Memorialines lentas atidengė A. Maimonas (kairėje) ir R. Janickas.

Aktualijos, Naujausi

Izraelio ambasadorius: „Tokių vietų Lietuvoje nėra daug“

Antradienį Ukmergėje viešėjo Izraelio Valstybės nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvai Amiras Maimonas. Diplomatas, kurį lydėjo spaudos atstovė Liana Jagniatinskytė ir Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko pavaduotojas Artūras Taicas, kartu su rajono meru Rolandu Janicku čia atidengė dvi memorialines lentas. Kraštotyros muziejuje atidarė fotografijų parodą, po to klausėsi koncerto ir bendravo su ukmergiškiais.

Tai buvo antras oficialus ambasadoriaus vizitas mūsų mieste. Tačiau daug po Lietuvą keliaujantis diplomatas į Ukmergę visada užsuka vykdamas pro šalį į kitus miestus. Jį čia atveda ne tik noras giliau pažinti žydų paveldą, pasivaikščioti po „žydiškąjį“ senamiestį. Ambasadorius mūsų mieste su malonumu skanauja guliašinę sriubą. Jo teigimu, niekur kitur tokios gardžios jam ragauti neteko…

img_7502Prieš kelerius metus rajono savivaldybė pradėjo įgyvendinti programą, kurios metu įamžinamas žymių Ukmergės kraštiečių atminimas. Tokiu būdu prie senųjų pastatų atsirado memorialinės lentos, žyminčios, jog čia gyveno, dirbo, kūrė Ukmergės kraštui nusipelnę žmonės. Kadangi Ukmergės istorija neatsiejama nuo žydų tautybės gyventojų, įamžinamas ir jų atminimas.

2013-ųjų rugsėjį prie vieno svarbiausių žydams pastatų – Didžiosios sinagogos, kurioje dabar įsikūręs Sporto centras, atidengta Moišės Leibo Lilienbliumo memorialinė lenta. Pernai įamžintas kraštiečio Chaimo Frenkelio atminimas.

Antradienį prie Sporto centro pastato sienos atidengtos dar dvi memorialinės lentos. Viena skirta Chackeliui Lemchenui, antroji – Solomonui Levitui.

Pasak A. Taico, kuris vadovauja ir Ukmergės žydų bendruomenei, prie buvusios Didžiosios sinagogos pastaraisiais metais ėmė formuotis tarsi memorialinė siena: „Tikėtina, kad ši siena dar plėsis ir taps ne tik gatvės puošmena, bet ir edukacine vieta. Ypač reikšminga tai, kad vienoje vietoje sukaupta daug informacijos apie miesto istoriją, ją kūrusias asmenybes.“

A. Taicas taip pat pažymėjo, jog nepakanka žymius kraštiečius įamžinti sienose, lentomis – juos ir jų nuveiktus darbus svarbu prisiminti.

Izraelio ambasadorius prisipažino, kad jam, atvykusiam iš šiltesnio krašto į Lietuvą, mūsiškė žiema tampa iššūkiu.

Fotografijų paroda „Popiežiaus Pranciškaus viešnagė Izraelyje“ savo kelionę po Lietuvą baigs Ukmergėje.

Fotografijų paroda „Popiežiaus Pranciškaus viešnagė Izraelyje“ savo kelionę po Lietuvą baigs
Ukmergėje.

„Jau po penkių lauke praleistų minučių jaučiamės sušalę. Tačiau tokie renginiai sušildo…“ – sakė A. Maimonas. Už tai, kad Ukmergėje nėra pamirštas jo tautiečių atminimas, jis dėkojo rajono savivaldybės vadovams, Kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistui Juliui Zareckui, kurio idėja buvo pastarosios memorialinės lentos, taip pat visiems prie to prisidėjusiems.

Neilgoje savo kalboje ambasadorius pripažino, jog Lietuvoje tokių vietų, kur gyvas čia gyvenusių žydų atminimas, kur veikia žydų bendruomenės, nėra daug.

Kraštotyros muziejuje ambasadorius A. Maimonas pristatė fotografijų parodą „Popiežiaus Pranciškaus viešnagė Izraelyje“. Šventasis Tėvas šioje valstybėje lankėsi prieš dvejus metus, 2014-ųjų gegužę.

„Ši paroda – apie žmones. Kviesčiau joje apsilankyti ukmergiškius. Ji keliavo po įvairius Lietuvos miestus. Savo kelionę paroda baigia Ukmergėje ir iškeliaus iš Lietuvos“, – sakė ambasadorius.

Iš Kraštotyros muziejaus renginio dalyviai patraukė į viešbutį „Big Stone“, kur surengtas priėmimas ambasadoriaus garbei ir vyko Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos moksleivių koncertas. Jo klausyti ypač malonu buvo Ukmergės žydams, nes iš sostinės atvykusiam chorui vadovauja buvusi ukmergiškė, prieš devynerius metus išvykusi į Vilnių ir čia pradinių klasių mokytoja dirbanti Rasa Belgerienė. Jos paruošti antrų ir penktų klasių moksleiviai atliko populiarias dainas hebrajų, jidiš ir lietuvių kalbomis. Chorui akomponavo Jovita Štikelienė.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Sostinės Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos moksleiviai Ukmergėje koncertavo pirmą kartą. Kairėje – R. Belgerienė.

Sostinės Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos moksleiviai Ukmergėje koncertavo pirmą kartą. Kairėje
– R. Belgerienė.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas