Seminaro dalyviai ir jo vedėja M. Liugienė.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Prisiminta lietuviškų sodų tradicija

Justina BRUŽAITĖ-LISECKIENĖ

Nuo seno lietuviai besiruošdami didžiosioms metų šventėms ne tik namus apsikuopdavo, bet ir juos papuošdavo prasminga simbolika. Vienas iš tokių tradicinių lietuvių namų puošybos elementų – šiaudiniai sodai. Juos mokėsi rišti ir žiemos švenčių jau laukianti Laumėnų kaimo bendruomenė.

Kokia lietuviškų sodų prasmė ir kaip juos gaminti, laumėniškius mokė Vilniaus etninės kultūros centro vyriausioji koordinatorė, tautodailininkė Marytė Liugienė. Tradicinių šiaudinių sodų rišimo seminarą etnologė pradėjo parodydama su bendraautoriais kurtą dokumentinį filmą „Dangaus sodai“. Žiūrėdami jį seminaro dalyviai susipažino su lietuviškų sodų rišimo tradicija ir garsiausiais jų rišėjais. Tautodailininkė M. Liugienė filmo peržiūrą papildė savo prisiminimais ir pasakojimais apie sodų simboliką, jų dovanojimo tradiciją ir svarbą lietuviškai kultūrai. Kaip pasakojo Vilniaus etninės kultūros centro vyriausioji koordinatorė, be šiaudinio sodo dovanojimo neapsieidavo nė vienos lietuvių vestuvės, krikštynos ir didžiosios kalendorinės šventės – Kalėdos ir Velykos.

Artėjant Kalėdoms seminare dalyvavę Laumėnų kaimo bendruomenės nariai taip pat susirišo po pirmąjį savo sodą. Tam prireikė itin daug atidumo, kantrybės, nuoširdaus darbo ir noro. Seminaro vedėja pasakojo, kad ji pati, pradėjusi rišti sodus, gerokai pasikeitė – tapo kantresnė ir ramesnė. Taip pat ir seminaro dalyviai galėjo įsitikinti, kad šiaudinio sodo rišimas – tai tam tikra meditacijos forma. Ji ne vieną įkvėpė savo šiaudinius sodus ir po seminaro gražinti, verti naujus ir didesnius sodus, ieškoti naujų šiaudinio sodo puošybos formų. Tautodailininkė M. Liugienė gyrė seminaro dalyvius, ypač mažuosius – už jų kantrybę ir parodytą susidomėjimą. Ji pabrėžė, kad sodų rišimas nėra menkas darbas, ir visi laumėniškiai, dalyvavę seminare, susipažino su ypatinga lietuviška tradicija, o į namus nešėsi ne tik namų puošybos elementą, bet ir viso darnaus pasaulio simbolį. Tikima, kad besisukantis šiaudinis sodas apvalo namus ir pripildo juos teigiamos energijos, pritraukia harmoniją, žmonių sutarimą – tai, ko visiems namams šiandien labai reikia.

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas