Asociatyvinė nuotrauka. Pixabay.com nuotr.

Sveikata

Keturi ukmergiškiai susirgo leptospiroze

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento Ukmergės skyrius spalio 7 dieną rajone užregistravo leptospirozės protrūkį ir nedelsdamas pradėjo židinio epidemiologinį tyrimą. Dabar jis baigtas.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo Ukmergės skyriaus vyriausioji specialistė, laikinai vykdanti skyriaus vedėjo funkcijas Vitalija Motiejūnienė, leptospiroze, pavojinga užkrečiamąja liga, kurią platina graužikai, rugsėjį susirgo keturi vienos šeimos nariai. Trys iš jų – suaugę, ketvirtasis pilnametystės sulauks netrukus.

Pasak V. Motiejūnienės, susirgusieji skundėsi labai bloga bendra savijauta, pykinimu ir diskomfortu pilve, sumažėjusiu apetitu, odos ir sklerų pageltimu. Visiems keturiems ligoniams leptospirozės diagnozė patvirtinta laboratoriniais tyrimais.

„Nustatyta, kad ligoniai turėjo sąlytį su naminiais gyvuliais ir gyvūnais bei laukiniais gyvūnais – kritusiomis pelėmis, kurias rado darže prie auginamų daržovių. Ukmergės veterinarijos specialistai patikrino sodyboje esančius gyvulius ir tarp jų sergančių nenustatė. Įvertinus epidemiologinio tyrimo duomenis, įtariama, kad leptospirozė išplito per netiesioginį kontaktą su kritusiais ir galimai sergančiais graužikais, pavyzdžiui, vartojant pelių apgraužtas ir, aišku, užterštas daržoves, vaisius“, – teigė specialistė.

Šios ligos atvejų paprastai padaugėja šąlant orams. Ja kasmet suserga ir po 2–3 Vilniaus gyventojus. Šiemet nuo leptospirozės jau nukentėjo du vilniečiai ir vienas Vilniaus rajono gyventojas.

Pasak V. Motiejūnienės, ji nepamena, jog Ukmergės rajono gyventojai būtų sirgę leptospiroze.

„Tokių atvejų neaptikome ir mūsų archyve. 2014 metais pagal simptomus būta įtarimų, kad vienas žmogus užsikrėtė šia liga, tačiau tyrimai spėjimų nepatvirtino“, – sakė Ukmergės skyriaus vyriausioji specialistė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos įspėja, kad didesnė grėsmė užsikrėsti šia graužikų platinama pavojinga užkrečiamąja liga kyla rudenį. Leptospirozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia mikroorganizmai, vadinami leptospiromis. Ja serga žmonės ir gyvūnai (raguočiai, kiaulės, šunys, graužikai ir kt.). Leptospiros ilgai gyvybingos: atvirų vandens telkinių vandenyje išsilaiko iki 30 dienų ir ilgiau, drėgnoje dirvoje – 280 dienų, maisto produktuose – 2 dienas, atsparios šalčiui, bet jautrios tiesioginiams saulės spinduliams, aukštai temperatūrai.

Leptospiros į žmogaus organizmą patenka per pažeistą odą ar sveikas gleivines tiesioginio sąlyčio su infekuotais gyvuliais, jų šlapimu ar kitais kūno skysčiais metu, liečiant infekuotų gyvulių audinius, organus, vartojant infekuotus maisto produktus ir vandenį. Žmogus nuo žmogaus užsikrečia labai retai.

Žmonės dažniausiai užsikrečia besimaudydami, gerdami ar buities reikmėms naudodami atvirų vandens telkinių vandenį, užterštą leptospiras nešiojančių graužikų ar naminių gyvulių šlapimu, vartodami pelių ir žiurkių apgraužtas ir, aišku, užterštas daržoves, vaisius.

Ligos požymiai atsiranda ne iš karto pavartojus nesaugių maisto produktų ar vandens – vidutiniškai po 7–9 dienų. Paprastai blogai pasijuntama (pakyla temperatūra, skauda galvą, strėnas, ypač blauzdų raumenis. Kartais prasideda pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai). Kai kuriems ligoniams išsivysto sunkios ligos formos – inkstų ar kepenų nepakankamumas, pneumonitas, hemoraginė diatezė.

Viena iš svarbiausių sąlygų norint išvengti šios ligos yra laikytis asmens higienos taisyklių gaminant maistą ir prižiūrint gyvulius. Pastarasis atveji rodo, kad leptospiroze galima užsikrėsti tiesiog savo namuose, ūkyje, sodyboje. Tad būtina tinkamai prižiūrėti tiek gyvenamąsias, tiek gyvulių laikymo patalpas – jose periodiškai naikinti graužikus. Specialistai primena, kad namuose maisto produktus reikia laikyti taip, kad jų negalėtų pasiekti nei naminiai gyvūnai, nei graužikai. Aruoduose aptikus apgraužtų daržovių, jokiu būdu jų nevartoti maistui, nes gali būti užterštos. Taip pat negalima gerti vandens iš atvirų vandens telkinių ir nesutvarkytų šulinių, nes jie gali būti užteršti šios ligos sukėlėjais.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas