Dainiaus VYTO nuotrauka.

Aktualijos

Apleistas namas kelia realią grėsmę

Daugelis ukmergiškių gerai žino Deltuvos gatvėje, priešais AB „Vilkma“, stūksantį apleistą raudonų plytų pastatą. Šis kultūros paveldo objektas keliavo „iš rankų į rankas“ – vienus savininkus keisdavo kiti. Paskutiniais duomenimis, dabar šis namas priklauso Kėdainiuose gyvenančiai verslininkei. Tačiau nei ankstesni, nei dabartiniai šeimininkai šiuo statiniu tinkamai nesirūpina.

Neseniai į redakciją užsukusi Deltuvos gatvės 10A namo gyventoja piktinosi šalia esančiu apleistu, baigiančiu nugriūti pastatu. Moteris pasakojo, kad prieš kelerius metus jos namo gyventojų pastangomis buvo surasti šio pastato šeimininkai, jie neva gavo baudą ir buvo priversti išvalyti ten suneštas šiukšles, užkalti duris, langus.

Tačiau dabar, pasak pašnekovės, vėl viskas atlapota, čia vaikštantys daro, ką nori. Užmirštas pastatas tapo ne tik benamių, girtuoklių, narkomanų, bet ir jaunimo bei paauglių susibūrimų vieta. Aplinkiniai gyventojai ten randa paliktų švirkštų, alkoholio butelių, kitų įvairių daiktų…

„Labiausiai nerimą kelia avarinė šio namo būklė – bet kuriuo metu gali įgriūti stogas, sužaloti ten esančius žmones, vaikus. Mes per savo namo butų langus matome, kaip mokiniai, eidami į mokyklą ir grįždami, užsuka į apgriuvusį namą. Kyla klausimas, ką jie ten veikia? Gal ir tuo reikėtų kam nors pasidomėti“, – kalbėjo laikraščio skaitytoja.

Anot moters, gyventojus stebina ir rajono valdžios atsainus požiūris. Kodėl niekas neparagina statinio savininkų pasirūpinti savo turtu, jį tinkamai prižiūrėti?

„Jei šio namo neleidžiama nugriauti, tai gal savivaldybė galėtų surasti savininkus arba pati imtųsi iniciatyvos, kad būtų užmūryti langai ir durys. Kai įvyks nelaimė, kas bus kaltas?“ – ne kartą pokalbio metu kartojo laikraščio skaitytoja.

Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Loreta Vidžiūnienė informavo, kad Deltuvos g. 10C esantis pastatas nuo 2013 metų yra įrašytas į Kultūros vertybių registrą. Vadovaujantis Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymu (14 str. 3 d.), į registrą įrašytus pastatus privalo prižiūrėti valdytojai.

Pasak L. Vidžiūnienės, reikalavimai užsandarinti statinio angas ir apsaugoti jį nuo atmosferos poveikio kasmet buvo rašomi ir siunčiami Kėdainiuose gyvenantiems pastato valdytojams. Šiemet savininkai atsiuntė prašymą atidėti reikalavimą „užsandarinti pastatą“ iki vasaros pradžios… Deja, jau įpusėjo ruduo, o situacija nesikeičia.

Kaip „Gimtąją žemę“ informavo rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė, praėjusių metų pabaigoje šį apleistą namą buvo siūloma įtraukti į Neprižiūrimų pastatų sąrašą. Tačiau tai padaryta nebuvo, nes vyko kažkokie teisminiai ginčai dėl nuosavybės.

Pasak D. Zimblienės, savivaldybės administracijos darbuotojai susisiekė su pastato, esančio Deltuvos g. 10C, savininkais ir šie pažadėjo artimiausiu metu pasirūpinti savo turtu.

„Savivaldybės vadovai prašo žmonių, ypač kaimynų – Deltuvos g. 10A namo gyventojų, kad šie neliktų abejingi ir, matydami ar girdėdami, jog minėtame pastate renkasi įtartinos kompanijos, nedelsdami praneštų apie tai policijai“, – ragino savivaldybės atstovė spaudai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas