Kunigas Š. Petrauskas kalėdaičių dovanojo ir Vyriausybės atstovei V. Vaičiūnienei.

Aktualijos, Naujausi

Savivaldybė steigs atliekų tvarkymo įmonę

Gruodžio 22 dieną vykusiame paskutiniame 2016-aisiais metais rajono Tarybos posėdyje dalyvavo 23 nariai. Nebuvo Nijolės Giedraitienės ir Elenos Mirinavičienės, kurios turėjo nedarbingumo pažymėjimus. Posėdyje dalyvavo ir Vyriausybės atstovė Vilniaus apskrityje Vilda Vaičiūnienė. Buvo svarstyti 32 klausimai.

Dukstynos pagrindinės mokyklos mokinukai dovanotas knygas išsivežė ratukais.

Dukstynos pagrindinės mokyklos mokinukai dovanotas
knygas išsivežė ratukais.

Sveikino ir dovanojo kalėdaičius

Jau ne pirmus metus prieš šv. Kalėdas Tarybos posėdžiuose apsilankantis Švč. Trejybės bažnyčios klebonas Šarūnas Petrauskas šįmet taip pat atėjo pasveikinti Tarybos narių, išsakyti linkėjimų, padovanoti kalėdaičių.

Į salę sugužėjo ir Dukstynos pagrindinės mokyklos pradinukai – šokiu, dainelėmis ir eilėraščiais jie dėkojo už dovanotas knygas.

Siūlė keisti miesto lempas

Jakutiškiuose gyvenantis Kęstutis Zinkevičius Piliečių tribūnoje kalbėjo savo ir naujai steigiamos Jakutiškių bendruomenės vardu. Jis sakė, jog kaimuose apšvietimas vakare anksti išjungiamas, jų gyvenvietėje – 8 valandą. Jakutiškietis klausė, ar buvo svarstytos galimybės kaimo gyvenvietes apšviesti visą naktį, ir siūlė, kaip rasti lėšų tai padaryti. Anot jakutiškiečio, Ukmergės mieste esančius paprastus šviestuvus reikėtų pakeisti LED lempomis, ir nors tai brangiai kainuotų, investicija turėtų per metus atsipirkti.

K. Zinkevičius kalbėjo, jog taip pasielgus Kauno, Širvintų savivaldybėse, buvo sutaupyta apie 60 proc. elektros kaštų. Jo nuomone, šias lėšas ir galima būtų skirti kaimų apšvietimui.

Tikslins informaciją

Lapkričio mėnesį vykusiame rajono Tarybos posėdyje ukmergiškis Julius Kazėnas pateikė daug įvairių klausimų.

Tuomet jis sakė, kad rajono gyventojai norėtų sužinoti, kodėl nebuvo įvykdytas prieš metus keltas reikalavimas, jog Pirminės sveikatos priežiūros centro Greitosios medicinos pagalbos skyriuje visą parą budėtų trys greitosios medicinos pagalbos ekipažai.

Į šį klausimą ketvirtadienį atsakė mero pavaduotoja Klavdija Stepanova: „Vakar įvyko darbo grupės sveikatos klausimams nagrinėti posėdis. Jo metu buvo pateikta statistinė informacija, jog pagal gyventojų skaičių mūsų rajone yra finansuojama 2,1 greitosios medicinos pagalbos posto, faktiškai yra 2,6 posto. Trys postai pilnai dirba nuo 16 valandos iki aštuntos valandos ryto ir švenčių bei poilsio dienomis. Gruodžio ir sausio mėnesiais trys postai budi po keturiolika parų, nes šiuo laikotarpiu būna daugiausiai kvietimų. Taip pat buvo pateikta informacija ir apie postų užimtumą. Pagal šių metų vienuolikos mėnesių vidurkį, vienam ekipažui per parą vidutiniškai tenka iki aštuonių iškvietimų.“

K. Stepanova taip pat kalbėjo, jog darbo grupė paprašė dar pateikti informacijos apie kitų Vilniaus regiono greitosios medicinos pagalbos postų darbo krūvius ir vidutinius kvietimų skaičius. Gavus šią ir kitos papildomos informacijos, bus pateiktos rekomendacijos, o sprendimas priimtas iki naujojo biudžeto tvirtinimo.

Kelių statybos darbai nekainavo

Į kitus J. Kazėno klausimus atsakė savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas. Jis teigė, jog tilto su prieigomis per magistralę ties Žemaitkiemio sankryža statyba, kelio Ukmergė–Molėtai ir kelio Ukmergė–Kėdainiai atkarpos nuo Ukmergės iki Deltuvos tvarkymas savivaldybei nekainavo, nes darbus atliko Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos iš valstybės biudžeto lėšų. Taip pat paaiškino, kad Antakalnio ir Vilniaus gatvių šaligatvius numatoma sutvarkyti per ketverius metus.

Pasikeitė frakcijos seniūnas

Prieš tvirtinant posėdžio darbotvarkę meras „darbietis“ Rolandas Janickas perskaitė Valstiečių ir žaliųjų frakcijos pareiškimą, kad Juozą Varžgalį išrinkus į Lietuvos Respublikos Seimą, į šią frakciją įtraukiama Tarybos narė Danutė Užkurėlytė, frakcijos seniūnu paskirtas Romas Pivoras.

Nuo sausio – dvinarė vietinė rinkliava

Nemažai diskusijų kilo svarstant klausimus dėl atliekų tvarkymo. Pateikus sprendimo projektą „Dėl Ukmergės rajono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą dydžio nustatymo metodikos patvirtinimo“, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas Regimantas Baravykas sakė, jog šios Aplinkos apsaugos ministerijos siūlomos sistemos nepatvirtino nemažai savivaldybių, tarp jų – Vilniaus miesto, ir siūlė neskubėti žengti šio žingsnio. „Ar nevertėtų kreiptis į naująją Vyriausybę dėl vietinės rinkliavos metodikos principų, kad būtų peržiūrėtos visos tvarkos. Tuo labiau jog nėra numatyta jokių lengvatų pensininkams, neįgaliesiems“, – teigė politikas.

R. Baravykui pritarė ir jo bendrapartietis Andrius Kalesnikas, taip pat siūlydamas atidėti sprendimo priėmimą. Anot jo, už atliekas turi mokėti teršėjas, tačiau šioje metodikoje tai nenumatyta, nėra jokių lengvatų rūšiuojantiems, nes už atliekų išvežimą visi moka vienodai.

Socialdemokratas Andrius Lyška kalbėjo apie tai, kad atliekų tvarkymas – respublikinė problema, kainos visur kyla. Jos panašėja į esančias Skandinavijos valstybėse, tačiau atlyginimai pas mus taip sparčiai nedidėja. A. Lyška taip pat teigė, jog visi Šiaulių apskrities savivaldybių merai nepritaria, kad būtų priimta dvinarė vietinės rinkliavos sistema, ir kreipėsi į Vyriausybę, jog sprendimą leistų atidėti iki 2018 metų. „Gal ir mums taip reikėtų pasielgti“, – svarstė Tarybos narys.

Atsakydamas į pareikštas mintis R. Janickas aiškino, kad įvesti Vakaruose paplitusią sistemą, kai atliekos yra sveriamos, nėra galimybės, nes labai brangiai atsieina administravimas, tai atliekų priėmimą pabrangintų kelis kartus ir lietuviams, gaunantiems dešimt kartų mažesnes pajamas negu vakariečiai, tai būtų nepakeliama.

Taip pat jis kalbėjo, jog atidėjus šį sprendimą rajono biudžetui guls 350–400 tūkstančių eurų našta. Jis teigė, kad sutartis su dabartiniu operatoriumi pasirašyta iki 2018 metų, tad jau dabar reikėtų pradėti ruoštis tarptautiniam konkursui dėl atliekų vežėjo parinkimo. Tai esą bus galima daryti tik priėmus pateiktus sprendimus dėl dvinarės vietinės rinkliavos.

Pateikus balsavimui pasiūlymą atidėti sprendimo priėmimą, jis daugumos pritarimo nesulaukė – už tai balsavo 8 Tarybos nariai, 12 buvo prieš, 2 – susilaikė.

Tuomet buvo balsuota už sprendimo projektą „Dėl Ukmergės rajono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą dydžio nustatymo metodikos patvirtinimo“. Už pasisakė 12 Tarybos narių, prieš – 3, susilaikė – 7.

Sprendimo projektas „Dėl Ukmergės rajono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatų patvirtinimo“ priimtas jau be diskusijų.

Pagal šiuos sprendimus nuo 2017 metų sausio 1 dienos savivaldybėje bus nustatyta dvinarė vietinė rinkliava, susidedanti iš pastoviosios ir kintamosios dedamųjų: pastoviąją vietinės rinkliavos dedamąją mokės visi savivaldybės nekilnojamojo turto objektų savininkai, nekilnojamojo turto objektų savininkų atstovai arba kiti asmenys, kintamąją – savivaldybės nekilnojamojo turto objektų savininkai, nekilnojamojo turto objektų savininkų atstovai arba kiti asmenys, kuriems teikiama komunalinių atliekų paėmimo ir tvarkymo paslauga.

Apie rajono Tarybos socialdemokratų frakcijos paruoštą ir siūlomą priimti sprendimo projektą dėl atliekų tvarkymo įmonės steigimo daugiausia kalbėjo A. Dudėnas.

Apie rajono Tarybos socialdemokratų frakcijos
paruoštą ir siūlomą priimti sprendimo projektą dėl
atliekų tvarkymo įmonės steigimo daugiausia kalbėjo
A. Dudėnas.

Pritarė socialdemokratų siūlymui

Tarybos nariai svarstė ir pateiktą projektą „Dėl juridinio asmens ,,Ukmergės atliekų tvarkymo centras“ steigimo“. Pastarąjį dokumentą pasirašė Tarybos narė socialdemokratė Aira Dudėnienė, jį keliais sakiniais pristatė tos pačios frakcijos atstovas Jonas Grybauskas. Tačiau daugiausia apie tai kalbėjo Socialdemokratų partijos Ukmergės skyriaus pirmininkas Arūnas Dudėnas. Savo mintis jis išdėstė Piliečių tribūnoje.

Sprendimo projekte buvo siūloma: „Steigti juridinį asmenį ,,Ukmergės atliekų tvarkymo centras“. Pavesti Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriui iki 2017 m. liepos 1 d. parengti ir pateikti Ukmergės rajono savivaldybės tarybai tvirtinti šio sprendimo 1 punkte nurodyto juridinio asmens įstatus; spręsti kitus su šio sprendimo 1 punkte nurodyto juridinio asmens steigimu susijusius klausimus ir parengti visus steigimui reikalingus dokumentus.“

Aiškinamajame rašte nurodoma, kad nuolat mažėjant rajono gyventojų skaičiui, pradėjus eksploatuoti stambių gabaritų aikštelę, įvedus užstato sistemą, išvežamų atliekų kiekis atitinkamai nemažėja. Viena galimų priežasčių yra tai, jog neturima pakankamų svertų kontroliuoti privatų vežėją. „Šiuo metu rinkoje vyksta atliekų tvarkymo įmonių stambėjimas ir galimas tam tikros oligopolinės sistemos susidarymas. Atsižvelgiant į tai tikėtina, kad 2018 m. pasibaigus sutarčiai su dabartiniu atliekų vežėju, nauja atliekų vežimo kaina bus kur kas didesnė, o savivaldybė, neturėdama kito pasirinkimo, kaip ir 2012 metais atliekas bus priversta tvarkyti nepagrįstai brangiai. Tokiu atveju savivaldybės įsteigtas juridinis asmuo galėtų palaikyti konkurenciją šioje rinkoje, o savivaldybė turėtų pasirinkimo galimybę“, – nurodoma aiškinamajame rašte.

Anot projekto rengėjų, sprendimui įgyvendinti reikalingų lėšų poreikis gali kisti nuo savivaldybės pasirinkto juridinio asmens modelio. Savivaldybės administracija kartu su juridinio asmens įstatais turėtų parengti ir pateikti Savivaldybės tarybai kelis atliekų tvarkymo scenarijus. Vėliau bus pasirinktas konkretus juridinio asmens veiklos modelis (statusas).

Teikti sprendimą būtent šiam Tarybos posėdžiui paskatino tai, kad nuo 2017 metų sausio 1 dienos LR vietos savivaldos įstatyme įsigaliosiančios naujos nuostatos apsunkins ir ištęs juridinių asmenų steigimo procesą.

Svarstant šį sprendimo projektą meras R. Janickas paprašė, jog jį pakomentuotų savivaldybės juristas Rimas Jurgilaitis. Teisininkas pareiškė, kad dokumentas yra netikslus ir nekonkretus, nes nėra apsispręsta, kokia teisinė forma bus pasirinkta – viešoji įstaiga, savivaldybės įmonė ar uždaroji akcinė bendrovė.

Jam paantrino Vyriausybės atstovė V. Vaičiūnienė, nurodydama, kad negalima steigti įmonės, nežinant jos statuso. Be to, anot jos, tokį sprendimą gali užprotestuoti Konkurencijos taryba, nes atliekų tvarkymo paslauga yra konkurencinė. Jei bus įsteigta savivaldybės įmonė rajone esant ir daugiau šia veikla norinčių užsiimti verslo subjektų, tai gali būti traktuojama kaip Konkurencijos įstatymo pažeidimas. Vyriausybės atstovė sakė, kad taip atsitiko Vilniaus, Šalčininkų savivaldybėse, kai Konkurencijos taryba kreipėsi į teismus.

Balsuojant sprendimo projektui pritarė 14 Tarybos narių, prieš pasisakė du, penki – susilaikė. Tad nauja įmonė bus steigiama.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Galvoju, už šiukšles turėtų būti skaičiuojama kas šiukšlina - nuo gyventojų. Apsurdas - renkamas mokestis nuo nekilnojamo turto, jokios spendimo logikos. nebent lengviau pasidalinti pinigus. Nes nėra viso NT apmokestinimo, bent jau Ukmergės rajono valdžia priima sprendimą skaičiuoti mokestį už šiukšles, namas juk nešiukšlina
  • nx :
    Ukmergeje jau tapo iprasta,jei nera gero posto,tai reik susikurt.
  • I. Leonavičienė :
    Mokinukai iš SENAMIESČIO pagrindinės mokyklos buvo smagūs. Patikslinkite duomenis. Ačiū.
  • Anonimas :
    Viskas aišku taryba atvėrė vartus dudeno šeimos verslui
    • Na, :
      Tai ir taip aišku
  • Anonimas :
    Pradinukai iš tiesų puikiai pasirodė, bet nuotraukoje Senamiesčio pagrindinės mokyklos trečiokės.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas