Asociatyvinė pixabay.com nuotr.

Sveikata

Pasiutligė traukiasi iš Lietuvos

Laura BUTKUTĖ

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad pavojingos žmonėms ir gyvūnams užkrečiamosios ligos – pasiutligės situacija Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį ženkliai pagerėjo. Praėjusiais 2016 metais mūsų šalyje nebuvo nustatytas nė vienas šios ligos atvejis.

VMVT nuolat vykdo pasiutligės stebėsenos programą. Pagal ją pernai buvo ištirta 916 gyvūnų mėginių (29 šunų, 32 kačių, 469 lapių ir 340 usūrinių šunų), ligos užkrato nustatyta nebuvo. Nuo 2006 metų VMVT kasmet du kartus vykdo laukinių gyvūnų oralinę vakcinaciją – pavasarį ir rudenį iš lėktuvų mėtomi jaukai su vakcina visoje Lietuvos teritorijoje.

„Įgyvendinus efektyvias kovos su šia liga priemones, pavyko sumažinti užsikrėtusių pasiutligės virusu laukinių ir naminių gyvūnų skaičių. 2007 m. patvirtinti 432, 2008 m. – 69, 2009 m. – 63, 2010 m. – 33, 2011 m. – 14, 2012 m. – 5 atvejai. 2013 m. pasiutligė nustatyta tik 1 šuniui (Varėnos rajone, Baltarusijos pasienyje), 2015 m. – 2 (lapei ir usūriniam šuniui Ignalinos rajone, 350 m iki sienos su Baltarusija). 2014 ir 2016 m. pasiutligės atvejų nenustatyta“, – komentavo VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėja Kristina Stakytė.

Ukmergės rajone paskutinis pasiutligės atvejis buvo nustatytas 2007 metų balandžio mėnesį.

Specialistė įspėja, kad nepaisant to, jog pasiutligės atvejų šalyje pernai nepasitaikė, reikėtų vengti tiesioginių kontaktų su nepažįstamais, benamiais ar laukiniais gyvūnais. Vienintelis efektyvus būdas kovoti su šia pavojinga liga – naminių ir laukinių gyvūnų vakcinacija. Skyriaus vedėja primena, kad visi gyvūnų augintinių (šunų ir kačių bei šeškų) šeimininkai savo globotinius privalo vakcinuoti nuo pasiutligės ne rečiau kaip kartą per 12 mėnesių arba, jei naudojama ilgo veikimo vakcina – pagal vakcinos gamintojo instrukcijas. Vakcinaciją atlikęs veterinarijos gydytojas vakcinavimo datą ir galiojimo laiką turi įrašyti į skiepų pažymėjimus arba gyvūnų augintinių pasus.

Pagal nuo 1964 m. turimus statistikos duomenis, mūsų šalyje mirė 11 žmonių, kuriems buvo diagnozuota pasiutligė. Paskutinis mirties atvejis užregistruotas 2007 m., kuomet 42 metų lietuviui keliaujant po Indiją įkando nežinomas šuo.

Laukinių gyvūnų vakcinacija vykdoma ir kaimyninėse šalyse. Latvijoje 2016 metais pasiutligės atvejų nebuvo nustatyta, bet Lenkijoje buvo užregistruota 16 užsikrėtusių gyvūnų. Kaimyninė Baltarusija informacijos apie pasiutligės situaciją neteikia.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas