Nestacionarių socialinių paslaugų centre paramą ukmergiškiams dalina socialinis darbuotojas V. Markauskas.

Aktualijos, Naujausi

Maisto paketus gaus 2 628 rajono gyventojai

Labiausiai nepasiturintiems gyventojams pradėti dalinti pirmieji šiais metais maisto produktų paketai. Juos gaus apie 137 tūkstančiai Lietuvos žmonių, tarp kurių – ir 2 628 ukmergiškiai. Vasario mėnesio maisto produktų paketą sudaro pilno grūdo makaronai, grikių kruopos, kiaulienos konservai, konservuotų daržovių sriuba, konservuotos pupelės, avižiniai sausainiai ir greito paruošimo avižų košė. Dauguma rajono gyventojų džiaugiasi sulaukę paramos maistu, nepatenkintų ir besiskundžiančių pasitaiko vis rečiau.

Šiemet produktai bus dalijami šešis kartus – vasario, balandžio, birželio, rugpjūčio, spalio bei gruodžio mėnesiais.

Maistą iš tiekėjų priima, juos sandėliuoja ir paskirsto Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo projekto „Parama maisto produktais IV“ organizacijos partnerės – šalies savivaldybių administracijos bei trys nevyriausybinės organizacijos – labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija ir Marijampolės krašto samariečių bendrija. Projekto vykdytojas – VšĮ Europos socialinio fondo agentūra.

Ukmergėje paketai pirmiausia pasiekia rajono savivaldybę ir išskirstomi seniūnijoms bei Nestacionarių socialinių paslaugų centrui.

Davinyje – įvairūs produktai.

Davinyje – įvairūs produktai.

Pajamos turi nesiekti 153 eurų

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus Socialinės paramos administravimo poskyrio specialistė Laima Pliukštienė, maisto produktus gali gauti tie gyventojai, kurių vidutinės mėnesinės pajamos neviršija 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio per mėnesį – tai yra 153 eurų. Dėl šios paramos žmonės su prašymais turi kreiptis į seniūnijas, o gyvenantys mieste – į Nestacionarių socialinių paslaugų centrą.

„Maisto paketų gauname tiek, kiek sulaukiame prašymų. Šį mėnesį bus išdalinti 2 628 paketai. Daugiausia – 924 – gaus Ukmergės miesto gyventojai, 298 atiteks Deltuvos, 263 – Siesikų, 186 – Taujėnų, 171 – Pivonijos seniūnijų gyventojams, mažiausiai paketų – tik 55 – bus išdalinta Žemaitkiemyje“, – kalbėjo L. Pliukštienė. Ji taip pat pridūrė, jog praėjusiais metais rajone buvo daugiau paramos maistu gavėjų. Gruodžio mėnesį paketai išdalinti 4 090 rajono gyventojų, spalį – 4 071, rugpjūtį – 4 011.

„Metų pradžioje visada sulaukiame mažiau prašymų. Kai kurie žmonės pamiršta juos laiku pateikti, turi daugiau pajamų, įsidarbina arba emigruoja, miršta“, – mintimis dalijosi specialistė.

„Kam nereikia, gali neimti…“ 

Ukmergiškiams maisto produktus dalinantis Nestacionarių socialinių paslaugų centro socialinis darbuotojas Vilmantas Markauskas sakė, jog paketus galima atsiimti darbo dienomis, nuo 8 iki 17 valandos. „Yra žmonių, kurie šios paramos labai laukia, ateina pirmieji, būna dėkingi. Tačiau pasitaiko ir tokių, kuriems viskas blogai. Juk kam nereikia, gali neimti“, – kalbėjo V. Markauskas.

Jis patikino, jog nemalonių situacijų pasitaiko labai retai. „Buvo atvejis, kai vienas asmuo pasiėmė ne tik savo paketą, bet ir jau mirusio žmogaus…“ – prisiminė nesąžiningą ukmergiškio poelgį V. Markauskas.

Ukmergės miesto gyventojai šįkart išsidalins 924 maisto davinius. Praėjusių metų gruodį jų sulaukė 1 766 asmenys.

Norėtų gauti cukraus, miltų ir aliejaus

Tarp kaimiškų seniūnijų daugiausiai maisto produktų paketų visada atitenka Deltuvos seniūnijos gyventojams. Už šios paramos išdalinimą atsakingos socialinės darbuotojos Janinos Leitienės teigimu, vasario mėnesį gauti 298 paketai, o praėjusių metų gruodį jų sulaukė 340 deltuviškių. „Per metus gavėjų visada padaugėja, – pastebėjo socialinė darbuotoja. – Teikiant prašymą skaičiuojamos trijų mėnesių pajamos ir jei jos viršija valstybės nustatytą sumą, parama neskiriama. Pasitaiko, kai žmonės pavėluoja pateikti prašymą. Šiemet jie buvo renkami sausio mėnesį, bet gyventojai dėl to kreipėsi ir vasarį. Jie dabar negaus paketo, bet bus įtraukti į sąrašą ir maisto sulauks balandį. Didžiausią paramos gavėjų dalį sudaro jaunos šeimos, auginančios vaikus.“

Pasak J. Leitienės, pastaraisiais metais jau neliko piktnaudžiaujančių, t. y. gyvenančių gerai, bet imančių maisto paketus. Tokie asmenys paprastai labiausiai ir piktindavosi, neva dalinamos niekam nereikalingos kruopos, kurios tinkamos tik šunims šerti. Dabar žmonės kur kas dažniau džiaugiasi gaunamais produktais, net tarpusavyje pasidalina receptais, pavyzdžiui, ką galima pagaminti iš avižinių dribsnių.

„Aišku, gyventojai išsako ir savo pageidavimus. Jie labiau norėtų gauti cukraus, miltų ir aliejaus. Todėl apgailestauja, kai davinyje neranda šių produktų“, – tvirtino pašnekovė.

Deltuvos seniūnijoje maisto paketai sandėliuojami prie Kultūros namų esančiame pastate. Paramą jau ne pirmą kartą gyventojams dalina už socialines pašalpas atidirbti ateinanti moteris, kuri, pasak J. Leitienės, yra skrupulinga, labai darbšti. Paketus žmonės paprastai atsiima per penkias dienas, o tiems, kurie yra vieniši, neįgalūs ir patys negali atvykti į Deltuvą, seniūnijos darbuotojai nuveža į namus.

Iš tiekėjų paimtas maistas sandėliuojamas mieste ir kaimiškose seniūnijose.

Iš tiekėjų paimtas maistas sandėliuojamas mieste ir kaimiškose seniūnijose.

Poreikis – labai didelis

Maisto paketais patenkinti ir siesikiečiai. Iš 1 800 šios seniūnijos gyventojų paramos maistu šį mėnesį sulauks 263 asmenys, prašymus pateikę iki sausio 20 dienos. Anot Siesikų seniūnijos socialinės darbuotojos Danutės Lengertienės, kai kas į seniūniją dėl to kreipėsi per vėlai, todėl bus įtraukti į naujai sudarinėjamą paramos maistu gavėjų sąrašą. 2016-ųjų gruodį parama maistu suteikta 358 asmenims iš 146 šeimų.

„Yra šeimų, kuriose ne vienas žmogus gauna maisto paketus. Jie ypač praverčia rizikos šeimoms, gyvenantiems tik iš socialinių pašalpų, neturintiems pastovių pajamų, neįgaliesiems“, – situaciją komentavo D. Lengertienė.

Jos teigimu, poreikis šiems paketams – labai didelis: „Žmonės įpratę kas du mėnesius sulaukti paramos maistu. Nežinau, kas būtų, jei šis projektas nutrūktų. Tai didelė parama mažas pajamas gaunantiems kaimų gyventojams.“

Seniūnijos darbuotojai retai išgirsta viešai reiškiamų nepasitenkinimų, taip pat nepasitaikė, kad žmonės atsisakytų paramos. „Tiesa, kartą buvo pasiekusi informacija, jog vieni gyventojai gautus maisto produktus išmainė. Tai išsiaiškinome ir šie siesikiečiai prižadėjo daugiau taip nesielgti“, – sakė socialinė darbuotoja.

Maisto paketai Siesikų seniūniją pasiekė praėjusį penktadienį. Tądien jie ir buvo pradėti dalinti, nes buvo žmonių, kurie jau iš ryto laukė prie seniūnijos.

Gerėja pragyvenimo lygis

„Gimtosios žemės“ kalbintas Vidiškių seniūnijos seniūnas Virgilijus Štaras teigė taip pat nesulaukęs nusiskundimų dėl dalinamų produktų. Atseit praeitais metais buvo nepatenkintų kokybe, o šiemet vidiškiečiai dėl to nepriekaištavo.

Šiomis dienomis seniūnijos darbuotojai baigia dalinti 125 paketus, kuriuos atsiims 62 vidiškiečių šeimos.

Seniūnas taip pat pripažino, jog lyginant su ankstesniais metais paramos maistu gavėjų mažėja. V. Štaro nuomone, tai sąlygoja gerėjantis pragyvenimo lygis.

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Praeivis :
    153 eu yra maži pinigai, todel gerai butu kad 12 kartu per metus Maisto bankas dalintu maista.Juk istatymas yra kad ir Maxima maisto bankui nukainuotas prekes atiduoda.Žmones juk badauja, išmaldų prašo prie Bažnyčiu... .
    • Anonimas :
      kat musu toke valdze ira kat aina zmones praso ismaldos

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas