Selemono PALTANAVIČIAUS nuotrauka

Aktualijos, Naujausi

Vilkų medžioklės sezono pradžios laukia ir ūkininkai

Spalio 15-ąją prasideda 2016–2017 metų vilkų medžioklės sezonas. Jo metu šalyje bus leidžiama sumedžioti 60 vilkų. Toks limitas nustatytas atsižvelgus į žvėrių apskaitos duomenis, mokslininkų rekomendacijas, suinteresuotų organizacijų ir institucijų nuomones.

Vilkų medžioklės sezono pradžios ne mažiau nei medžiotojai laukia avis, ožkas ir galvijus auginantys ūkininkai. Šiemet rajono savivaldybė jau gavo 14 prašymų ūkinių gyvūnų laikytojams atlyginti vilkų padarytą žalą.

Kaip „Gimtajai žemei“ papasakojo rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyr. specialistė Neringa Adomavičienė, nuo liepos 19-osios iki spalio 13 dienos dėl vilkų padarytos žalos įvertinimo ir atlyginimo kreipėsi keturiolika asmenų.

„Prašymai gauti iš Siesikų seniūnijos Kačėniškių kaimo ir Benediktavos viensėdžio, Želvos seniūnijos Pašiaudinės, Daubariškių, Tolučių, Uždžionių kaimų, Vidiškių seniūnijos Šventupės kaimo ir Pakalnės viensėdžio, Pivonijos seniūnijos Daugėliškio, Laičių ir Petrašiūnų kaimų, Lyduokių seniūnijos Inkilų kaimo, Deltuvos seniūnijos Kurmėlių kaimo, Žemaitkiemio seniūnijos Balandžių kaimo. Juose gyventojai nurodė, kad vilkai papjovė 20 avių, 6 ožkas ir 4 galvijus, dar keturias avis sužalojo“, – duomenis apibendrino specialistė.

Pasak N. Adomavičienės, buvo gauti devyni prašymai. Vidiškių, Pivonijos, Želvos, Siesikų, Taujėnų seniūnijų gyventojams išmokėta 2 431 Eur vilkų padarytiems nuostoliams atlyginti.

„Šiemet nuostoliai dar nėra apskaičiuoti, todėl neaišku, kiek bus išmokėta už vilkų padarytą žalą“, – pastebėjo N. Adomavičienė.

Specialistė neatmetė galimybės, jog savivaldybė dar gali sulaukti ir naujų ūkininkų prašymų. Tuo labiau kad paskutiniai trys gauti praėjusią savaitę, spalio 7 dieną. Ūkininkų patirtus nuostolius planuojama apmokėti iki gruodžio 31 dienos.

Pašnekovė priminė, kad radus sudraskytą ūkinį gyvūną, kuris turi būti registruotas Ūkinių gyvūnų registro informacinėje sistemoje, savininkai nedelsdami privalo pranešti atitinkamai seniūnijai rašydami prašymą dėl vilkų padarytos žalos įvertinimo ir atlyginimo. Seniūnijos seniūnas, gavęs prašymą, tą pačią dieną informuoja medžioklės plotų naudotoją ir rajono savivaldybės administraciją. Ukmergės rajono medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui skaičiavimo komisija pagal pateiktą prašymą vyksta į apžiūrą, pildo medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos apžiūros aktą, posėdžiuose nagrinėja pateiktą prašymą bei vadovaudamasi Medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui apskaičiavimo metodika, Biologinio turto ir žemės ūkio produkcijos normatyvinių kainų sąrašu įvertina bei suskaičiuoja padarytą žalą.

Nors gyventojai raginami patys saugoti laikomus gyvūnus nuo plėšrūnų, nakčiai nepalikti jų ganyklose, tai ne visada padeda. Pasitaiko, kad vilkai į bandą įsisuka net šviesiu paros metu, jie įsidrąsina atsliūkinti net iki sodybų. Todėl nemaža dalis ūkininkų mano, jog apsiginti nuo vilkų gali padėti tik medžiotojai.

Kaip skelbia Aplinkos ministerija, šiųmetinis bendras 60 vilkų limitas buvo paskirstytas savivaldybėms būtent pagal vilkų padarytą žalą ūkiniams gyvūnams. Nuo sausio 1 iki rugsėjo 1 d., savivaldybių administracijų duomenimis, užregistruoti 245 tokios žalos atvejai, kai vilkai papjovė ar sužalojo 689 ūkinius gyvūnus. Palyginti su tuo pačiu pernykščiu laikotarpiu, vilkų žalos atvejų padaugėjo 19 savivaldybių, o jų papjautų ar sužalotų gyvūnų – 38,6 proc.

Šiemet du trečdaliai bendro limito (40 vilkų) skirti visai šalies teritorijai, o vienas trečdalis (20 vilkų) – vienuolikai savivaldybių, kuriose vilkai pridarė daugiausia žalos. Ne mažiau kaip po vieną vilką leista sumedžioti Alytaus, Biržų, Molėtų, Rokiškio, Širvintų, Tauragės ir Vilkaviškio rajonų savivaldybių teritorijose, ne mažiau kaip du vilkus – Kupiškio rajono, ne mažiau kaip tris – Klaipėdos rajono, ne mažiau kaip po keturis – Lazdijų ir Varėnos rajonų savivaldybių teritorijose. Jeigu šiose savivaldybėse iki gruodžio 31 d. vilkų sumedžiojimo limitas nebus išnaudotas, jis galės būti panaudotas visoje šalyje.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, vilkas priskirtinas saugomoms rūšims, tačiau dėl didelės šių žvėrių padaromos žalos Lietuvai padaryta išimtis – juos leidžiama medžioti. Vilkų medžioklė mūsų šalyje yra ribojama nustačius jos laiką ir leidžiamų sumedžioti žvėrių skaičių. Pagal Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisykles vilkų medžioklės sezonas prasideda spalio 15-ąją ir tęsiasi iki balandžio 1 dienos (išnaudojus limitą, sezonas užbaigiamas anksčiau).

2015 m. apskaita parodė, kad šalyje gyvena ne mažiau kaip 292 vilkai. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Ukmergės skyriaus duomenimis, prieš metus rajono miškuose buvo suskaičiuoti 23 vilkai. Šiemet dėl nepalankių oro sąlygų vilkai nebuvo suskaičiuoti. Per 2015–2016 m. medžioklės sezoną buvo leista sumedžioti 60 vilkų. Iš jų net tris pilkius patiesė Ukmergės medžiotojai. Praėjusią žiemą sėkmė lydėjo Laičių, Vidiškių ir Lėno būrelių narius.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • T. :
    Kam saugoti savo gyvulius (neveiksminga, brangu ir t.t. (už tai "PIGU" IR "VEIKSMINGA" pasiteisnti dėl savo neveiklumo)) - juk išmokas gauti paprasčiau ;)
  • Saugi Avis :
    Ir vėl teigiama, kad apsauga per brangi arba neefektyvi, o vienintelis pasiūlymas - medžioklė. Gyvulius reikėtų saugoti, jeigu norite, kad jie nebūtų užpulti, nes visų vilkų vis tiek neiššaudysi. Patikimų priemonių tikrai yra, tik reikia tinkamai jas įrengti. Daugiau informacijos - SaugiAvis svetainėje.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas