Sveikata

Medikai teigia, kad skiepytis nuo gripo dar nėra vėlu

Šalyje kasdien daugėja sergančiųjų gripu ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI). Gripo epidemija po truputį artėja ir link Ukmergės. Ji šią savaitę jau paskelbta Kauno miesto (sergamumo rodiklis 138,6 atv./10 tūkst. gyv.) ir Jonavos rajono (sergamumo rodiklis 134,27 atv./10 tūkst. gyv.) savivaldybėse. Mūsų rajone padėtis kol kas stabili. Praėjusią savaitę, sausio 9–15 dienomis, 10 tūkst. gyventojų teko 80 sergančių asmenų. Bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 96,2 atv./10 tūkst. gyventojų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sunegalavusių gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus duomenimis, 2-ąją metų savaitę rajono gydymo įstaigose užregistruoti 283 gripu ir vadinamosiomis peršalimo ligomis sergantys asmenys, tarp kurių – 133 vaikai. Gripas diagnozuotas tik 15 ligonių, iš jų dviem vaikams. Ankstesnę savaitę sergančiųjų buvo kur kas mažiau – 63,85 atv./10 tūkst. gyventojų. Iš viso sirgo 231 žmogus, gripas nustatytas 10 asmenų.

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vyr. specialistės Vitalijos Motiejūnienės, gripo epidemiją skelbia savivaldybė, tačiau mūsų rajone apie tai kol kas anksti kalbėti. Visuomenės sveikatos specialistės teigimu, vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus. „Vadovaujamės savotiška epidemiologine filosofija“, – teigė V. Motiejūnienė.

2-ąją metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyti 109 asmenys, iš kurių – 5 nėščiosios, 17 vaikų iki 2 metų amžiaus, 58 asmenys iki 17 metų, kiti – suaugusieji. 7 asmenys gydyti intensyviosios terapijos skyriuje. Daugiausia sergančiųjų buvo Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus apskrityse.

Nors redakciją buvo pasiekusi informacija, neva Ukmergėje dėl gripo sukeltos komplikacijos – plaučių pneumonijos – mirė vienas žmogus, tačiau šio fakto niekas nepatvirtino. Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vyriausiosios specialistės V. Motiejūnienės, apie sergančiuosius gripu, šios ligos sukeltas komplikacijas, juo labiau mirties atvejus, privaloma pranešti visuomenės sveikatos įstaigai. „Pneumoniją galėjo sukelti ir kitos priežastys, nebūtinai gripas“, – svarstė V. Motiejūnienė.

Viešosios įstaigos Ukmergės rajono ligoninė vyriausiojo gydytojo pavaduotoja medicinai Rūta Sriogienė teigė, jog gydymo įstaigoje pasitaiko įvairių atvejų, kai medikai negali išgelbėti žmogaus. Nors pastaruoju metu mirčių buvo, bet priežastys nesusijusios su gripo sukeltomis komplikacijomis.

Efektyviausia priemonė, norint apsisaugoti nuo gripo ir galimų komplikacijų, yra skiepai. Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais viso gripo sezono metu. Gripo sezonas prasideda 40-ąją kalendorinę metų savaitę ir tęsiasi iki 20-osios kitų metų kalendorinės savaitės.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, nuo 2016 m. rugsėjo iki 2017 m. sausio 1 d. iš valstybės lėšomis įsigytų 110 000 sezoninio gripo vakcinų dozių buvo panaudota 108 511 (98,6 proc.). Norintiems pasiskiepyti savo lėšomis gydymo įstaigos vakciną, jei jos jau nėra, gali užsakyti.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Kart :
    Nesiskiepinu ir nesergu

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas