Dainiaus VYTO nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Prasidėsiančioms teismo statyboms trukdo skulptūra

Dar šiais metais Deltuvos ir Antano Smetonos gatvių sankryžoje turėtų prasidėti naujojo Apylinkės teismo statybos. Ukmergės miesto seniūnija ieško įmonės, kuri sutiktų iš sklypo iškelti čia prieš porą metų pastatytą medžio skulptūrą, įamžinančią 1-ojo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Gedimino pėstininkų pulko kareivines. Kad ši vieta tautodailininko Rimanto Zinkevičiaus kūriniui ne pati tinkamiausia, buvo aišku jau iš pradžių, nes čia ketinta projektuoti ir statyti Ukmergės rajono apylinkės teismą.

Apie tai, jog Apylinkės teismui reikalingos naujos patalpos, prabilta daugiau nei prieš dešimtmetį. Tada teisėjai dar dirbo Kęstučio aikštėje veikusiame teismo pastate, kuris statytas 1786 metais. Kadangi statinys neatitiko teismams keliamų reikalavimų, jo negalima buvo nei plėsti, nei tinkamai suremontuoti, nuspręsta, kad Ukmergei reikalingas naujas teismo pastatas. Šiam tikslui rajono savivaldybė statyboms skyrė 4 128 kv. m ploto sklypą, esantį Deltuvos g. 17A. Jis buvo patvirtintas ir miesto detaliajame plane. Deja, prasidėjusi krizė atitolino darbų pradžią, pakoregavo užmojus.

Tenka dirbti susispaudus

Ši statyba vėl tapo aktuali po to, kai 2012-ųjų pabaigoje dėl teismo patalpose aptikto gyvsidabrio iš senojo pastato buvo priversti išsikelti visi darbuotojai. Jau ketvirti metai Apylinkės teismas nuomininko teisėmis glaudžiasi rajono Policijos komisariate, esančiame Vytauto gatvėje.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo teismo pirmininkės pareigas laikinai einanti teisėja Edita Zarembienė, iki šiol tenka dirbti susispaudus. Dauguma civilinių bylų nagrinėjamos teisėjų kabinetuose, o dviem Policijos komisariato patalpose esančiomis salėmis naudojamasi pagal iš anksto numatytą grafiką. Salėse, kurios reikalingos ir policijos pareigūnams, vyksta baudžiamųjų bylų nagrinėjimai, taip pat dalis administracinių bei civilinių posėdžių.

„Nuo kitų metų turėsime dar vieną teisėjo padėjėją, kuriai šiuo metu neturime net kabineto“, – kalbėjo E. Zarembienė.

Rajono Apylinkės teisme dabar dirba 26 darbuotojai, iš jų – 6 teisėjai, tiek pat sekretorių, viena teismo mediatorė, keturi teisėjų padėjėjai.

Darbus planuojama pradėti dar šiais metais

„Šiuo metu vyksta Ukmergės rajono apylinkės teismo statybos rangos darbų pirkimas, vertinami tiekėjų pateikti pasiūlymai. Tikimasi netrukus šią procedūrą užbaigti ir dar šį mėnesį pasirašyti sutartį su rangovais“, – situaciją komentavo Nacionalinės teismų administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Arūnas Stravinskas. Ir pridūrė, kad statybos darbus planuojama pradėti dar šiais metais.

A. Stravinskas pasakojo, kad naujojo Ukmergės rajono apylinkės teismo techniniame projekte numatyta pastatyti dviejų aukštų pastatą, kurio bendras plotas – 1 287 kv. m. Jame suprojektuotos 28 darbo vietos, trys teismo posėdžių salės, laikino sulaikymo kameros konvojuojamiems asmenims, nepilnamečio ir įslaptinto liudytojo ar nukentėjusiojo apklausos ir kitos teismo veiklai būtinos patalpos. Teismo pastate bus visiškai atskirtos viešosios, tarnybinės ir padidinto saugumo zonos.

„Tiek teismo darbuotojų, tiek interesantų saugumui užtikrinti bus įrengtos įvairios inžinerinės priemonės: apsaugos ir gaisrinė signalizacijos, įeigos kontrolės, vaizdo stebėjimo sistemos, pavojaus mygtukai, – aiškino Turto valdymo skyriaus vedėjas. – Saugumą padidins ir pastato planiniai sprendimai, kurie garantuos, kad liudytojai, konvojuojami asmenys ir teisėjai į posėdžių sales patektų per skirtingus įėjimus ir susitiktų tik teismo salėje. Vidinį teismo pastato kiemą ketinama aptverti 2 metrų aukščio tvora. Taip pat numatyta, kad statinys atitiks A energinio naudingumo klasės reikalavimus.“

Nacionalinė teismų administracija dar anksčiau buvo skelbusi, kad šio pastato projektavimas ir statybos galėtų atsieiti iki 2,4 mln. eurų. Tačiau „Gimtosios žemės“ kalbintas A. Stravinskas kol kas konkrečios sumos nesiryžo įvardinti. Jo teigimu, kaina paaiškės įvertinus tiekėjų pateiktus pasiūlymus ir paskelbus darbų rangos viešojo pirkimo laimėtoją.

Statė žinodami, kad teks iškelti

Laikinai teismo pirmininkės pareigas einanti E. Zarembienė patvirtino, jog teismas praėjusį mėnesį iš Nacionalinės teismų administracijos gavo raginimą informuoti Ukmergės rajono savivaldybę apie planuojamas pradėti teismo pastato statybas ir paprašyti atlaisvinti sklypą, kad pasirašius statybos rangos sutartį nekiltų papildomų problemų dėl teritorijos paruošimo.

Prieš dvejus metus, 2014-ųjų spalį, naujam Apylinkės teismo pastatui numatytoje vietoje, Deltuvos gatvėje, rajono savivaldybės Kultūros tarybos sprendimu buvo pastatyta medinė skulptūra, įamžinanti 1-ojo LDK Gedimino pėstininkų pulko kareivinių vietą. Tai buvo šalies miškininkų dovana Ukmergės miestui. Meno drožinio autoriui tautodailininkui R. Zinkevičiui Generalinė miškų urėdija už darbą sumokėjo 3 tūkst. litų ir skyrė reikiamos medienos.

Naujosios skulptūros šioje vietoje atsiradimas ypač netikėtas buvo Apylinkės teismo darbuotojams. Kadangi tai padaryta be jų žinios, laikinai pirmininkės pareigas ėjusi teisėja E. Zarembienė kreipėsi į tuometinio rajono savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus vedėją Arvydą Džiugą. Nesulaukusi tinkamo žodinio paaiškinimo, ji rajono savivaldybei išsiuntė raštą, informuodama, jog statinys nebuvo suderintas su Apylinkės teismo administracija.

„Mums perleisto žemės sklypo ribos driekiasi iki pat gatvės. Keista, kad be mūsų žinios ten kažkas statoma. Priešais yra parkas, ten ir reikėjo įkurdinti skulptūrą. Juk prasidėjus teismo pastato statyboms gali kilti problemų ir skulptūrą reikės iškelti, kam bereikalingos sąnaudos…“ – tuomet „Gimtajai žemei“ buvo sakiusi E. Zarembienė.

Tuo tarpu A. Džiugas tame neįžvelgė jokios problemos ir teigė, kad prireikus skulptūrą iš ten iškels. Pasak vedėjo, skulptūrą reikėjo kažkur pastatyti, vieta pasirinkta valstybinėje žemėje, ten, kur kažkada ir buvo kareivinės…

Už darbus reikės sumokėti

Taigi, praėjo dveji metai ir stogastulpį tenka perstatyti į kitą vietą. Atlikti šiuos darbus pavesta Ukmergės miesto seniūnijai. Kaip „Gimtajai žemei“ sakė seniūnė Zita Pečiulienė, medinė skulptūra liks tame pačiame parke, tik ji bus patraukta į kitą vietą, šiek tiek arčiau Nestacionarių socialinių paslaugų centro pastato. Kiek atsieis šie darbai, seniūnė teigė dar nežinanti. Ji šią savaitę dėl to kreipėsi į kelias rajono bendroves, teiraudamasi, kas galėtų perkelti paminklą, ir prašydama pateikti darbų sąmatą. Z. Pečiulienė neneigė, jog šiems darbams seniūnija pinigų neturi, todėl teks svarstyti, iš kur jų paimti.

„Po įmonių apklausos žinosime, kiek darbai gali kainuoti, skelbsime konkursą jiems atlikti, ieškosime lėšų“, – sakė miesto seniūnė. Pasak jos, stogastulpis iki mėnesio pabaigos bus perstatytas į kitą vietą.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Vacys :
    Problema tame kad reik firmeles,o gal keliu,uz pabrangiai. Visiem gyvent reik. 4 pasalpiniam po buteliuka tai nunestu ir uzupin. :)
  • gggggg :
    nu o jau tas paminklas toks didelis, o jau darbo kiek... keli vyrai per dieną iškastų ir naujoj vietoj pastatę gėlytėm apsodintų, kur čia problema?
  • rokas :
    sitoki dideli policijos pastata pastate, sedi po viena ponia kabinete, o keli teisejai nebetelpa. Gal nebejuokinkit ir nepykdykit zmoniu. Teismo pastatas jau isvalytas nuo gyvsidabrio, o ponams matai psichologiskai netinka. Kaip gera gyvent uz mokesciu moketoju pinigus.
  • Julius Kazėnas :
    O, viešpatie, ,,Kiek atsieis šie darbai, seniūnė teigė dar nežinanti. Ji šią savaitę dėl to kreipėsi į kelias rajono bendroves, teiraudamasi, kas galėtų perkelti paminklą, ir prašydama pateikti darbų sąmatą. Z. Pečiulienė neneigė, jog šiems darbams seniūnija pinigų neturi, todėl teks svarstyti, iš kur jų paimti. „Po įmonių apklausos žinosime, kiek darbai gali kainuoti, skelbsime konkursą jiems atlikti, ieškosime lėšų“, – sakė miesto seniūnė. Perskaičius tokius miesto ,,gaspadinės" atsakymus plaukai šiaušiasi, kyla natūralus klausimas apie darbinį jos neįgalumą.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas