Ukmergiškiai Seime, Kovo 11-osios Akto salėje.

Kultūra

Atmintis gyva

Aldona KALESNIKIENĖ

LPKTS Ukmergės filialo pirmininkė

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo nariai Sausio 13-ąją paminėjo aplankydami Vilnių.

Šios tragiškos dienos įvykiai daugeliui mūsų į atmintį įstrigę kaip žiaurus išpuolis prieš beginklius žmones. Tad kaip ir kasmet kiekvienas mūsų prisimename ir apmąstome šių įvykių prasmę. Mūsų tikslas – prisiminti tuos, kurie 1991 metais dalyvavo Sausio 13-osios įvykiuose, kurie žuvo, kurie gyvena šalia mūsų.

Mūsų filialo šešiolikos žmonių delegacija, kurioje buvo ir nemažai dalyvavusių Lietuvos Respublikos Seimo gynyboje, savo kelionę pradėjo nuo Sausio 13-osios Memorialo, iškilusio S. Konarskio gatvėje, prie Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos pastato. Čia atidavę pagarbą žuvusiems vykome į LR Seimą.

Seimo antruose rūmuose apžiūrėjome fotografijos parodą „Laisvės gynimas 1990–1991 metais“, po to dalyvavome ekskursijoje. Susipažinome su visomis Seimo vykdomomis funkcijomis, sužinojome apie darbo specifiką, aplankėme visas Parlamento sales, pamatėme mūsų išrinktųjų darbo vietas, paklaidžiojome po rūmų „labirintus“, taip pat bendravome su Seimo nariais.

Kovo 11-osios Akto salėje dalyvavome akcijoje „Atmintis gyva, nes liudija“. Jos metu pabrėžta, kad Sausio 13-oji – istorinė diena, kai žmonėms savo krauju ir ašaromis teko kovoti už vieningą ir nepriklausoma Lietuvą.

Apsilankymas Lietuvos Respublikos Seime paliko neišdildomą įspūdį ir pasididžiavimą savo tauta, kuri 1991 metų sausį apgynė iškovotą Laisvę.

Įprasminant šios dienos įvykius, LPKTS Ukmergės filialo nariai turėjo galimybę Lietuvos nacionaliniame dramos teatre žiūrėti Birutės Mar sukurtą monospektaklį „Ledo vaikai“. Režisierė pagal savo motinos, buvusios tremtinės, prisiminimus sukūrė nepaprastai jautrų spektaklį apie nepelnytai suluošintą mūsų, tėvų ir senelių gyvenimą. Žiūrint vaidinimą ne vienas, prisimindamas savo vaikystę, braukė ašaras, o kai aktorė uždainavo „Jei ne auksinės vasaros“, dainavome kartu…

Mūsų išvyka į Vilnių dar kartą paliudijo, kad tikrąjį Lietuvos tautos ryžtą ir pasiaukojimą gyventi laisvai parodė ir kankinių gyvenimas Sibiro platybėse, ir Sausio 13-osios įvykiai. Už prasmingą kelionę dėkojame Seimo nariui Juozui Varžgaliui ir Kultūros centro direktorei Rasai Graužinienei.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas