Bočiai pristatė parengtą inscenizaciją.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Minėjome rašytojo jubiliejų

Zuzana STUNŽĖNIENĖ

Ukmergės bočių sambūrio „Prie židinio“ vadovė

Bočių sambūryje „Prie židinio“ paminėtas garsaus danų rašytojo Hanso Kristiano Anderseno 210-ųjų gimimo metinių jubiliejus. Iki šiol stebina jo populiarumas pasaulyje – knygos išverstos į 150 kalbų. Šios įdomios asmenybės kūryba – ne vien pasakos, bet ir kiti žanrai, 6 romanai, per 50 pjesių, 1 000 eilėraščių, daugybė satyrų bei kelionių apybraižų.

H. K. Andersenas gimė 1805 m. balandžio 2 d. Fiuno salos (Danijoje) nedideliame Odensė miestelyje skalbėjos ir batsiuvio šeimoje. Vaikystėje bendraamžių pajuokiamas dėl begalinės fantazijos ir nedailios išvaizdos, jau tada kūrė pasakas kiemo lėlių teatrui (lėles gamino šeima, ypač senelis – laivų iškabų ir papuošimų meistras – aut. past.). 11 metų netekęs tėvo, berniukas dirbo įvairius darbus. Visas jo išsilavinimas buvo šešeri metai skaitymo ir rašymo įgūdžių, kuriuos gavo Odensės miesto labdaros mokykloje varguolių vaikams. Nuo 14 metų išvyko į Kopenhagą, nes norėjo vaidinti teatre, bet gavo tik antraeilius vaidmenis. 30 metų išgarsėjo romanu „Improvizatoriai“. Iš kūrybos gaunami honorarai tapo pragyvenimo ir kelionių po Europos kraštus šaltiniu.

Gerbdami garsiojo pasakų kūrėjo atminimą, Ukmergės bočių sambūrio „Prie židinio“ nariai inscenizavo ištrauką iš jo apsakymo „Niekam tikusi buvo“. Atlikėjai talentingai įsijautė į vaidmenis. Emocinga, sukrečianti giliu skausmu našlės beturtės skalbėjos istorija (vaidino Emilija Vaitkevičienė), gerumo įsikūnijimas – vargšė šlubė vienaakė Morta (Zofija Navalinskienė). Griežtas ir sąžiningas burmistras (Bronislavas Kaselis) – rūpestingas ir jautrus berniukui, netekusiam mamos skalbėjos. Vaiko (Genė Šaikovskaja) vaidmuo trumpas, bet papildytas emocionalia kūryba.

Publika negailėjo plojimų, kai kas nubraukė ašarą, burmistras apdovanotas gėlių puokšte.

Jubiliejaus paminėjimas (pranešėja ir organizatorė – šių eilučių autorė) ilgai liks visų susirinkusiųjų atmintyje. Įdėtas darbas pateisino lūkesčius – Bočių sambūris „Prie židinio“ tobulėja, įgyja naujų dvasinių jėgų, kurių taip reikia keliaujant savo likimo keliais.

Antroje renginio dalyje klausėmės lietuvių dainų apie mamą. Jas lyriškai atliko ansamblis „Sedula“ (vadovė Irena Grigienė). Prie Rimo Tumo patiektos kavos puodelio dalijomės įspūdžiais, diskutavome ir klausėmės šmaikščių anekdotų.

Beje, nuolatiniam talkininkui R. Tumui esame dėkingi ne tik už kavą, bet ir už H. K. Anderseno biografinių fotografijų parodą bei renginio įrašus. Už jaukią pastogę „Prie židinio“ dalyviai dėkoja ir Ukmergės kraštotyros muziejaus darbuotojoms Birutei Gudeliauskienei, Jolantai Kreizienei, taip pat direktorei Vaidutei Sakolnikienei.

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas