Išvykos dalyviai gėrėjosi rudenėjančiu miestu.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Bibliotekininkų išvyka į Kauną

Vilma BELAPETRAVIČIENĖ

Jasiuliškio kaimo padalinio bibliotekininkė

Ukmergės bibliotekininkai, minėdami poeto Vlado Šlaito 96-ąsias gimimo metines ir vykdydami projektą „Balsą žemės gimtos išnešiojęs giliausiai širdy… (Vladas Šlaitas)“, gražų, saulėtą spalio rytą pakėlė sparnus į Kauną, pakeliauti mūsų kraštiečio pėdsakais.

Atvykę gėrėjomės rudenėjančiu miestu, pasivaikščioję po Rotušės aikštę, patyrę malonių nuotykių patraukėme į Maironio lietuvių literatūros muziejų, kuris šiemet mini 80-ąsias įkūrimo metines. Pravėrus žymaus poeto buto duris, suskamba kanklės ir pasigirsta dainos „Lietuva brangi“ melodija (žodžiai Maironio, muzika Juozo Naujalio). Grožimės to meto baldais, senų retų knygų pilnomis spintų lentynomis, senoviniais laikrodžiais, veidrodžiais ir įvairiais poeto portretais. Pasižvalgę po muziejų, leidomės ir į vienus seniausių Kaune gotikinių XV–XVI a. rūsių, kur XIX šimtmetyje buvo kalėjimas, o dabar veikianti požemio galerija. Su gera nuotaika panemune patraukėme į Juozo Tumo-Vaižganto memorialinį butą-muziejų, kur mūsų jau laukė skyriaus vedėjas, mūsų kraštietis ir geras bibliotekininkų bičiulis Alfas Pakėnas, mūsiškiams geriau pažįstamas kaip mielas Alfukas. Jis šiltai, įdomiai pasakojo įvairias detales apie Vaižganto gyvenimą, mokslus, darbą, šeimą, nuotykius. Daug medžiagos pateikė iš įvairių laiškų, jį pažinojusių asmenų prisiminimų. Ir mums teko garbė prisėsti prie stalo, išgerti kavos, arbatos, kur kadaise sėdėjo pats J. Tumas-Vaižgantas. Valandėlė pralėkė nepastebimai. Butas-muziejus įsikūręs name, šalia vienos seniausių Kaune Vytauto bažnyčios, tad A. Pakėno lydimi užsukome ir į ją.

Vėliau apsilankėme Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Jaunimo, meno ir muzikos skyriuje, kur apžiūrėjome „Ateities laboratoriją 3D“. Čia nemokamai galima praktiškai išbandyti naujausias technologijas ir patikrinti savo gebėjimus informacijos ir ryšių technologijų (IRT) srityje.

Ukmergiškiai „Aušros“ padalinyje.

Ukmergiškiai „Aušros“ padalinyje.

Linksmiausia ir nuotaikingiausia kelionės dalis laukė atvykus į Vaikų literatūros muziejų, kuris įkurtas 1991 m. buvusio nepriklausomos Lietuvos politinio veikėjo Mykolo Sleževičiaus name.

Tai tikras Pasakų dvaras, kur visose nišose, kampuose, net palubėse gyvena pasakos. Čia pilna Raganų, Laumių, Velnių, Karalaičių ir net gyvų fėjų. Mus pasitiko fėja Vilmėja (muziejininkė Vilma Petrikienė), kuri labai gyvai, vaizdžiai, meniškai ir paslaptingai pristatė muziejaus veiklą, visus rūmus. Smagiai leidomės ir mes į pasakų herojų nuotykius – pasisveikinome su Age melage, stebėjome pasakos „Daktaras Kripštukas pragare“ lėlių vaidinimą, lankėmės kūrybinėse dirbtuvėlėse, dalyvavome „Šmurkšt atgal į pasaką“ edukacijoje. Antakalnio padalinio bibliotekininkei Virginijai burtai lėmė įsikūnyti į Raganos vaidmenį, skridome „Kelionės į Tandadriką“ kosminiu laivu – „Sidabriniu kankorėžiu“. Apkeliavę visus rūmus prisėdome ant minkštų sėdmaišių pailsėti ir aptarti puikios kelionės pasakų labirintais.

Su smagia nuotaika, sugrįžę į vaikystės prisiminimus, kelionę tęsėme toliau, o kraštietis Alfukas mus jau lydėjo į Nacionalinį Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejų. Čia apžiūrėjome eksponuojamas parodas, muzikos skyriuje meditavome klausydami klasikos.

Paskutinė stotelė – Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos „Aušros“ padalinyje. Kolegių maloniai priimtos, apsižvalgę, pasigrožėję, pasisėmę idėjų ir minčių grįžome į savo mylimą Ukmergės kraštą. Už šią literatūrinę kelionę V. Šlaito pėdomis dėkojame mūsų bibliotekos direktorės pavaduotojai Virginijai Tylienei.

Melanijos ŠIRVIENĖS nuotr.

projekto logo

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas