Asociatyvinė nuotrauka. Freeimages.com nuotr.

Aktualijos

Prasidėjo aplinkosauginė akcija „Lašiša – 2016“

Laura BUTKUTĖ

Nuo spalio 1 iki lapkričio 20 dienos Vilniaus regione vykdoma kasmetinė prevencinė akcija „Lašiša–2016“. Pagrindinis jos tikslas – užtikrinti lašišų ir šlakių migracijos kelių ir neršto apsaugą. Šiemetinė akcija – jau tryliktoji.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas pranešime pažymi, jog kasmet vis daugiau žvejų bei neabejingų piliečių pradeda suprasti, kad lašišos yra labai svarbios mūsų vandenims, tad tik bendromis pastangomis galėsime išsaugoti ir gausinti lašišų išteklius. Tačiau vienas iš pagrindinių aplinkosaugininkų tikslų yra ne pagauti ar nubausti brakonierius, o tiesiog keisti mūsų visos visuomenės mąstymą. Žmonės turi suprasti, kad saugodami lašišas jie saugo bendrą, t. y. ir savo, turtą.

Akcijos metu aplinkosaugos pareigūnai budės prie vandens telkinių, kuriuose vyksta intensyviausia lašišų ir šlakių migracija: Neries, Žeimenos, Meros, Vilnelės, Vokės, Šventosios ir Siesarties upėse. Minėtose vietose bus sustiprinta mėgėjiškos bei specialiosios žvejybos kontrolė, stabdomos ir tikrinamos įtariamų pažeidimais asmenų transporto priemonės (ypač tamsiu paros metu), teikiama aplinkosauginė informacija vietiniams gyventojams ir reidų metu tikrinamiems asmenims ir pan. Akcijoje „Lašiša – 2016“ Vilniaus regione dalyvaus Utenos bei Panevėžio regionų aplinkosaugininkai, taip pat policijos pareigūnai bei pasieniečiai, neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, žvejai mėgėjai.

Aplinkosaugininkai primena, kad nuo rugsėjo 16 iki spalio 15 dienos kai kuriose Lietuvos upėse, kur driekiasi pagrindiniai lašišų ir šlakių migracijos keliai ir nerštavietės, gaudyti ne tik šias, bet ir visas kitas žuvis leidžiama tik įsigijus vadinamąją licenciją – žvejo mėgėjo kortelę lašišų ir šlakių žvejybai. Žvejai turi žinoti, kad šiuo metu, iki spalio 15 d., žvejo mėgėjo bilietas nesuteikia teisės gaudyti, tarkime, lydekas Neryje. Vietoje jo su savimi reikia turėti žvejo mėgėjo kortelę.

Teisę žvejoti nemokamai turintys asmenys nuo rugsėjo 16 iki spalio 15 d. gali žvejoti tik tais įrankiais ir masalais, kurie nenaudojami plėšriosioms ir lašišinėms žuvims, o atsitiktinai užkibus lašišai ar šlakiui, privalo nedelsdami jas paleisti į tą patį vandens telkinį.

Už lašišos ar šlakio neteisėtą sugavimą gresia administracinė atsakomybė – bauda nuo 231 iki 579 Eur su pažeidimo padarymo įrankių (pvz., spiningo, tinklo, žeberklo) ir priemonių (pvz., valties) konfiskavimu.

Nuo rugsėjo 16 iki spalio 15 d. neturint žvejo mėgėjo kortelės draudžiama žvejoti šiuose Vilniaus regiono upių ruožuose: Neris – nuo žiočių iki Karaliaus Mindaugo tilto ir nuo Valakupių tilto iki Lietuvos ir Baltarusijos Respublikos valstybinės sienos; Žeimena – nuo žiočių iki Lakajos žiočių; Vilnia – nuo žiočių iki Kenos žiočių; Šventoji – nuo žiočių iki tilto kelyje Kavarskas–Kurkliai ir nuo Kavarsko užtvankos iki tilto Anykščiuose, A. Vienuolio g.; Siesartis – nuo žiočių iki Želvos–Balninkų tilto; Širvinta – nuo žiočių iki Liukonių tilto.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas