M. Petrauskas supažindino su valdymo pultu, įrangos privalumais.

Aktualijos, Naujausi

Vaizdo kameros mieste fiksuoja pirmuosius pažeidimus

Ukmergės miesto viešosiose erdvėse šią savaitę pradėjo veikti vaizdo stebėjimo kameros. Jas per tris mėnesius sumontavo AB TEO LT specialistai. Trečiadienį rajono Policijos komisariate, kuriame įrengtas centrinis visų kamerų valdymo pultas, vyko jau realizuotos idėjos pristatymas. Su vaizdo kamerų privalumais, jų veikimu, galimybėmis susirinkusiuosius – rajono vadovus, savivaldybės administracijos, žiniasklaidos atstovus – supažindino TEO LT Vaizdo stebėjimo produkto vadovas Aurimas Šukys, vyresnysis inžinierius Arvydas Stonys ir rajono Policijos komisariato viršininkas Mindaugas Petrauskas. Pastarasis vaizdžiai pademonstravo ir pirmuosius su vaizdo kamerų pagalba išaiškintus pažeidimus.

Įgyvendino ilgai brandintą idėją

Rajono meras Rolandas Janickas pasidžiaugė pagaliau įgyvendintu gyventojų saugumui skirtu projektu, kurį savivaldybė brandino beveik šešerius metus. Nusprendus mieste statyti vaizdo kameras, iš pradžių tai padaryti norėta pasinaudojus Europos Sąjungos finansuojamų projektų parama. Tačiau šios minties teko atsisakyti. Todėl praėjusiais metais Savivaldybės taryba nutarė vaizdo kameras rengti biudžeto lėšomis.

„Šiandien džiugi diena, nes baigtas pirmasis šio gyventojų saugumo užtikrinimui skirto projekto etapas, – kalbėjo rajono meras. – Ateityje šią sistemą plėsime, nes tikiu, kad vaizdo kameros padės ir policijos pareigūnams, ir visuomenei.“

Pirmosios mieste vaizdo kameros atsirado ten, kur daugiausia užfiksuojama nusikalstamų veiklų bei administracinių teisės pažeidimų: Kęstučio aikštės–Vienuolyno gatvės, Kęstučio aikštės–Gedimino gatvės, Kauno–Klaipėdos, Deltuvos–Žiedo, Vasario 16-osios–Klaipėdos, Vilniaus–Antakalnio gatvių sankryžose, prie pėsčiųjų tilto ir ant pagrindinio, Vilniaus gatvės tilto per Šventąją. Šioje vietoje įrengtos net dvi – stacionari bei sferinė vaizdo kameros. Jų įrengimas rajono savivaldybei kainuos 85 134 Eur. Su bendrove TEO LT numatyta atsiskaityti per penkerius metus, kas mėnesį mokant po 1 418 Eur.

Sankryžoje ant pastato esanti kamera sukasi aplink savo ašį.

Sankryžoje ant pastato esanti
kamera sukasi aplink savo ašį.

Sumontuotos moderniausios šalyje kameros

Pasak TEO LT Vaizdo stebėjimo produkto vadovo A. Šukio, Ukmergė yra pirmas šalies miestas, kuriame bus eksploatuojami naujausi Švedijos bendrovės „Axis Communication“ gaminiai – sferinės kameros. Tai – tarsi penkios kameros vienoje. Keturios iš jų užtikrina vaizdą aplinkui, o vidurinė gali būti nukreipiama į bet kurį objektą, taip pat priartina ar atitolina vaizdą. Visos kameros yra sujungtos naujos kartos šviesolaidžio tinklu ir valdomos iš vieno centro, jos sukasi aplink savo ašį ir leidžia stebėti aplinką 360 laipsnių kampu iki vieno kilometro atstumu. Naujieji įrenginiai veiks bet kokiomis oro sąlygomis, ištisą parą ir gebės ne tik vaizdą priartinti šimtais kartų, bet ir filmuos keliasdešimties metrų atstumu naktį, aklinoje tamsoje, tad jų pagalba pavyks ne tik matyti, bet ir atpažinti, identifikuoti asmenis ar objektus (automobilio valstybinį numerį, vairuotoją, praeivį ir t. t.). Kamerų užfiksuoti vaizdo įrašai bus saugomi 2–3 mėnesius.

Vardindamas šių kamerų privalumus A. Šukys minėjo, kad jų fiksuojamas vaizdas perduodamas ne per internetą, bet per uždarą tinklą, todėl nėra galimybės pašaliniams prisijungti prie serverio. Tai padeda užtikrinti duomenų saugumą.

Ukmergė – nepalankus nusikaltimams miestas

Policijos komisariato vadovas M. Petrauskas pasidžiaugė, jog pradėjus veikti vaizdo kameroms, jau kitą dieną jų pagalba buvo išaiškintas pirmas pažeidimas. Į policiją paskambinęs žmogus pranešė, kad Klaipėdos gatvėje automobilis BMW kliudė šalikelės aikštelėje, priešais „Sodros“ pastatą, stovėjusią transporto priemonę ir pasišalino iš įvykio vietos. Ukmergiškis policijai nurodė ir pažeidėjo automobilio valstybinį numerį, tačiau nebuvo tikras, ar gerai jį įsiminė. Aiškinantis pranešimą peržiūrėtas Vasario 16-osios bei Klaipėdos gatvių sankryžoje esančios vaizdo kameros įrašas. Jame buvo matyti, kaip juodos spalvos visureigis atsitrenkia į kitą automobilį ir, trumpam stabtelėjęs, nuvažiuoja. Priartinus vaizdą nustatytas ir tikslus automašinos numeris. Kitose miesto vietose sumontuotos kameros parodė, kad minėtasis BMW Kauno gatve nuvažiavo link centro, vėliau pasuko į Vilniaus gatvę, o iš jos – į Linų gatvę. Netrukus pažeidėjas buvo surastas. Jis, pasak M. Petrausko, teisinosi užsižiopsojęs, todėl netyčia suktelėjęs vairą į kairę ir kliudęs stovintį automobilį. Pagyvenęs vairuotojas neva nemanė, kad apie tai reikia pranešti policijai.

Rajono policijos vadovas susirinkusiesiems vaizdžiai pademonstravo kamerų galimybes, priartindamas, pasukdamas, išryškindamas, sulėtindamas vaizdą. Kameros yra taip sustatytos, kad jų fiksuojamas vaizdas aprėpia visą miesto centrą. Taip pat galima filmuoti, fotografuoti, daryti įrašus. Pasak M. Petrausko, naudojantis vaizdo kamerų privalumais, vykdant policines priemones jas iš valdymo punkto bus galima nukreipti į tam tikrus kontroliuojamus taškus – perėjas, sankryžas, kelio ženklus ir pan. Taip pat lengviau bus kontroliuoti jaunimo susibūrimų, kitas vietas, kuriose pasitaiko vagysčių, užpuolimų, viešosios tvarkos pažeidimų. Pavyzdžiui, centrinio turgaus darbo dienomis vaizdas iki pietų bus nukreipiamas į turgavietę, o kitu metu dėl eismo saugumo labiau stebima Klaipėdos gatvė.

„Kad įvyktų nusikaltimas, reikia aukos, nusikaltėlio ir vietos, – prie kavos puodelio vykusio aptarimo metu savo darbo ypatumais dalinosi Policijos komisariato vadovas. – Nei aukos, nei nusikaltėlio iš galimo įvykio pašalinti neturime galimybių, o vietą, ypač kamerų pagalba, dabar bus įmanoma kontroliuoti.“ Anot M. Petrausko, anksčiau prie miesto stadiono rinkdavosi jaunimas, kurie kartais rūkydavo vadinamąją žolę, ant pėsčiųjų tilto pasitaikydavo užpuolimų. Kadangi nuo šiol ši teritorija stebima, ji taps netinkama nusikalstamai veikai vieta.

„Šio projekto tikslas ir buvo Ukmergę padaryti nepalankiu nusikaltimams miestu“, – teigė Policijos komisariato vadovas. Jis taip pat pademonstravo įrašus, kuriuose jau užfiksuoti pirmieji vairuotojų ir viešosios tvarkos pažeidimai.

Padės nustatyti teršėjus ir piktadarius

Šiuo metu kai kurios kameros, pavyzdžiui, esanti Deltuvos–Žiedo gatvių sankryžoje, fiksuoja veiksmą prie ten esančių šiukšlių konteinerių. Rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus tikisi, jog stebint šias teritorijas lengviau bus nustatyti ir nubausti piktybinius teršėjus, prie konteinerių gabenančius stambiagabarites, žaliąsias atliekas, automobilių padangas.

„Viena iš Vilniaus gatvėje prie tilto per Šventąją esančių vaizdo kamerų filmuoja pėsčiųjų-dviratininkų taką, – tęsė A. Dutkus. – Čia dažnai pasitaiko vandalizmo atvejų – laužomi, padegami suoliukai, niokojami atitvarai, kiti įrenginiai. Manau, piktadariai, žinodami, kad ši zona stebima, nedrįs blogai elgtis.“

Stebėjimą vykdys privati įmonė?

Vaizdo kamerų valdymo pultas įrengtas rajono savivaldybės partnerių – Policijos komisariato – budėtojų dalyje. Nors budėtojų pareigybės komisariate jau neliko, tačiau buvusiose šio padalinio patalpose visada dirba vienas iš pareigūnų, kuris, vykdydamas savo tiesiogines pareigas, monitorių ekranuose stebės, kas vyksta mieste. Kadangi nuo kitų metų gali ištuštėti policijos areštinė, o komisariatą nakčiai teks užrakinti, svarstoma, kaip tokiu atveju bus vykdomas stebėjimas.

Pasak rajono mero R. Janicko, aptariami įvairūs variantai. Policijai talkinti ir stebėjimą vykdyti galėtų savanoriai arba neįgalūs asmenys, kaip tai daroma kituose rajonuose. Tačiau jei reikės užrakinti Policijos komisariatą, jame negalės likti žmonių. Taigi, vienas iš variantų – samdyti privačią įmonę, kuri savo patalpose, sumontavus papildomus monitorius, užsiimtų tik vaizdo stebėjimu. Valdymo pultas, įrašų archyvas liktų Policijos komisariate.

Integruos ir greičio matuoklius

Vaizdo stebėjimo sistemos mieste įrengimo projektas dar tik pradėtas ir bus vykdomas etapais. Iš viso Ukmergėje planuojama sumontuoti daugiau nei 20 vaizdo stebėjimo kamerų.

Antrajame etape jos turėtų atsirasti mokyklų zonose, „karštuose“ miesto taškuose, kuriuose užfiksuojama daugiausia įvykių. Vėliau, jau trečiajame etape, planuojama kameras statyti prie visų įvažiavimų į miestą ir išvažiavimų. Taip pat į vaizdo stebėjimo sistemą ketinama integruoti greičio matuoklius.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    idomu,kokia kamera nufilmuos policijos pareiguna,piknaudziaujanti tarnybine padetim ir svaistant mokesciu moketoju pinigus?tegu pradeda nuo saves,o ne nuo rajono biedzeto pinigu. butu protingi,maziau skalytu kiek kur ir kokiu kameru,galetu kas antra muliaza uzdeti,nieks nezinotu,o bijotu kaip tikru!bet...kazkas pinigeli grazu isides i kapsa... kas is to,jei zinodami kur kameros,nusikaltimai bus daromi kitur? jau dabar jaunimas renkasi kitoje vietoje...driftina,ruko ka nori :)koks tolkas bus is tu kameru? juk nesunku palaukti,kada uzeis uz kampo,tuo labiau zinant kur kameros... idiotizmas ir tiek. protinga valdzia protingai ir taupiai padarytu,bet cia gi ukmerge :)
    • Anonimas :
      Eik vaistu isgerti
  • Anonimas :
    idomu,kokia kamera nufilmuos policijos pareiguna,piknaudziaujanti tarnybine padetim ir svaistant mokesciu moketoju pinigus?tegu pradeda nuo saves,o ne nuo rajono biedzeto pinigu. butu protingi,maziau skalytu kiek kur ir kokiu kameru,galetu kas antra muliaza uzdeti,nieks nezinotu,o bijotu kaip tikru!bet...kazkas pinigeli grazu isides i kapsa... kas is to,jei zinodami kur kameros,nusikaltimai bus daromi kitur? jau dabar jaunimas renkasi kitoje vietoje...driftina,ruko ka nori :)koks tolkas bus is tu kameru? juk nesunku palaukti,kada uzeis uz kampo,tuo labiau zinant kur kameros... idiotizmas ir tiek. protinga valdzia protingai ir taupiai padarytu,bet cia gi ukmerge :)
    • Anonimas :
      Eik vaistu isgerti
  • A :
    Gal, ir gerai!
  • A :
    Gal, ir gerai!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas