R. Jurgilaitis (dešinėje) R. Valatkai įteikė dovanas.

Aktualijos

R. Valatka: „Lietuviai niekada nemėgo geresnių už save“

Ketvirtadienį Lietuvos teisininkų draugijos Ukmergės skyriaus kvietimu į mūsų miestą buvo atvykęs žinomas žurnalistas ir visuomenės veikėjas Rimvydas Valatka.

Kasmet panašiu metu teisininkai į Ukmergę kviečiasi kokį nors svečią ar net kelis. Šįkart nuspręsta pasikviesti R. Valatką. Susirinkusiems rajono savivaldybės mažojoje salėje jis surengė prezentaciją „Lietuviai kaip paradoksų tauta: būdas, įpročiai, vertybės“. Jos metu pranešėjas išreiškė savo požiūrį į mūsų tautą. „Kas mes tokie? Iš kur mes tokie? Kam mes tokie?“ – klausė jis ir pabandė į šiuos klausimus atsakyti.

Lektorius kalbėjo apie valstybingumo raidą viduramžiais. Stebėjosi, kad beveik visiškai šviesių žmonių neturėjusi tauta sugebėjo sukurti valstybę. Didelę nuopelnų dalį jis skyrė Gediminaičių dinastijai, kurie, būdami beraščiai, itin išmintingai valdė šalį. R. Valatka nesutinka su dabar pasigirstančiais teiginiais, kad egzistuoja dvi Lietuvos – turtingųjų ir neturtingųjų. Jo manymu, Lietuvoje kiekvienas žmogus turi visas galimybes kurti savo gyvenimą ir tapti tuo, kuo nori. Šį šalies dalinimą į dvi dalis jis priskiria Rusijos propagandai.

Pranešėjas bandė paaiškinti, kokia yra mūsų valstybė – labiau Rytų ar Vakarų. Anot jo, daugybė faktų rodo, kad mums artimesni Rytai, tačiau mes visada sukame į Vakarus. Tai rodo, kad valstybę valdantiems žmonėms beveik visada buvo artimesnė vakarietiška pasaulėžiūra. R. Valatka pateikė jam atrodantį juokingą pavyzdį, kai sovietmečiu buvęs pirmasis šalies žmogus Algirdas Brazauskas buvo pirmas, kuris pasirašė po dokumentu – labiausiai šalį nukreipusiu Vakarų kryptimi – stojimo į Europos Sąjungos sutartimi. Vakarų trauka buvo artima ir viduramžiais, kai Vytautas su Jogaila krikštydami šalį pasirinko katalikų, o ne stačiatikių bažnyčią.

Taip pat R. Valatka pabrėžė, kad dėl visų mūsų, kaip tautos, neigiamų savybių neteisinga kaltinti vien sovietmetį. Anot jo, nors šis laikas paliko gilų pėdsaką mūsų šaliai, jis nebuvo labai ilgas ir daug dalykų žmonių elgsenoje jau buvo susiformavę iki tol. Visais laikais lietuviai mėgo būti kolektyve ir šalinosi tų, kurie yra kiek aukščiau už visus: „Baudžiauninkų priešas buvo ponas, tarpukariu – žydas, sovietmečiu – buržuazija, o šiais laikais – verslininkas, Seimo narys, žurnalistas…“

R. Valatka pabrėžė, kad dabar antipatija aplinkiniams yra dar didesnė. Jis pateikė apklausų rezultatus, kurie parodo, jog mūsų požiūris į kaimynus, giminaičius reikšmingai skiriasi nuo Europos vidurkio. Šios tendencijos stiprėja ir esą matomos net ir politikoje. Rinkimus laimėjusieji dažnai savo buvusius konkurentus nustumia į visišką užribį. To daugumoje Europos valstybių nėra. Net tarpukariu, Antanui Smetonai užėmus valdžią, svarbūs postai valstybės viduje buvo patikėti netgi atrodytų visiškiems ideologiniams priešininkams – buvusiems šalies vadovams. Tai R. Valatka grindžia tuo, kad patyrusius, protingus ir išsilavinusius politikus būtina pritraukti prie valdžios valdymo bendros gerovės kūrimo vardan.

Susitikime dalyvavo būrys norinčių.

Susitikime dalyvavo būrys norinčių.

Susitikimo pabaigoje susirinkusieji diskutavo su svečiu aktualiais klausimais. Daugiausia visus domino šalies raida po ką tik pasibaigusių Seimo rinkimų. R. Valatka pabrėžė, kad jis nėra kai kurių naujosios valdžios planuojamų reformų šalininkas. Jo manymu, mintis, kad nieku gyvu negalima kaime uždarinėti mokyklų, nors ten mokosi vos keli vaikai, labai kritikuotina. Tokia švietimo įstaiga niekaip negalės pritraukti geriausių mokytojų ir nuo to kentės patys vaikai. Taip pat lektorius nepritaria ir valstybinių monopolių steigimui. „Tai būtų žingsnis atgal“, – įsitikinęs jis.

Svečias išlydėtas su dovanomis – Lietuvos teisininkų draugijos Ukmergės skyriaus pirmininkas Rimas Jurgilaitis jam įteikė unikalios Ukmergės duonos kepalą ir istorinę knygą apie mūsų miestą.

AUTORIAUS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • pliusas :
    Puiku, šaunus žmogus.
  • pliusas :
    Puiku, šaunus žmogus.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas