Asociatyvinė pixabay.com nuotr.

Sveikata

Sergamumas gripu išaugo beveik 22 procentais

Vis daugiau ukmergiškių pakerta gripas ir ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos (ŪVKTI). Penktąją metų savaitę, sausio 30–vasario 5 dienomis, rajono gydymo įstaigos užregistravo 656 sergančius asmenis. 10 tūkst. gyventojų teko 185,46 sergantieji. Nuo sausio 31 dienos rajone paskelbta gripo epidemija.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus duomenimis, gyventojų sergamumas gripu ir ŪVKTI praėjusią savaitę, palyginus su 4-ąja savaite, išaugo 21,5 proc. ir yra didesnis už gripo epideminį slenkstį. Klinikinių gripo atvejų skaičius sudarė 31,4 proc. Vaikų sergamumas gripu ir ŪVKTI 9,3 karto, o vaikų sergamumas vien gripu 7,6 karto viršijo suaugusiųjų.

Iš 656 sergančiųjų gripu ir ŪVKTI buvo 432 vaikai. Gripas diagnozuotas 206 žmonėms, iš jų 126 vaikams.

Gripo epidemija rajone paskelbta nuo sausio 31 dienos, gyventojų sergamumui gripu ir ŪVKT perkopus epideminį slenkstį. Ketvirtąją metų savaitę 10 tūkst. gyventojų teko 145,59 sergantieji, klinikiniai gripo atvejai siekė 25,63 proc. Sausio 23–29 dienomis iš viso užregistruota 515 ligos atvejų.

Vykdomas priemonių planas

Epideminio gripo plitimo metu rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Stasio Jackūno įsakymu rajono įstaigos, įmonės ir organizacijos įpareigotos vykdyti priemones, numatytas „Gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikos ir priešepideminių priemonių Ukmergės rajone plane“.

Vadovaujantis juo ir atsižvelgiant į esamą situaciją bei paslaugų poreikį, gydymo įstaigos turi sudaryti sąlygas didesniam sergančių gripu ligonių priėmimui: užtikrinti paslaugų teikimą ne darbo dienomis (savaitgalio ir šventinėmis dienomis); ilginti savo darbo laiką, garantuojant optimalų paslaugų teikimą prie įstaigos prisirašiusiems gyventojams; organizuoti ligonių konsultavimą telefonu, skiriant daugiau telefonų iškvietimams į namus priimti; užtikrinti šeimos gydytojo (vaikų ligų gydytojo) vizitus pas vaikus iki 10 metų į namus, jam karščiuojant, kai temperatūra viršija 38,5 ºC; savo darbą organizuoti taip, kad kuo daugiau karščiuojančių pacientų (ypač sergančių lėtinėmis ligomis, neįgalių) būtų lankomi namuose.

Minėtame priemonių plane numatyta, jog paskelbus gripo epidemiją rajone VšĮ Ukmergės ligoninė ribojamas ligonių lankymas, planinių operacijų skaičius. Gripu sergantys asmenys, prireikus juos hospitalizuoti, turi būti siunčiami į Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninę Vilniuje, o iki tol guldomi į izoliacijos palatą.

Savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyrius, mokyklų vadovai įpareigoti nutraukti užsiėmimus mokykloje, jei jų dėl gripo ir ŪVKTI nelanko daugiau nei 20 proc. mokinių. Ikimokyklinių įstaigų vadovai gripo metu turi organizuoti ankstyvą susirgusių auklėtinių išaiškinimą, juos siųsti medicininės pagalbos arba iki jos taikyti izoliavimą. Taip pat nurodyta griežtai laikytis nuostatos – vaikai ir ikimokyklinių įstaigų darbuotojai, kuriems pasireiškė gripo ar ŪVKTI simptomai, negali lankyti ikimokyklinės įstaigos ir dirbti joje iki visiško pasveikimo.

Būtina saugotis, kad liga neplistų

Gripo epidemijos metu nerekomenduojama planuoti naujų masinių renginių, neišduoti leidimų naujiems renginiams. O vykdant anksčiau suplanuotus, jei jų neįmanoma atšaukti, įvertinti galimą riziką, apie tai informuoti dalyvius ir lankytojus, paisyti rekomenduojamų asmens apsaugos priemonių.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vedėja Elena Mirinavičienė informavo, jog šiuo metu būtina laikytis gripo plitimą ribojančių priemonių. Ypač svarbu dažnai plauti rankas, o jei nėra šios galimybės – jas valyti drėgnomis servetėlėmis, kurias po panaudojimo tuojau pat išmesti. Pasak E. Mirinavičienės, būtina su savimi turėti vienkartinių nosinių, kosėjant ar čiaudant nusisukti nuo kitų žmonių, burną prisidengti ne delnais, o vienkartine nosine, alkūnės linkiu, šaliku, drabužio skvernu arba čiaudėti į apykaklę. Kitam žmogui čiaudant ar kosint patariama sulaikyti kvėpavimą ir kelis žingsnius pasitraukti nuo jo saugiu atstumu.

Vedėja taip pat patarė: „Įstaigoje, darbo vietoje ar didesniame žmonių susibūrime nešioti vienkartines medicinines kaukes, dažnai vėdinti patalpas, drėgna šluoste valyti grindis ir aplinkos paviršius, liečiamus daiktus, ypač durų rankenas, laiptų turėklus, kompiuterių klaviatūras ir „peles“, vandens sistemų rankenėles, mygtukus tualetuose ir pan. Susirgus draudžiama eiti į darbą ar į pamokas, kad neužkrėsti aplinkinių, sirgti lovoje, vengti viešumos, netgi su medikais bendrauti, jei tai įmanoma, telefonu.“

Serga daug mokinių

Nors gripas ir ŪVKTI labiausiai pakirto vaikus, savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus duomenimis, pirmadienį rajono švietimo įstaigos dirbo be apribojimų. Mokymo procesas praėjusią savaitę buvo sutrikęs tik Dukstynos pagrindinėje mokykloje, kurioje tris dienas nevyko pamokos. Kiek anksčiau dėl sergamumo buvo uždaryta ir Siesikų gimnazija. Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Dalės Steponavičienės, daug mokinių serga Pašilės progimnazijoje, kuri sprendžia dėl laikino ugdymo proceso sustabdymo.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas