Aktualijos

Gyvuliai ant sniego

Edmundas DABRICKAS

Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius

Prasidedant žiemai Ukmergės  valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kasmet  sulaukia  žmonių  pranešimų,  piktinimosi gyvulių laikymu lauke ištisus metus. Anot jų, skaudu žiūrėti, kaip gyvuliai priversti braidyti po sniegą ir kęsti vėją bei šaltį.

Kai kurių mėsinių veislių galvijų mišrūnai nėra jautrūs šalčiui ir prie jo įpranta. Jiems patinka būti lauke. Taip laikomi gyvuliai daugelyje Vakarų Europos valstybių ir Lietuvoje. Žinoma, tokiomis sąlygomis jie auga  žymiai lėčiau, suėda daugiau pašarų. Tačiau manoma, kad taip auginto gyvulio mėsa žymiai vertingesnė.

Europos Sąjungos direktyvos bei mūsų valstybės teisės aktai  nedraudžia tokiu būdu auginti galvijus bei arklius. Tačiau  būtina, kad visada būtų užtikrinami minimalūs gyvūnų gerovės reikalavimai. Gyvuliai  visada privalo turėti jiems tinkamo pašaro, nekęsti troškulio. Mūsų klimatas žiemą atšiauresnis negu vakarų valstybėse. Žiemą minusinė temperatūra išsilaiko ne vieną savaitę.  Todėl reikalaujama, jog gyvuliai turėtų galimybę pasislėpti nuo nepalankių oro sąlygų  po tam tikslui įrengtomis stoginėmis. Jos turi būti trisienės, kad gyvūnai būtų apsaugoti nuo skersvėjų.  Kai kurių įvežtinių mėsinių veislių galvijai (hailendai) turi  ypač gauruotą kailį, dengtą ilgais plaukais, ir yra nereiklūs besikeičiančioms oro sąlygoms, ganyklų augmenijai.

Tiek arkliai, tiek galvijai nuolat juos laikant lauke prieš žiemą užsiaugina storą ir tankų kailį bei poodinį riebalų sluoksnį, kuris ir saugo  nuo šalčio bei lietaus.

Labai svarbu, kad gyvuliai žiemą visada turėtų  kokybiško pašaro, kurį virškinant palaikoma pastovi gyvulio temperatūra. Ne mažiau svarbus ir vanduo. Jo žiemą šeriant gyvulius stambiais pašarais sunaudojama žymiai daugiau. Todėl svarbu,  kad gyvuliai turėtų priėjimą  prie vandens – ar prie natūralaus vandens telkinio, ar automatinės girdyklos.

Ganyklinis arklių laikymo būdas su stogine miške arba diendaržiu yra pats optimaliausias.  Grynas oras, saulės šviesa ir pastovus judėjimas yra būtini gerai arklių sveikatai. Turėdamas galimybę rinktis arklys tikrai neitų į šiltą tvartą, kur dažniausiai neigiamai veikiama jo sveikata, sukeliamos lėtinės plaučių ligos.

Po darbo, kai arklio kailis  būna šlapias,  būtina jį išdžiovinti naudojant šepečius ir gūnias, ir tik po to paleisti į aptvarus.

Ūkiniai gyvūnai yra nemažos finansinės vertės ir už tinkamą jų priežiūrą  papildomai mokamos išmokos iš ES  fondų.  Todėl rajono ūkininkai skiria reikiamą dėmesį savo gyvulių priežiūrai.

Ukmergės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdo pastovią ūkinių gyvūnų laikymo vietų priežiūrą. Organizuojami tiek planiniai patikrinimai, tiek patikrinimai pagal gautus pranešimus dėl netinkamo gyvūnų laikymo. Ūkininkams, nevykdantiems veterinarijos inspektorių nurodymų, taikomos nuobaudos ir apie nustatytus pažeidimus informuojama Nacionalinė mokėjimo agentūra.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas