Apleistas pastatas Kauno gatvėje.

Aktualijos, Naujausi

Neprižiūrimų statinių sąraše – per 20 objektų

Kiekvienais metais rajono savivaldybė skelbia neprižiūrimų statinių, patalpų sąrašą. 2017-ųjų sąraše, kurį patvirtino administracijos direktorius Stasys Jackūnas, yra 21 apleistas pastatas bei patalpos, esantys Ukmergės mieste bei rajone.

Rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausiasis specialistas Gediminas Židonis „Gimtajai žemei“ papasakojo, kad minėtasis dokumentas sudaromas vadovaujantis Savivaldybės tarybos patvirtintu Nekilnojamojo turto pripažinimo neprižiūrimu tvarkos aprašu. Patekusių į šį sąrašą pastatų ir patalpų savininkams didinamas nekilnojamojo turto mokestis.

„Apleisti pastatai mūsų akiratyje išlieka visus metus. Jų savininkai raginami prižiūrėti, tvarkyti savo nuosavybę, likviduoti avarinę būklę, kad nekeltų aplinkiniams grėsmės. Kai kurie statinių savininkai reaguoja į įspėjimus“, – sakė specialistas.

Pasak G. Židonio, spalį visų apleistų pastatų ir patalpų savininkams buvo išsiųsti įspėjimai, kad netvarkomi statiniai bus įrašyti į neprižiūrimų objektų sąrašą. Praėjusių metų pabaigoje buvo paruoštas jo projektas. Į jį įrašytų statinių savininkai gruodžio 28-ąją pakviesti į posėdį, kur turėjo progą paaiškinti, kada ketina pradėti tvarkyti jiems priklausančius pastatus.

„Sąrašo projektas po posėdžio sutrumpėjo. Iš jo išbraukti statiniai, kurių savininkai pateikė rekonstrukcijos ar griovimo projektus. Mūsų tikslas nėra pakenkti – siekiame, kad gyventojai tvarkytųsi, ir apleistų pastatų liktų kuo mažiau“, – patikino G. Židonis.

Ukmergės mieste į neprižiūrimų pastatų sąrašą įtraukti devyni objektai. Tai gyvenamieji namai, esantys Kauno g. 23 ir 37B, Sodų g. 3, Deltuvos g. 10C, Gedimino g. 9 ir 67. Taip pat savininkai likimo valiai palikę Vytauto g. 8 esančią parduotuvę, Kauno g. 68 – administracinį pastatą, S. Daukanto g. 40 – degalinę.

Sąraše atsidūrė apleisti gyvenamosios paskirties pastatai Deltuvos seniūnijos Atkočių ir Laibiškių kaimuose, gyvenamieji namai, esantys Lyduokių seniūnijos Juknonių ir Juodžiūnų kaimuose, Taujėnų miestelyje, Šešuolių seniūnijos Liaušių kaime bei Veprių miestelyje, buvę vaikų darželiai Pabaiske ir Žemaitkiemyje, administracinis pastatas Želvoje. Dauguma paminėtų objektų neprižiūrimi ne vienerius metus.

Kaip teigė Architektūros ir urbanistikos skyriaus specialistas, priežastys, dėl ko savininkai tinkamai nepasirūpina savo nuosavybe, įvairios: „Dažnai statiniai priklauso keliems asmenims, ir jie tarpusavyje nesutaria dėl objekto tvarkymo, pardavimo. Pasitaiko, kad savininkai turi gerų norų, bet kyla finansinių sunkumų, ir jie neturi galimybės prižiūrėti, remontuoti pastatus…“

G. Židonis pabrėžė, kad rajono savivaldybė negali priversti savininkus tinkamai prižiūrėti jiems priklausančius statinius: „Kadangi tai privati nuosavybė, negali būti nė kalbos, kad kažkas iš šalies imtų ir nugriautų miesto vaizdą gadinančius statinius. Į mūsų pareigas įeina savininkus paraginti tvarkytis ir įspėti apie gresiančias sankcijas.“

Dainiaus VYTO nuotr.

[images cols=“three“ lightbox=“true“]
[image link=“10724″ image=“10724″]
[image link=“10722″ image=“10722″]
[image link=“10720″ image=“10720″]
[image link=“10718″ image=“10718″]
[image link=“10712″ image=“10712″]
[image link=“10715″ image=“10715″]
[image link=“10710″ image=“10710″]
[image link=“10708″ image=“10708″]
[image link=“10706″ image=“10706″]
[/images]

Palikite komentarą apie straipsnį

  • sutkus :
    Dar vaikų biblioteka, pradinė šilo mokykla, batų fabrikas prie upės
  • nu va :
    Bauhofą pamiršo
  • Anonimas :
    Reikia priziureti,juk kai kurie pastatai seni,puos musu miesta. Bet neduok dieve koks verslininkas isigytu ir netvarkytu,tai greitai baidom apmetytu. Patys netvarki ir kitiem neduoda.nemastantys kazkokie....
  • Anonimas :
    Išperkamąja nuoma išdalinti įvairioms organizacijoms, privatiems asmenims, renginius ir įvairią kūrybingą, pelningą ar naudingą veiklą vygdysiantiems...

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas