atsižvelgiama į patalpų naudingąjį plotą ar į visą (faktinį) plotą. Net trys klausimai yra apie balkonus: ar už jų įstiklinimą renovuojamame name moka tik tie butai, kurie turi balkonus, ar visi pagal turimą naudingą plotą; ar įstiklintas balkonas tampa bendrąja buto dalimi; ar įstiklinus balkoną padidės mokesčiai už šiukšlių išvežimą. Taip pat skaitytojui rūpi, ar po namo renovacijos reikės atlikti kadastrinius matavimus; ar reikalingas norint pradėti renovaciją kaimyninio namo savininkų sutikimas, jeigu pastatai turi bendrą sieną; ar gali renovacijos kaina sudaryti daugiau kaip pusę buto vertės?

Į šiuos klausimus atsakyti paprašėme UAB „Ukmergės butų ūkis“ Pastatų administravimo skyriaus vadovo Andriaus Kalesniko.

Jo teigimu, reikalavimo renovuotame name, kuriame įrengti karštą vandenį ruošiantys dujiniai vandens šildytuvai, įrengti anglies monoksido detektorius nėra: „Tačiau noriu pabrėžti, kad anglies monoksido (smalkių) detektorius puikiai užtikrina namų saugumą, nes jame fiksuojami mažiausi aptinkamų kenksmingų medžiagų kiekiai.“

Pasak A. Kalesniko, paskirstant investicijas namo savininkams vadovaujamasi VĮ Registrų centro pateiktais duomenimis apie bendrąjį buto plotą.

„Vadovaujantis Valstybės paramos taisyklėmis, butų balkonų įstiklinimas yra individuali investicija, kurią apsimokėti turi buto savininkas. Taigi, gyventojams, kurių butuose balkonų nėra, už jų įstiklinimą mokėti nereikia. Įstiklintas balkonas bendrąja buto dalimi netampa“, – komentavo Butų ūkio įmonės atstovas.

Pastatų administravimo skyriaus vadovas pažymėjo, kad siekiant objektyvaus lėšų paskirstymo po daugiabučio namo renovacijos rekomenduojama atlikti viso pastato kadastrinius matavimus.

A. Kalesnikas patikino, kad norint pradėti bendrą sieną turinčio daugiabučio renovaciją kaimyninio namo savininkų sutikimas nereikalingas. Atsakydamas į klausimą, ar gali renovacijos kaina sudaryti daugiau kaip pusę buto vertės, pašnekovas paaiškino, „kad daugiabučio namo investicijų plane nurodoma skaičiuojama kaina, kuri visada sumažėja, kai įvyksta vieši ir atviri rangos darbų konkursai“.

Be to, Pastatų administravimo skyriaus vadovas patarė ateityje tiek A. Linkevičiui, tiek kitiems gyventojams, kurie turi konkrečių klausimų apie namų renovaciją, pirmiausia kreiptis į UAB „Ukmergės butų ūkis“.

Norite pasidalinti savo mintimis ar sužinoti atsakymą į Jums rūpimą klausimą? Laukiame Jūsų laiškų el. paštu gzeme@gzeme.lt arba skambučių tel. nr. 8 605 19 277.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas