Diena prasidėdavo mankšta kopose.

Sveikata

Sveikuoliai stovyklavo prie jūros

Irena SPRANGINIENĖ

Kaip ir kasmet rugpjūčio mėnesį Ukmergės sveikuoliai ilsėjosi Šventojoje. Vos tik įsikūrę, visi skubėjo prie jūros, nes pavakary laukė ir stovyklos atidarymas, ir Ukmergės sveikuolių klubo 20-mečio minėjimas. Į šventinį renginį atvyko Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis, viceprezidentas Eligijus Valskis, Žolinčių akademijos prezidentė Danutė Kunčienė.

Renginį pradėjo Ukmergės sveikuolių klubo vadovė Nijolė Kaselienė. Kartu su ja sveikuoliai sugiedojo savo himną, o paskui vadovė pristatė ataskaitą apie klubo veiklą. Ji kalbėjo apie stovyklas, kurių metu ne tik ilsimasi, bet ir grūdinamasi, stiprinamas fizinis kūnas, mokomasi sveikai maitintis, gerinti imuninę sistemą, medituoti. Taip pat pasidžiaugė aktyviausiais rajono bėgikais, kalbėjo apie susitikimus su mokslininkais, medikais, padėkojo visiems, kurie savo aktyviu dalyvavimu gerina sveikatą ir savijautą, darbingumą, susigrąžina gyvenimo džiaugsmą.

 Lietuvos sveikuolių sąjungos vardu D. Kepenis padėkojo N. Kaselienei už ilgametę aktyvią visuomeninę veiklą, sveikos gyvensenos propagavimą bei puoselėjimą ir įteikė padėką. Taip pat padėkas pelnė klubo vadovės pavaduotoja, šių eilučių autorė, narės Anelė Varnienė, Liucija Dzigienė. Ukmergės sveikuolių klubo padėkomis apdovanotos aktyvios, energingos sveikatingumo puoselėtojos Auksė Pusvaškienė, Aušrelė Frišmantienė, Genovaitė Navikienė, Oksana Railaitė, Valerija Naraškevičienė. Seimo nario Kazio Grybausko padėka atiteko jaunimo atstovei Gabrielei Tiškevičiūtei.

Šiųmetinė stovykla pasižymėjo dalyvių gausa – susirinko 68 sveikuoliai: paaugliai, jaunuoliai, daug vidutinio ir nemažai vyresnio amžiaus žmonių. Tarp stovyklautojų buvo 21 Ukmergės bendrijos „Bočiai“ narys ir trys bočių klubo ,,Viltis“ atstovai. Nepaisant amžiaus skirtumo, visi turėjo kuo užsiimti. Jau 7 valandą ryto prie jūros prasidėdavo mankšta. Į ją noriai rinkosi tiek paaugliai, tiek vyresni stovyklautojai. Visi supranta, kad fizinis aktyvumas – tai asmens tobulėjimo kelias. Atlikdamas judesį stebi savo kūną, pojūčius, vis labiau suvoki sąmoningą buvimą dabartyje, atsipalaiduoji. Visa tai netrukus tampa gyvenimo savastimi: imi keisti save, kitaip mąstyti ir elgtis. Stovyklos dalyviai, mokytojo E. Valskio vadovaujami, kasdien atliko tempimo, atsipalaidavimo pratimus, maudėsi audringoje jūroje. Po pusryčių vyko paskaitos. Jų būta įvairių: apie fizinį aktyvumą ir gyvenimo būdą, sveiką mitybą, gyvenimą čia ir dabar, kvėpavimą, meditaciją, fizinio kūno gydymą natūraliomis priemonėmis, vaistiniais augalais ir kt.

Klausydamiesi lektoriaus E. Valskio, stovyklos dalyviai sužinojo, kas labiausiai veikia endokrininę sistemą, kodėl trinka kraujotaka, kodėl sergama onkologinėmis ligomis, kaip išsivalyti organizmą, ko reikia, kad išmoktum sekti savo mintis, jausmus, būtum laimingas. Tikriausiai ne vienas susimąstė, kokių tikslų siekia gyvenime, ar teisingai elgiasi, ar geba kontroliuoti mintis, atleisti žmonėms. Be to, kasdien vykdavo jogos, meditacijos, juoko terapijos užsiėmimai, buvo klausomasi relaksacinės muzikos.

Lektorius dr. Artūras Dapkevičius pasakojo, kad jis domisi žmogaus energetika, ir paaiškino iš graikų kalbos kilusio žodžio ,,aura“ reikšmę: tai ,,vėjelio dvelktelėjimas“, ,,srovė“. Mokslininkas fiksuoja žmogaus auros nuotraukas pagal tai, kas išspinduliuojama iš pirštų. Norintiems jis įteikė nuotraukas, kuriose kiekvienas galėjo matyti savo vidaus organų būklę, svarstyti, ką turi keisti, kaip dirbti su savimi.

Sveikuoliai turėjo malonių pramogų – lankėsi ,,Vasaros atostogų“ parke ir mėgavosi SPA malonumais. Čia visus pakvietė Sveikuolių klubo 20-mečio minėjime dalyvavusi D. Kunčienė. Šio straipsnio autorė paaugliams organizavo išvyką į SPA. Vaikai patyrė daug teigiamų emocijų, jų negąsdino vėsus oras – visi mielai plaukiojo ne tik vidaus, bet ir lauko baseinuose. Tokia pramoga ypač maloni, nes jūra mums buvo ne itin draugiška – kiekvieną dieną plevėsuodavo raudona vėliava ir maudytis buvo draudžiama.

Ukmergės sveikuoliai stovykloje papildė savo gyvenimą naujomis žiniomis, nauja patirtimi. Kiekviena diena buvo savaip vertinga ir naudinga.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Auris :
    Streso sukeliamų ligų sumažinimas taip pat įmanomas praktikuojant meditaciją, svarbu atrasti sau tinkantį būdą.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas