Šiuo metu galerijoje veikia P. Repšio piešinių paroda.

Kultūra

Įgyvendino svajonę – įkūrė meno galeriją

Turizmo ir verslo informacijos centre duris atvėrė profesionalaus meno galerija „Vilkmergė“. Jos iniciatoriai – mūsų rajone, Veprių seniūnijos Samantonių kaime, gyvenantys menininkai – fotografas Arūnas Kulikauskas ir grafikė Oksana Judakova. Šiuo metu galerijoje eksponuojami grafiko, iliustratoriaus, skulptoriaus, medalių, exlibrių, tapybos darbų, freskų kūrėjo Petro Repšio piešiniai.

Įkurti profesionalaus meno galeriją A. Kulikauskas ir jo žmona Oksana puoselėjo seniai. Kultūros centre veikianti parodų galerija pastaruoju metu sunkiai talpina norinčių eksponuoti kūrėjų darbus. Todėl miestui buvo reikalinga dar viena erdvė, kurioje būtų pristatoma profesionalių menininkų kūryba. Tam tinkamiausia vieta pasirinktos Turizmo ir verslo informacijos centro patalpos.

Jas pirmieji išbandė galerijos iniciatoriai – A. Kulikauskas eksponavo savo fotografijas, O. Judakova pristatė savo mokinių iš Veprių pagrindinės mokyklos darbus. Be to, praėjusį pavasarį jie savo lėšomis parūpino centrui profesionalią paveikslų ir kitų eksponatų pakabinimo sistemą. Vėliau nupirko rėmelius darbams.

A. Kulikauskas.

A. Kulikauskas.

„Čia gera aplinka, šviesus koridorius, apsilanko daug žmonių, vykdoma aktyvi veikla“, – mintimis dalijosi A. Kulikauskas, dėkodamas ne tik šio centro darbuotojams, bet ir rajono vadovams, savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus specialistams, pritarusiems jų sumanymui.

Šiuo metu rengiamasi trišalės sutarties tarp Ukmergės rajono savivaldybės, Turizmo ir verslo informacijos centro bei viešosios įstaigos „Trys kaimai“, kuriam vadovauja A. Kulikauskas, pasirašymui. Galerijos kuratore sutiko tapti O. Judakova, kuriai pavestos administratorės pareigos.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo A. Kulikauskas, minčių ir planų, kokius autorius pasikviesti į parodas, yra bent dešimčiai metų į priekį: „Aš 17 metų mokiausi menų, daug mano draugų – žinomi menininkai, todėl tikrai nebus sunku organizuoti gero lygio ekspozicijas“. Fotografo teigimu, pirmenybė visada bus teikiama iš Ukmergės kilusiems menininkams, tačiau orientuojamasi ne į mezginius, drožinius ar lipdinius, o į profesionalų meną. Be kita ko, galerijos sumanytojai turi bičiulių menininkų Jungtinėse Amerikos Valstijose, Pietų Afrikoje, Škotijoje ir kitose pasaulio vietose.

„Jau atkeliauja pirma fotografijos paroda iš Amerikos, – ateities planais dalinosi A. Kulikauskas. – Taip pat „Vilkmergės“ galerija savo rengiamas parodas galės perkelti ir į kitas vietas, pavyzdžiui, Meno mokyklos Dailės skyrių, įvairius dvarus, įmones, kurios turi parodines erdves ir jose nori išvysti menininkų darbus, užsienį.“

Galerijos iniciatoriai prasitarė, jog norėtų parodų lankytojams pristatyti išskirtinius autorių darbus, kurie nėra dažnai eksponuojami. Dešimtmetį už Atlanto gyvenęs A. Kulikauskas ateityje planuoja atsivežti lietuvių kilmės JAV filmų kūrėjo, menininko Jono Meko, su kuriuo jam teko dirbti, rankraščius, eskizus, piešinius.

Netikėtu rakursu yra pateikiama ir šiuo metu Turizmo ir verslo informacijos centre veikianti P. Repšio paroda. Šį menininką A. Kulikauskas pažįsta asmeniškai, todėl jo darbus, 20 piešinių, atsirinko pats. Šioje parodoje eksponuojami 1986–1989 metų menininko piešiniai tušu iš ciklų „Žmogus arklys“, „Moteris ir paukštis“, figūrų eskizai.

O. Judakova.

O. Judakova.

„Piešimas – tai mąstymo būdas. Piešiniai daug ką pasako apie žmogų. Kartu piešinys yra ir kompozicijos griaučiai, jis formuoja paveikslo struktūrą. Tik išsimiklinęs piešti gali imtis tapybos, skulptūros, grafikos… Popieriaus lapuose paišau pieštuku, sangvinu, akvarele, skiestu tušu, tušu su teptuku, tušu ir plunksnele… Vieni piešiniai yra baigti paveikslai, kiti – gamtos eskizai, treti – piešiniai freskoms ir pan. Kai kurie yra tarsi pasirengimas didesniems darbams“, – taip eksponuojamus darbus apibūdina P. Repšys. Jo piešiniai bus eksponuojami iki kovo 17 dienos.

Kol kas darbai iškabinti tik centro koridoriuje, tačiau ateityje parodos pasieks ir konferencijų salę. Išplėstoje erdvėje jau numatyta pristatyti kauniečio fotografo Giedriaus Petrausko kūrybą. Šį kūrėją A. Kulikauskas vadina labai kukliu, bet talentingu perliuku.

Sužinoję apie „Vilkmergės“ galeriją į Turizmo ir verslo informacijos centro vadovę Liną Baublienę jau kreipėsi grupelė buvusių Meno mokyklos Dailės skyriaus absolventų, kurie ir toliau žengia profesionaliu meno keliu ir norėtų kraštiečiams pademonstruoti savo kūrybą.

Taip pat bus stengiamasi, kad eksponuojamus darbus žmonės galėtų įsigyti. „Mūsuose tai nėra įprasta, todėl pamirštame nurodyti kainas, – pašnekesį tęsė O. Judakova. – Tačiau parodose turėtų būti informacija, už kiek vieną ar kitą kūrinį galima nusipirkti. Aišku, už prieinamą, ne aukciono kainą.“

Galerijos iniciatoriai kol kas dirba tyliai, be pompastikos, net neorganizuoja parodų atidarymų, nes nemato juose prasmės. Menininkų nuomone, parodų autoriams, kuriuos jie pažįsta, tai nėra svarbu. „Juk ne sveikinimuose ar rankų paspaudimuose yra esmė, kur kas svarbesnis – kūrinių įvertinimas“, – įsitikinę A. Kulikauskas ir O. Judakova. Beje, ir patys labai dažnai eksponuoja savo darbus. Šiuo metu Vilniuje veikia net dvi Oksanos darbų parodos. Vilniaus centrinėje bibliotekoje pristatoma fotografijų paroda „Ir savas, ir tolimas kraštas. Altajus“, o Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bendruomenės centre – grafikos kūriniai. Arūnas džiaugiasi, kad po neseniai Ukmergėje surengtos jo fotografijų parodos dabar turi šiek tiek laiko apmąstymams, poilsiui, kitiems darbams.

AUTORĖS ir Dainiaus VYTO nuotraukos

 

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas