Renginys prasidėjo iškilminga eisena.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra, Naujausi

Derliaus šventė Vepriuose: išskirtinė mugė, apdovanojimai ir žirgų lenktynės

Šeštadienį Vepriuose, šių metų Mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje, vyko Derliaus šventė „Aniuolų sargų kermošius“ ir Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos paminėjimas. Įprastai šis tradicinis renginys vykdavo Ukmergės miesto centre, tačiau šiemet jį nuspręsta perkelti už 20 kilometrų – į miestelį, kur tyvuoliuoja ežeras ir stūkso hipodromas. Jo teritorijoje šventė ir buvo surengta.

Renginys prasidėjo eitynėmis. Nuo Veprių miestelio centro iki hipodromo žygiavo didelis būrys rajono gyventojų. Tai visų seniūnijų – Deltuvos, Lyduokių, Pabaisko, Pivonijos, Siesikų, Šešuolių, Taujėnų, Ukmergės miesto, Veprių, Vidiškių, Želvos ir Žemaitkiemio gyventojai, bendruomenių nariai, rajono valdžios atstovai, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė bei kiti svečiai. Kad kelias neprailgtų, žygeiviai traukė dainą, grojo tikrais ar pramanytais muzikiniais instrumentais – pavyzdžiui, mediniais šaukštais. Su gera nuotaika visi pasiekė miestelio hipodromą, kur laukė ne tik mugė, bet ir lenktynėms pasiruošę žirgai.

Žavėjo išskirtinė mugė

Daržovės milžinės buvo sveriamos.

Daržovės milžinės buvo sveriamos.

Šventės teritorijoje išsirikiavo seniūnijų bei įvairių organizacijų palapinės. Čia vyko spalvinga liaudies meistrų, amatininkų, žemdirbių bei seniūnijų kiemelių mugė, kur gyventojai ir svečiai buvo kviečiami įsigyti suvenyrų, pasigrožėti šių metų derliumi ir paragauti įvairių skanėstų. Kiek-viena seniūnija stengėsi išsiskirti iš kitų – valgių įvairove, rankdarbiais, įspūdingo dydžio daržovėmis. Pabaisko seniūnija netgi pristatė šių metų „Vištų lenktynių“ nugalėtoją. Šventės metu buvo rengiami ir įvairūs konkursai – „Gardžiausia seniūnijos obuolienė“, „Gražiausias seniūnijos kiemelis“, „Didžiausios daržovės“ bei „Balnojimo ir kinkymo“.

11 valandą renginio svečius sukvietė oficialus Derliaus šventės atidarymas. Rajono meras Rolandas Janickas pasidžiaugė, kad tokie renginiai sudaro galimybę visiems susirinkti į būrį – tiek jaunuoliams, tiek pagyvenusiems. „Tik buvimas kartu neša gyvenimo džiaugsmą“, – teigė meras ir paskatino apkabinti šalia stovinčius ir taip pasveikinti vieniems kitus. Šventės pradžia paskelbta rajono vadovui tradiciškai sudaužius puodynę su monetomis. Jas suskubo rinkti vaikai.

Apdovanoti nusipelnę rajono gyventojai

Renginio metu meras ir kiti rajono valdžios atstovai įteikė apdovanojimus nusipelniusiems rajono gyventojams. Mero padėkos skirtos Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos Ukmergės skyriaus narėms Emilijai Butvilavičienei ir Veronikai Raulinaitienei, Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Ukmergės rajono bendrijos pirmininkui Algimantui Kacevičiui bei narei Leokadijai Staškūnienei, Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Ukmergės klubo „Viltis“ narėms Janinai Badokienei ir Gražinai Čirbienei. Padėkota ir Pedagogų veteranų klubo „Dar ne ruduo“ nariams Petrui Džiautui bei Jadvygai Juzėnienei.

S. Jankeliūnas.

S. Jankeliūnas.

Mero padėkos ženklu apdovanotas ilgametis buvusio Salomėjos Nėries kolūkio valdybos pirmininkas, Sližių žemės ūkio bendrovės pirmininkas Steponas Jankeliūnas ir gydytojas, Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Ukmergės skyriaus įkūrėjas Henrikas Gintautas.

Šventėje padėkos buvo įteiktos ir prie renginio organizavimo prisidėjusiems asmenims. Valstybinės gyvulių veislinės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Jonavos–Ukmergės regiono inspektoriui Vytautui Buteikiui ir Žemės ūkio rūmų savivaldos organizatorei Karolinai Valaišienei padėkota už paramą organizuojant Ukmergės rajono ūkininkų ūkių apžiūrą. Už paramą organizuojant Derliaus šventę Vepriuose – 2016 metų Mažojoje kultūros sostinėje padėka įteikta Leonpolio kaimo (Deltuvos sen.) ūkininkui Povilui Andriūnui, Veprių miestelio ūkininkei Zitai Dubrickienei, Ukmergės kultūros centro direktorei Rasai Graužinienei bei Veprių seniūnijos seniūnei Dalei Urbonienei. Padėka atiteko ir Alionių kaimo (Pivonijos sen.) ūkininkei Zofijai Griškevičienei, 2016 m. respublikinio šviečiamojo renginio „Geriausias melžėjas“ nugalėtojai. Už paramą organizuojant žirgų lenktynes Derliaus šventėje Vepriuose padėkota Deltuvos seniūnijos seniūnui Gintarui Radzevičiui.

Įvertinti ir geriausi rajono ūkininkų ūkiai. Berzgainių kaimo (Žemaitkiemio sen.) ūkininkai Ričardas ir Živilė Kvekšai pagerbti už gyvūnų bioįvairovės populiarinimą ir aplinkos tvarkymo darbą. Sukinių kaimo (Pabaisko sen.) ūkininkai Kęstutis ir Danutė Šontai apdovanoti už šeimos ūkio puoselėjimą. Rimeisių kaimo (Lyduokių sen.) ūkininkas Arnoldas Tamošaitis dėmesio sulaukė už verslo ir aplinkos tvarkymo darną. Viškonių kaimo (Taujėnų sen.) ūkininkas Modestas Tidikis apdovanotas už netradicinio, sraigių ūkio, verslo vystymą – šiais metais jam pavyko išauginti 24 tonas gyvų sraigių.

Renkama gardžiausia obuolienė.

Renkama gardžiausia obuolienė.

Dėmesį prikaustė žirgų lenktynės

Kadangi šventė vyko Veprių hipodromo teritorijoje, svečiai turėjo galimybę pasigrožėti žirgų lenktynėmis.

Pirmame važiavime aukščiausią vietą iškovojo vadeliotojas Kazys Trota su žirgu Torpediniu Kateriu, antrą pelnė Mečislovas Radzevičius su žirgu King of Vick, trečias liko Dainius Perednikas su žirgu Viesulu. Antrame važiavime pirmą vietą laimėjo Albinas Bugenis su žirgu Delavaru, antrą – Ema Mosolkovaitė su Vesenij Luč, trečią – Vigimantas Perednikas su Uvertiūra. Trečio važiavimo pirmos vietos prizininku po įnirtingos kovos tapo svečias iš Panevėžio rajono Alvydas Banėnas su žirgu Domino, antrą vietą užėmė M. Radzevičius su Ukmergės Lunatiku, trečias liko Benjaminas Jovaiša su žirgu Granatu.

Varžybų dalyviai skriejo link finišo.

Varžybų dalyviai skriejo link finišo.

Linksmino šokių kolektyvai ir kapela

Po žirgų lenktynių svečiai išsiskirstė po visą šventės teritoriją – vieni vaišinosi seniūnijų gamintais patiekalais, kiti keliavo pirkti suvenyrų ir papuošalų ar tiesiog dairėsi ir grožėjosi muge.

Vyko įvairūs žaidimai, atrakcionai, sportinės rungtys, sunkiausių daržovių – bulvių, kopūstų, burokėlių, moliūgų, morkų – svėrimai.

Žiūrovų akį traukė šokiai, kuriuos demonstravo Panevėžio bendruomenių rūmų pagyvenusių žmonių šokių kolektyvas „Sidabra“, J. Balčikonio gimnazijos šokių kolektyvas „Siaustinis“, V. Žemkalnio gimnazijos šokių kolektyvas „Kanapėlė“, kuriems vadovavo Kristina Nainienė. Pasirodė ir Rokiškio choreografijos mokyklos šokių ansamblis „Nemunėlis“ (vad. Snieguolė Skardžiuvienė ir Rima Bielovienė). Akį traukė ir Panevėžio muzikos mokyklos dainų ir šokių ansamblis „Pynimėlis“, vadovaujamas Ritos Bakanauskienės ir Ričardo Bakanausko. Pasirodė ir Ukmergės kultūros centro merginų tautinių šokių grupė „Vilkmergė“ (vad. Regina Zabielienė).

Šokio sūkuryje sukosi merginos.

Šokio sūkuryje sukosi merginos.

Susirinkusiesiems koncertavo tautinės muzikos kapela „Sutaras“.

Dainiaus VYTO nuotraukos

777

666

Susirinkusius stebino šventės dalyvių išmonė.

Susirinkusius stebino šventės dalyvių išmonė.


 
projekto logo

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas