Asociatyvinė nuotr. Dainiaus VYTO nuotr.

Nuomonių telefonas

Ar šį rudenį Šventoji buvo papildyta žuvų ištekliais?

Žveju ir gamtos mylėtoju prisistatęs Alvydas domėjosi, ar šį rudenį Šventoji buvo papildyta žuvų ištekliais: „Jei neklystu, nuo 2011 metų Ukmergėje į Šventosios vandenis kiekvieną rudenį išleidžiama po kelis šimtus ar net tūkstančius eršketukų. Ne kartą ir pats esu stebėjęs įžuvinimo darbus. Šį rudenį kažkodėl neteko girdėti, jog į upę buvo paleisti šių žuvų jaunikliai.“

Atsakyti skaitytojui paprašėme šį darbą atliekančios Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos specialistų. Žuvivaisos skyriaus vedėjas Valdas Gečys patvirtino, kad įgyvendinant aštriašnipių eršketų populiacijos atkūrimo Lietuvoje programą, į Šventąją šių vertingų žuvų jaunikliai pirmą kartą paleisti 2011 metų rugsėjį. Ukmergėje žuvivaisos specialistai paleido 2 tūkstančius vienetų mailiaus, atvežto iš Lenkijos.

„Minėta programa sėkmingai tęsiama, bet šį rudenį iš tiesų Ukmergėje eršketukai nebuvo paleisti. Šįkart įžuvinimui buvo skirti mažesni eršketukai, todėl juos į Šventąją paleidome šiek tiek aukščiau. Tikiuosi, kad kitąmet vėl atvyksime į Ukmergę ir gražioje miesto pakrantėje tęsime įžuvinimo darbus“, – sakė V. Gečys.

Beje, vedėjas pažymėjo, jog prie aštriašnipių eršketų populiacijos atkūrimo Lietuvoje programos sėkmės nemaža dalimi gali prisidėti ir gyventojai, žvejai. Būtent nuo jų sąmoningumo ir supratingumo priklausys, ar bus atkurti aštriašnipio eršketo, kuris šiuo metu yra viena labiausiai nykstančių eršketinių žuvų rūšių, įrašytų ne tik į Lietuvos, bet ir į Rusijos, Vokietijos, Lenkijos, Prancūzijos, kitų šalių saugomų rūšių sąrašą, ištekliai.

Norite pasidalinti savo mintimis ar sužinoti atsakymą į Jums rūpimą klausimą? Laukiame Jūsų laiškų el. paštu gzeme@gzeme.lt arba skambučių tel. nr. 8 605 19 277.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas