R. Zareckienė.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Ruduo įkvėpė kūrybai

Jolita GRIGUCEVIČIENĖ

Želvos gimnazijos dailės mokytoja

Jau trečią kartą Ukmergės rajono dailės mokytojų būrelis suorganizavo kūrybinį plenerą „Mokytis išmintinga – kurti dieviška“. Šį kartą pleneras vyko spalio 1-ąją Želvos ir Balninkų apylinkėse.

Z. Dikienė.

Z. Dikienė.

Plenere dalyvavo dailės mokytojai Zita Dikienė, Romualda Zareckienė, Jolita Šlepetienė, Laimutė Žentelienė, Audronė Vainauskienė, Romutė Noreikienė, Jolita Grigucevičienė, Rimantas Grigucevičius. Kartu dalyvavo Jono Basanavičiaus gimnazijos fizikos mokytoja Marina Aukštuolienė ir „Ryto“ specialiosios mokyklos darbuotoja Živilė Sazonova.

Pirmiausia nuvykome į Tolučius pas menininką Vaidą Ramošką. Jis aprodė savo dirbtuves, jose kuriamus angelus, kitas skulptūras. Tarp mokytojų ir skulptoriaus užsimezgė atviras pokalbis apie meną, kūrybiškumą, Vilniaus dailės akademijos dėstytojų mokymo metodikas. Prie arbatos puodelio Vaidas pristatė ir aptarė įsigytus senus, žymių tapytojų paveikslus.

Tada vykome į Virbalų kaimą. Meniškos, išpuoselėtos, senos architektūros sodybos slėpėsi miško pašonėje. Akį traukė daug architektūrinių detalių, kurios atsiskleidė rudeniškai gražiame, spalvingame, saulėtame fone. Smalsumą sužadino netoliese esantis ežerėlis.

Po to pasukome Balninkų link. Grožėjomės Alaušų ežero mūša, priminusia jūros ošimą. Iš arčiau apžiūrėjome Balninkų bažnyčią, kurios bokštai gražiai atrodė dangaus žydrynėje.

Plenero dalyviai prie Kazliškių vandens malūno.

Plenero dalyviai prie Kazliškių vandens malūno.

Nusprendėme plenerą tęsti prie Kazliškių vandens malūno. Čia mus pasitiko rami užuovėja, obelys su raudonskruosčiais obuoliukais, šniokščianti srauni Siesarties upė, rudeniškai pasidažę medžiai, tiltas ir pats malūnas.

Plenero dalyviai pasistatė molbertus, kėdutes ir po keliasdešimties minučių ant drobių ir popieriaus lapų ėmė ryškėti spalvingi peizažai. Viena plenero dalyvė eskizavo rašikliu. Kūrybinis procesas buvo stiprus, įtraukiantis, besitęsiantis iki vėlyvo vakaro.

Vakare prie malūno sienos surengėme etiudų, eskizų ekspoziciją. Nusifotografavome. Užsukę malūno šeimininkai buvo nustebinti paveikslų spalvingumu.

Aptarę darbus atsisveikinome ir pajudėjome namų link. Parsivežėme ne tik paveikslus, bet ir spalvotus vaizdus, paskutinius rudens saulės spindulius, puikią nuotaiką, geras emocijas, kuriomis dalinsimės su savo mokiniais dailės pamokų metu.

projekto logo

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas