Aktualijos, Naujausi

Viršuje – kunkuliuojančios aistros, rajone – susitaikymas ir ramybė

Spalio 9 dieną vykusių rinkimų į Seimą pirmame ture triumfavo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), tačiau po antrojo turo, pakartotinio balsavimo vienmandatėse apygardose, pergale džiaugėsi Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, iškovodama  56 mandatus iš 141. Antroje vietoje likę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratai gavo 31 vietą Seime, Socialdemokratų partija – 17, Lietuvos liberalų sąjūdis – 14. Nors ankstesniuose rinkimuose dėl valdančiųjų koalicijų dažniausiai būdavo susitariama per pirmąją rinkimų naktį, šįkart taip neatsitiko. Tarp dviejų daugiausia mandatų gavusių partijų – „valstiečių“ ir konservatorių, vyksta diskusijos, daromi pareiškimai ir netgi pažeriama abipusės kritikos. Socialdemokratai ilgai nesvarstę nutarė prisijungti prie valdančiųjų.

Rajone – konservatorių, socialdemokratų ir„darbiečių“ tandemas

Aukščiausiuose Lietuvos valdymo ešelonuose kaista aistros, partijų vadovai vieni kitiems negaili ir kandžių replikų. O mūsų rajone esanti situacija kardinaliai skiriasi – čia tvyro ramybė.

Kai konservatoriai, socialdemokratai, „darbiečiai“ 2013 metų pradžioje sutartinai „nuvertė“ buvusį merą, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovą, jie jau trejus metus bendrai valdo Ukmergės rajoną. Penki Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei du Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovai pasiskelbė esą opozicijoje, jų lyderiu tapo Juozas Varžgalys.

Atrodo, kad valdančiųjų tandemas gana tvirtas. Tai ypač išryškėjo per pastaruosius kelis rajono Tarybos posėdžius – juose dėl priimamų sprendimų niekam nekildavo klausimų, nebuvo ir diskusijų. Opozicijos balso jau kuris laikas visiškai negirdėti…

Po spalio mėnesį vykusių rinkimų į Parlamentą paaiškėjo, jog vienas iš penkių „valstiečių“ – J. Varžgalys – tapo Seimo nariu, tuo pačiu ir šalies valdančiosios partijos atstovu.

Žada konstruktyviai bendradarbiauti

Seimo nariu išrinktas J. Varžgalys nusiteikęs dirbti ir rajono labui.

Seimo nariu išrinktas J. Varžgalys nusiteikęs
dirbti ir rajono labui.

Vieša paslaptis, jog visi Seimo nariai deda nemažai pastangų, kad į gimtąjį rajoną atkeliautų kuo daugiau investicijų. O kaip elgsis „opozicionierius“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Ukmergės skyriaus pirmininkas J. Varžgalys? Jo vadovaujama frakcija Taryboje yra opozicinė, be to, antrajame rinkimų ture meras „darbietis“ Rolandas Janickas informacinėse priemonėse agitavo balsuoti už „valstiečio“ konkurentę – konservatorę Agnę Balčiūnienę.

J. Varžgalys, kuriam ketvirtadienį buvo įteiktas Seimo nario pažymėjimas, penktadienį „Gimtajai žemei“ sakė, jog dirbdamas Parlamente jis vadovausis principu daryti tai, kas geriausia rajonui. Pasiteiravus, ar nejaučia nuoskaudos ir ar jo bendravimui su meru R. Janicku neatsilieps tai, kad pastarasis palaikė jo oponentę, J. Varžgalys teigė: „Meras galėjo ir nereikšti savo pozicijos, nes yra išrinktas visų rajono žmonių, tačiau įvyko taip, kaip įvyko. O gal man tai dar labiau padėjo laimėti rinkimus… Nesu žmogus, ilgai jaučiantis nuoskaudas, viskas pasimiršo ir, manau, bendradarbiausime dirbdami rajono gyventojų labui.“

Paprašytas pakomentuoti, ar negalėtų taip atsitikti, kad jam tapus valdančiosios partijos atstovu pasikeis jėgų išsidėstymas rajono Taryboje, pašnekovas nesiryžo prognozuoti. Jis minėjo, jog aišku tiek, kad vietoje jo Savivaldybės taryboje pradės dirbti Danutė Užkurėlytė, keisis ir opozicijos lyderis. „Ateitis parodys, kaip toliau viskas klostysis. Tačiau galiu konstatuoti, jog meru tapus R. Janickui, situacija per tuos dvejus metus, kai jis buvo išrinktas, labai pasikeitė į gera – valdantieji atsižvelgdavo į mūsų pasiūlymus, mes, opozicija, jiems taip pat nekaišiodavome pagalių į ratus.“

Kadangi jau ne kartą lankėsi Seime, daug bendrauja su kolegomis bei Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovais, J. Varžgalys pasidalijo mintimis ir apie aukščiausios šalies valdžios formavimo eigą: „Manau, kad trečiadienį derybos su socialdemokratais bus baigtos. Preliminariai sutarta, kad iš keturiolikos ministrų vienuolika bus mūsų deleguoti, trys – socialdemokratų. Vienas jų – dabar einantis užsienio reikalų ministro pareigas Linas Linkevičius. Jo kandidatūra tinka ir mums, manau, ir prezidentei. Socialdemokratams taip pat numatytas vieno Seimo vicepirmininko postas.“

R. Janickas – tarp dešimties pretendentų vadovauti Darbo partijai

R. Janickas – vienas iš dešimties kandidatų užimti Darbo partijos pirmininko postą.

R. Janickas – vienas iš dešimties kandidatų
užimti Darbo partijos pirmininko postą.

Pasiteiravus rajono mero R. Janicko, ar J. Varžgaliui tapus valdančiosios partijos nariu neketinama rajono Taryboje „perdislokuoti“ jėgas, „valstiečius“ pasikviečiant į valdančiąją daugumą, meras teigė, jog apie tai nebuvo nei mąstyta, nei tartasi: „Šiuo metu su opozicija dirbame konstruktyviai, tad kaži ar reikėtų keisti esamą padėtį. Be to, artėja atsakingas laikotarpis – Europos Sąjungos remiamų projektų įgyvendinimas, todėl visi bendromis jėgomis turėtume susikoncentruoti numatytų darbų vykdymui.“

Beje, ketvirtadienį vykusiame Darbo partijos tarybos posėdyje R. Janickas buvo įvardintas kaip vienas iš dešimties kandidatų į šios politinės jėgos pirmininko postą. Penktadienį meras „Gimtajai žemei“ sakė, jog sėkmės atveju tai būtų rimtas išbandymas, kuriam reikia morališkai pasiruošti. Tai – ir dėl didžiulės atsakomybės, nes partija išgyvena ne itin gerą laikotarpį, ir teksiančių darbų, ir kitokių dalykų. „Tai tik partijos tarybos pasiūlymas, skyriai, manau, taip pat kels kandidatus. Tad kas taps Darbo partijos vadovu, paaiškės po gruodžio 11 dieną vyksiančio suvažiavimo“, – kalbėjo R. Janickas.

Jis taip pat paneigė pasigirstančias kalbas, jog Darbo partijos neliks, nes jos nariai „išsiskirstys“: „Tikrai neketinama to daryti. Ketvirtadienį partijos taryboje keturias valandas diskutavome apie skaudulius, kaip juos išgydyti ir kokių veiksmų imtis, kad atgautume visuomenės pasitikėjimą.“

Šiai partijai 2013–2015 metais yra vadovavusi ukmergiškė Loreta Graužinienė.

Rajono socialdemokratai pritarė deryboms

A. Dudėnas.

A. Dudėnas.

Lietuvos socialdemokratų partijos Ukmergės skyriaus pirmininkas, baigiančio kadenciją Seimo narys Arūnas Dudėnas teigė, kad palankiai žiūri į socialdemokratų derybas su „valstiečiais“ dėl valdančiosios koalicijos sudarymo. „Kadangi partijos vadovybė teiravosi skyriaus narių nuomonės dėl to, ar reikėtų žengti šį žingsnį, trečiadienį susirinkusi mūsų skyriaus taryba nutarė tam pritarti“, – atskleidė A. Dudėnas. Jis taip pat kalbėjo, kad pats asmeniškai irgi yra įsitikinęs, jog reikėtų būti tarp valdančiųjų, kadangi taip būtų sudarytos galimybės įvykdyti partijos programoje numatytus uždavinius. Tuo labiau kad, anot pašnekovo, abiejų besiderančių politinių jėgų programos yra panašios.

Vertindamas rajone šiuo metu esančią valdančiąją koaliciją, jis sakė, kad dirbama produktyviai ir ši veikla toliau tęsis. Seimo narys per pastaruosius rinkimus į Parlamentą nepateko, tačiau tikino, jog nei savivaldybėje, nei jos įmonėse bent kelerius metus dirbti nesiruošiantis, kadangi tai būtų „šiltesnės vietos ieškojimas“. „Turiu galvą, rankas, tad darbą sugebėsiu rasti“, – nedaugžodžiavo A. Dudėnas.

Partijų nacionalinė ir rajono politika skiriasi

A. Balčiūnienė.

A. Balčiūnienė.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Ukmergės skyriaus pirmininkė Agnė Balčiūnienė pritaria partijos vadovų pozicijai dėl derybų su „valstiečiais“.

Vis dėlto, nors nacionaliniu lygmeniu konservatoriai teigia jokiu būdu nesiderėsiantys, jei koalicijoje bus socialdemokratai, mūsų savivaldybėje šių dviejų oponuojančių politinių jėgų atstovai sėkmingai dirba ir randa bendrą kalbą. Anot A. Balčiūnienės, taip yra todėl, jog rajone žmonės pažįsta vienas kitą, taip pat jų veiksmus lemia bendras darbas gyventojų labui. „Juk nesvarbu, kas – socialdemokratas, „darbietis“ ar konservatorius – pasiūlys geriausią problemos sprendimo būdą, svarbiausia, kad jis būtų racionalus ir visiems naudingas.“ Ji įsitikinusi, jog ir toliau bus šia linkme dirbama.

Bręsta revoliucinė situacija?

R. Baravykas.

R. Baravykas.

Rajono Tarybos opozicijoje esantis Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas Regimantas Baravykas, vertindamas dabartinę situaciją įsitikinęs, jog Lietuvos žmonės, išrinkę „valstiečius“, maištauja prieš anksčiau valdžiusias partijas. Pirmiausia – konservatorius, nuskurdinusius „naktinėmis“ mokesčių reformomis, sumažinusius pensijas, žlugdžiusius verslą. Taip pat ir po jų atėjusius socialdemokratus, kurie įvedus eurą ir viskam keleriopai brangstant nesugebėjo suvaldyti šių neigiamų procesų. „Bręsta revoliucinė situacija, nes nuskurdinti ir netekę vilties gyventojai pasirinko „gelbėtojus“ – „valstiečius“. Jeigu nauja koalicija nesugebės atrasti sprendimų, kuriais būtų gerinama šalies piliečių materialinė padėtis, nežinia kuo viskas pasibaigs“, – samprotavo R. Baravykas.

Kalbėdamas apie tai, ar rinkimų rezultatai neturės įtakos rajono Tarybos veiklai, jis neatmetė galimybės, jog „valstiečių“ atstovui patekus į Seimą, „darbiečiai“ ir socialdemokratai galbūt pabandys į savo pusę patraukti Tarybos narius „valstiečius“. Anot R. Baravyko, „socdemams ir „darbiečiams“ labai brangiai kainuoja konservatorių prisirišimas prie savęs – šiems reikia dalyti postus“.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • @@@ :
    Suprantama,kad reikia merui kazko dairytis!Jaucia,kad daugiau Ukmergiskiu savo linksmybem neapdums.Baigiasi ir ES lesos,projektu igyvendinimui!
  • @@@ :
    Suprantama,kad reikia merui kazko dairytis!Jaucia,kad daugiau Ukmergiskiu savo linksmybem neapdums.Baigiasi ir ES lesos,projektu igyvendinimui!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas