Asociatyvinė nuotrauka. Pixabay.com nuotr.

Nuomonių telefonas

Kodėl už gydytojo konsultaciją teko susimokėti?

Į „Gimtosios žemės“ redakciją kreipėsi Anykščių rajone, netoli Kavarsko miestelio, gyvenanti Zita. Ji papasakojo situaciją, į kurią neseniai pateko. Moteris susirgo ir miestelio ambulatorijoje gavo siuntimą reumatologo konsultacijai. Artimiausia gydymo įstaiga, kurioje dirba reikiamas specialistas, buvo Ukmergės rajono ligoninės Konsultacijų poliklinika. Nuo Zitos namų iki Ukmergės – tik 15 km, o iki Utenoje esančios gydymo įstaigos, kurioje taip pat dirba reumatologai, – 70 km. Tačiau atvykusi į Ukmergę moteris sužinojo, kad už gydytojo konsultaciją jai reikės susimokėti. Ligonei buvo paaiškinta, jog teritorinės ligonių kasos nėra pasirašiusios tarpusavyje kažkokių sutarčių. Zita, aišku, už vizitą susimokėjo, negi grįši atgal, tačiau jai nesuprantama, kodėl gydymo įstaigos nepasirašo bendrų sutarčių. „Gal taip daroma specialiai? Gyventojai skatinami pasirinkti gydytoją, kuris jiems patinka, lengviau pasiekiamas, bet vėliau paaiškėja, kad medikas negali nemokamai paciento priimti“, – kalbėjo moteris. Anykščių rajono gyventoja nekaltino nei Ukmergės, nei Anykščių rajonų medikų, ji tik apgailestavo dėl netobulos tvarkos, kurią, jos nuomone, patvirtino Valstybinė ligonių kasa. „Esu ūkininkė, be to, dirbu vienoje įmonėje, reguliariai moku medicininio draudimo įmokas, o kai susergu – už apsilankymą pas gydytoją privalau susimokėti. Ar tai yra normalu?“ – mintimis dalijosi anykštietė.

Situaciją pakomentavo Valstybinės ligonių kasos (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Vita Lyskoitienė: „Tokiu atveju, jei žmogus kreipėsi į gydytoją specialistą su siuntimu ir iš jo reikalaujama sumokėti už konsultaciją, jis turėtų neskubėti to daryti. Pirmiausia gydančio gydytojo ar tiesioginio jo vadovo reikėtų paklausti, pabandyti išsiaiškinti, kodėl prašoma susimokėti. Jeigu atsakymas netenkina, reikia kreiptis į gydymo įstaigos administracijos vadovą. Šiais ir kitais klausimais pasikonsultuoti galima ir paskambinus VLK informacijos numeriu 8 700 88 888 arba susisiekus el. paštu: info@vlk.lt .“

V. Lyskoitienės teigimu, viena esminių sąlygų privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustam pacientui gauti nemokamą specialisto konsultaciją yra gydytojo siuntimas. „Šiuo atveju, kaip informavo gyventoja, toks siuntimas buvo. Tik verta žinoti, kad siuntimą specializuotoms sveikatos priežiūros paslaugoms turi teisę išduoti šeimos gydytojas ar gydytojas specialistas, o brangiesiems tyrimams ir procedūroms, apmokamiems iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų, – tik gydytojas specialistas, teikiantis antrinio ar tretinio lygio sveikatos priežiūros paslaugas. Kita svarbi sąlyga – gydymo paslaugų išlaidos apmokamos PSDF lėšomis, jei šias paslaugas teikiančios gydymo įstaigos yra sudariusios sutartis su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl šių paslaugų teikimo. Jeigu apdraustoji kreipiasi į gydymo įstaigą, kuri neturi su jo TLK sutarties dėl atitinkamų sveikatos priežiūros paslaugų (pvz., gydytojo reumatologo konsultacijos) teikimo, paslaugų apmokėjimo PSDF lėšomis galimybė teisės aktuose nenumatyta. Todėl pacientei ir teko už paslaugas mokėti pačiai. Be to, mokestis iš paciento gali būti imamas, jeigu konsultuotis pas gydytoją specialistą (kur gydymo įstaiga turi sutartį su TLK) siunčia gydytojas, dirbantis gydymo įstaigoje, nesudariusioje sutarties su TLK (dažniausiai tai privačios įstaigos). Tiesa, jeigu gydytojas konsultacijos metu nusprendžia, kad pacientui toliau reikalingos sveikatos priežiūros paslaugos, jos teikiamos ir apmokamos iš PSDF biudžeto lėšų“, – aiškino VLK Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė.

Norite pasidalinti savo mintimis ar sužinoti atsakymą į Jums rūpimą klausimą? Laukiame Jūsų laiškų el. paštu gzeme@gzeme.lt arba skambučių tel. nr. 8 605 19 277.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas