Aktualijos, Naujausi

Idėjas Ukmergės riboženkliui sukurti siūlo studentai

Šią savaitę į VšĮ Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centrą iš sostinės atgabenti Vilniaus dailės akademijos studentų darbai – Ukmergės miesto riboženklių maketai. Su jais iki sausio vidurio galės susipažinti ukmergiškiai. Taip pat laukiama, kad gyventojai rinktų ir balsuotų už jiems labiausiai patinkančius darbus.

Per du paskutinius dešimtmečius Ukmergės vaizdas gerokai pasikeitė – rekonstruotos kai kurios gatvės ir šaligatviai, daugėja renovuotų pastatų. Tačiau miesto riboženkliai vis dar mena gilius sovietinius laikus. Atvykstančius į Ukmergę nuo Jonavos, Utenos, Panevėžio ir Vilniaus pasitinka betoninės plokštės su užrašytu miesto vardu. Tiksli jų statybos data nėra žinoma. Manoma, jog riboženkliai greičiausiai iškilo Chruščiovo valdymo metais – praėjusio šimtmečio šeštame ar septintame dešimtmetyje. Nenuostabu, kad šie miesto ribas žymintys, o kartu ir reprezentuojantys Ukmergę ženklai sulaukdavo kritikos. Tačiau kalbos apie miesto ribas žyminčių riboženklių atnaujinimą vis likdavo kalbomis.

Pagaliau žengti pirmieji konkretūs žingsniai, ir atsirado viltis, jog prie visų įvažiavimų į Ukmergę atsiras nauji riboženkliai.

Pavasarį rajono savivaldybė buvo paskelbusi Architektūrinių-dekoratyvinių Ukmergės miesto riboženklių idėjų konkursą. Jo tikslas buvo „sudaryti galimybę architektams, dizaineriams, dailininkams ir kitiems, turintiems su konkurso tikslu susijusių užmanymų, kūrybiškai įprasminti šiuolaikinio miesto riboženklio idėjas, kurias įgyvendinus, įvažiavimai į Ukmergę taptų įsimintinais miesto įvaizdžio elementais“.

Konkurso sąlygose nurodyta, kad dalyviai turi sukurti keturis riboženklius, kurie bus pastatyti Ukmergės pakraščiuose, šalia kelių, vedančių į Jonavą, Uteną, Vilnių ir Panevėžį. Šių ženklų forma ir dydis, spalviniai sprendimai – neribojami, svarbu, kad riboženklis harmonizuotų su esančia aplinka ir būtų vizualiai bei estetiškai išraiškingas. Medžiagos, iš kurių bus pagaminti riboženkliai, gali būti įvairios, tačiau pageidautina, kad jos būtų atsparios įvairiems poveikiams, nesudėtingai įsigyjamos. Visi statiniai turi būti vienodi, tačiau autoriui suteikiama šiek tiek laisvės sukurti naujų architektūrinių elementų, jame gali būti panaudoti Ukmergės herbo, senojo miesto vardo (Vilk(a)mirgė) ir kitokie Ukmergę simbolizuojantys motyvai. Taip pat privalu, kad riboženklis būtų su užrašu „Ukmergė“, gali turėti papildomą apšvietimą tamsiajam paros laikotarpiui.

maketai-16-12-4

Kiekvienas konkurso dalyvis galėjo pateikti neribotą kiekį idėjų – projektinių pasiūlymų. Darbus turėjo vertinti savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta ekspertų komisija.

Taip pat buvo skelbta, jog konkurso nugalėtojui atiteks 500 eurų premija, su juo bus sudaroma sutartis dėl riboženklių techninio projekto atlikimo 3 000 eurų sumai (su PVM). Antros vietos laimėtojui numatyta skirti 300 eurų premiją, trečios – 200 eurų.

Deja, konkurso laimėtojo nustatyti nepavyko, nes jame dalyvauti panoro tik vienas žmogus. Teko ieškoti kitos išeities.

„Buvo nuspręsta pasitelkti Vilniaus dailės akademijos Dizaino katedros studentus. Pateikdami pasiūlymą iš jų labiausiai tikėjomės originalių idėjų, šviežio mąstymo. Studentai sukūrė ir pateikė 20 darbų. Dabar jie Turizmo ir verslo informacijos centre pristatomi visuomenei“, – „Gimtajai žemei“ pasakojo rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialistas Kęstutis Sabaliauskas.

Pasak Turizmo ir verslo informacijos centro direktorės Linos Baublienės, studentų sukurti riboženkliai jau spėjo sulaukti didelio ukmergiškių dėmesio: „Už labiausiai patinkančius darbus aktyviai balsuojama „Facebook“ paskyroje. Kviesčiau užsukti ir į mūsų centrą, iš arčiau apžiūrėti pristatytus maketus ir už juos balsuoti. Tai padaryti galima iki kitų metų sausio 15 dienos.“

Gruodžio 15 dieną, 10 valandą, Turizmo ir verslo informacijos centre planuojamas riboženklių autorių ir jų dėstytojų susitikimas su gyventojais. Renginio metu bus pristatyti sukurti darbai.

Ekspertų komisija, atsižvelgdama į ukmergiškių nuomonę, išrinks geriausią riboženklio idėją ir jos autoriams pasiūlys ją įgyvendinti. Planuojama, jog nauji miesto riboženkliai galėtų atsirasti jau pavasarį.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas