JAV grafikė viešėjo su sūnumi. Nuotrauka iš asmeninio O. Judakovos archyvo.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Žmonės

Tarptautinėje miniatiūrų parodoje Niujorke dalyvavo ir ukmergiškė

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės atstovė spaudai

Ukmergės meno mokyklos mokytoja, grafikė Oksana Judakova spalio 31-lapkričio 6 dienomis dalyvavo Niujorko grafikos savaitėje. Viename iš gausybės savaitės renginių – Manheteno grafikos centro konkursinėje miniatiūrų parodoje – pristatė savo spalvotą lino raižinio technika atliktą darbą.

Ukmergiškės kūrinys-miniatiūra (pagal parodos organizatorių reikalavimus – ne didesnis kaip 7,5×7,5 cm) buvo tarp 123 šiai konkursinei parodai atrinktų ir eksponuojamų darbų. Iš viso parodos organizatoriams ir vertintojams 222 menininkai iš 34 šalių buvo atsiuntę daugiau nei 600 savo darbų.

Kartu su O. Judakova Manheteno grafikos centro konkursinės miniatiūrų parodos atidaryme dalyvavo ir dar viena lietuvė – gerai žinoma grafikė Kristina Norvilaitė iš Vilniaus.

„Parodos atidarymas buvo išties tonizuojantis: dalyvių ir šurmulio, pokalbių ir pažinčių buvo daug. Atėjusieji ne tik apžiūrinėjo eksponuojamus darbus, bet ir tikrai aktyviai rinkosi, kuriuos iš patikusių įsigyti. Čia turiu paaiškinti: viena iš dalyvavimo šioje parodoje sąlygų skelbė, kad darbai būtų skirti pardavimui, o jų kainos būtų „įkandamos“. Be to, paskelbę atrinktų į parodą menininkų sąrašą, jos organizatoriai iškart paragino juos atsiųsti ne vieną, bet keletą to paties darbo atspaudų (grafikos technikos leidžia darbų tiražavimą). Taip sudaromos sąlygos menininkui parduoti, galerijai užsidirbti, o meno gerbėjui – įsigyti kūrinį už prieinamą kainą. Pavyzdžiui, parodos metu kūrinio – antros vietos laimėtojo atspaudai buvo iškart nupirkti“, – dalinosi įspūdžiais O. Judakova.

Tarptautinėje miniatiūrų parodoje Niujorke grafikė dalyvavo ir pernai. Tada ši paroda-konkursas buvo organizuota pirmą kartą. O. Judakova apie šį renginį sužinojo iš Škotijoje gyvenančio savo seno pažįstamo grafiko Anthonys Kirk. Tikras grafikos profesionalas ir meistras, dirbantis su žinomais JAV menininkais bei padedantis jiems įgyvendinti įvairius savo projektus, paragino ukmergiškę siųsti savo darbus į minėtą parodą-konkursą.

Fotografijos ir grafikos srityse kurianti Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus narė O. Judakova prisipažino, kad lino raižinius kuria savo malonumui. Tai vizualiai įtaigūs savo forma bei subtilūs detalėmis ir simbolika darbai.

„Kartais nusiunčiu savo lino raižinius į parodas Niujorke. Labai mėgstu konkursines parodas. Tai iššūkis ir postūmis dirbti“, – teigė menininkė.

Pastarąjį kartą Jungtinėse Amerikos Valstijose ji viešėjo kartu su 12-mečiu sūnumi Vincuku. Niujorkas – gimtasis berniuko ir septynmetės jo sesutės Uršulės miestas. O. Judakova su savo šeima – vyru žinomu fotografu Arūnu Kulikausku ir abiem vaikais – Amerikos megapolį Niujorką, po ten praleistų ne vienerių metų, paliko 2012-aisiais ir įsikūrė Ukmergės rajone, Samantonių kaime. Pora čia ne tik kuria, bet ir ūkininkauja: turi būrį avių, žąsų, vištų.

„Kaskart, vykdami į Niujorką, kai tik yra galimybė, pasiimame su savimi ir kurį nors iš vaikų. Tai svarbu. Norime, kad jie nepamirštų savo gimtojo miesto“, – sakė O. Judakova.

logo2

 

 

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas