Naujausi, Sveikata

Poliklinika pacientų šeštadieniais nepriiminės

Nuo sausio 1 dienos Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) šeimos gydytojai šeštadieniais nedirbs. Metus trukęs bandymas pagerinti sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą ir kokybę prie įstaigos prisirašiusiems gyventojams nepasitvirtino. Praėjusiais metais šeštadieniais į PSPC medikus kreipėsi tik 342 žmonės. Todėl nuspręsta šių paslaugų atsisakyti.

Apie PSPC darbą šeštadieniais buvo kalbama ne vienerius metus. Rajono Savivaldybės tarybos siūlymu buvo sudaryta darbo grupė sveikatos priežiūros paslaugų teikimo klausimams spręsti, kuriai vadovavo rajono mero pavaduotoja Klavdija Stepanova. Grupės nariai svarstė, ar tikslinga organizuoti šeimos gydytojų darbą poilsio dieną, domėjosi kaimyninių Anykščių, Kėdainių, Jonavos rajonų patirtimi, skaičiavo, kiek dėl to reikės papildomų lėšų. Taip pat surengta daug susitikimų su PSPC, rajono ligoninės darbuotojais.

Susipažinus su visomis aplinkybėmis, išanalizavus galimybes ir poreikius, buvo nutarta siūlyti PSPC vyriausiajai gydytojai nuo 2016 metų sausio mėnesio organizuoti poliklinikos darbą šeštadieniais. Išlaidoms kompensuoti iš rajono biudžeto įstaigai skirta 16 tūkst. eurų.

„Gimtosios žemės“ kalbinta PSPC vyriausioji gydytoja Janina Galiauskienė sakė: „Pradėdami dirbti šeštadieniais norėjome padėti tiems žmonėms, kurie daug dirba ir darbo dienomis negali kreiptis į medikus, tikėjomės sulaukti daugiau studentų, kurie tik savaitgaliais grįžta į gimtinę. Pirmą pusmetį gyventojų aktyvumas buvo didesnis, šeštadieniais sulaukėme per 200 žmonių, ateidavo po 6-8 pacientus, o kartais ir daugiau. Antrąjį pusmetį pas šeimos gydytoją kreipdavosi 4–5 arba dar mažiau gyventojų. Taip pat įsigaliojus naujai tvarkai manėme, kad sumažės besikreipiančių į rajono ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių. Tačiau šis sumažėjimas buvo labai nežymus.“

Šeimos gydytojai gyventojus šeštadieniais priiminėjo nuo 8 iki 13 valandos, kartu dirbo slaugytoja, kelios registratūros darbuotojos. Iš pradžių pacientams reikalui esant PSPC buvo atliekami ir būtiniausi tyrimai. Vėliau paaiškėjo, kad dėl vieno žmogaus jungti aparatūrą neapsimoka, todėl jie buvo nukreipiami į ligoninę.

„Pasitaikydavo ir tokių atvejų, kad žmonės šeštadieniais pas gydytoją ateidavo dėl visai nereikšmingų nusiskundimų, pavyzdžiui, pasiguosti, kad nerimauja dėl savo vaikų, baisu likti vieniems, arba skųsdavosi vidurių užkietėjimu…“ – pasakojo vyr. gydytoja, pridurdama, jog gyventojai su panašiomis problemomis dažnai atskuba ir į ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių. J. Galiauskienės teigimu, gyventojai turėtų gerai pagalvoti, ar būtina dėl to į medikus kreiptis savaitgalį. Gal naudingiau būtų palaukti pirmadienio ir ateiti pas savo šeimos gydytoją, kuris žino paciento ligos istoriją ir gali parinkti tinkamiausius vaistus, skirti gydymą. „Žmonės pamiršta, kad ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrius pirmiausia teikia skubią būtinąją pagalbą“, – aiškino vyr. gydytoja.

Taigi, įvertinus visas aplinkybes nuspręsta, kad dirbti šeštadieniais PSPC neapsimoka. Tam pritarė ir darbo grupės sveikatos priežiūros paslaugų teikimo klausimams spręsti nariai.

Pasak rajono savivaldybės mero pavaduotojos K. Stepanovos, biudžeto lėšas reikėtų panaudoti ten, kur jų labiau reikia. „Gal vertėtų sustiprinti ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus darbą ir pinigus nukreipti ten“, – svarstė darbo grupės vadovė.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Dėl ko nedirba :
    Taigi išsimokėjo 5 tūkstančius eurų Zaikauskienė su Galiauskiene ir ,tikriausiai,pinigų nebeliko ligoniams.Na,gal dar ką prasuko... Dabar pas Zaikauskienę visus prirašo-atseit,labai "reikalinga" ir "gera" daktarė.
  • ukm :
    Reikia sujungti PSPC ir ligoninės administracijas ir reikalai išsisręs.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas