Asociatyvinė pixabay.com nuotr.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Minime Tarptautinę gimtosios kalbos dieną

Dalia IVAŠKEVIČIENĖ

Rajono savivaldybės administracijos Personalo ir dokumentų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė

Vasario 21 dieną daugelyje pasaulio šalių, tarp jų ir Lietuvoje, minima Tarptautinė gimtosios kalbos diena. Šią datą 1999 metais įtvirtino Jungtinių Tautų organizacija.

„Ne žemės derlumu, ne drabužių skirtingumu, ne šalies gražumu, ne miestų ir pilių tvirtumu gyvuoja tautos, bet daugiausia išlaikydamos ir vartodamos savo kalbą, kuri didina ir išlaiko bendrumą, santaiką ir brolišką meilę. Kalba yra bendras meilės ryšys, vienybės motina, pilietiškumo tėvas, valstybės sargas“, – taip apie gimtąją kalbą 1599 metais rašė vienas lietuvių raštijos kūrėjų, didžiausias kovotojas dėl gimtosios kalbos teisių XVI amžiuje Mikalojus Daukša.

Lietuvių kalba patyrė daug istorijos išbandymų – į ją kėsinosi Lietuvos užgrobėjai, ji perėmė daug slavizmų, dabar plūsta angliški žodžiai… Dažnai nepaklūstame Lietuvos kalbininkų norui lietuvinti kuo daugiau skolinių, šiuolaikinių terminų. Lietuvių kalbos išlikimas, taisyklingas jos vartojimas kasdieniniame gyvenime, t. y. gimtosios kalbos ateitis, priklauso nuo mūsų pačių.

Ukmergės rajono savivaldybė ir šiemet prisideda prie antrus metus Valstybinės lietuvių kalbos komisijos skelbiamos iniciatyvos vasario 16–kovo 11 d. rengti Lietuvių kalbos dienas. Šiuo laikotarpiu rajono bibliotekose, švietimo įstaigose organizuojamos parodos, popietės, viktorinos, konkursai, konferencijos, skaitymai… Iš viso į Valstybinės lietuvių kalbos komisijos planą yra įrašyti šešiasdešimt šeši mūsų rajone vyksiantys renginiai, kuriais siekiama didinti lietuvių kalbos prestižą, stiprinti jos mokymosi motyvaciją. Neabejoju, kad graži, vaizdinga kalba sklis įvairiuose rajono bendruomenių sambūriuose ne tik šiomis dienomis… 2017 m. rengiamų Lietuvių kalbos dienų šūkis: „Kalboje visų namai“.

Pažymėtina, kad puiki galimybė pagerbti kalbą ir paminėti Gimtosios kalbos dieną yra ateiti ir rašyti Nacionalinį diktantą. Diktantas šiemet vyks vasario 24 d. (penktadienį), 10 valandą. Organizatoriai kviečia įmonių, organizacijų kolektyvus skirti keturiasdešimt penkias minutes penktadienio rytą ir pasitikrinti savo lietuvių kalbos žinias. Kaip ir kasmet, visi norintieji gali diktantą rašyti savivaldybėje.

Dalyvaukime renginiuose ir pagerbkime gimtąją kalbą; atraskime jos lobius, vertinkime jos savitumą, kasdien ją kurkime ir puoselėkime.

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas