O. Bareikis ir A. Sakas Seulo žaidynėse.

Naujausi, Žmonės

Parolimpinėse žaidynėse ukmergiškis Osvaldas Bareikis – penktas

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Brazilijoje, Rio de Žaneiro Marakanos stadione buvo atidarytos 15-osios vasaros parolimpinės žaidynės. Jose dalyvauja 4 342 atletai iš 159 šalių ir tarptautinė pabėgėlių komanda. Tarp sportininkų – trylika Lietuvos atstovų. Mūsų šalies garbę pirmą kartą gynė ir vienintelis Lietuvos atstovas dziudo varžybose 22 metų ukmergiškis Osvaldas Bareikis.
Nusileido tituluotam varžovui

Svorio kategorijoje iki 66 kg B3 grupei priskirtas Osvaldas ketvirtadienio popietę aštuntfinalyje susitiko su B2 grupėje esančiu Londono parolimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtoju 34-erių metų Marcosu Falconu iš Venesuelos. Mūsiškis laimėjo po atkaklios kovos ir pratęsimo. Ketvirtfinalyje jis grūmėsi su Davidu Chorava iš Ukrainos, kuris be atrankos kovos pateko tiesiai į šį etapą. Šįkart lietuvis nusileido priešininkui (0:1).

Kadangi ketvirtfinaliuose ir pusfinaliuose pralaimėję kovotojai toliau tęsia savo pasirodymą bei kovą dėl bronzos medalių, lietuvis toliau varžėsi dėl apdovanojimo.

Pirmasis jo varžovas paguodos turnyre buvo Luisas Jabdielis Perezas Diazas iš Puerto Riko. Osvaldas jau kovos pradžioje išsiveržė į priekį. Vėliau jis sėkmingai gynėsi, o L. J. Perezas Diazas dar užsidirbo du įspėjimus ir turėjo pripažinti lietuvio pranašumą.

O. Bareikis pateko į mažąjį finalą ir dėl bronzos medalio stojo į kovą su Atlantos, Sidnėjaus ir Atėnų žaidynių parolimpiniu dziudo čempionu, Pekino parolimpiados vicečempionu 41-erių metų japonu Satoshi Fujimoto. Iš pradžių mūsų sportininkas niekuo nenusileido japonui, tačiau kovos pradžioje atsinaujino sena dešinio peties trauma, todėl kurį laiką jis buvo neveiksnus ir už tai gavo tris geltonas korteles. S. Fujimoto dvikovos pabaigoje akivaizdžiai pavargo, Osvaldas galėjo išplėšti pergalę pelnydamas bent vieną tašką, tačiau varžovas atsilaikė.

Šioje svorio kategorijoje varžėsi 12 kovotojų. Olimpiniu čempionu tapo uzbekas Utkirdžonas Nigmatovas, sidabrą iškovojo azerbaidžanietis Bajarmas Mustafajevas, o bronzos medaliais tenkinosi abu O. Bareikį Rio įveikę parolimpiečiai S. Fujimoto ir D. Chorava. 4–5 poziciją su mūsiškiu pasidalijo Pietų Korėjos atstovas Jongseokas Parkas.

Meistriškumą kėlė ir Ukmergėje

Turintis problemų dėl regėjimo O. Bareikis kurį laiką gyveno ir mokėsi Vilniuje, ten ir pradėjo treniruotis. Sugrįžęs į Ukmergę jis tapo Antano Smetonos gimnazijos gimnazistu. 2012 metų pabaigoje jo meistriškumo ugdymą perėmė Ukmergės sporto centro treneris Artūras Sakas. Ir auklėtinis, ir treneris nuosekliai dirbo, puoselėdami planus patekti į parolimpiadą – svarbiausias visiems sportininkams žaidynes.

2014 metais Vengrijos mieste Egeryje vykusiose IBSA (neįgaliųjų) dziudo pasaulio taurės varžybose, kuriose dalyvavo 32 šalių sportininkai, Lietuvai atstovavęs O. Bareikis užėmė penktą vietą, dėl to jam atiteko reitingo taškai kovoje dėl patekimo į parolimpiadą Rio de Žaneire.

Ukmergiškis taip pat buvo pakviestas dalyvauti žaidynėse Seule, Pietų Korėjoje. Čia jis pirmajame rate įveikė indą Jaydeepkumarą Hridayą Singhą, tačiau antroje kovoje turėjo pripažinti japono S. Fujimoto pranašumą.

Tarptautiniame Vokietijos dziudo čempionate Osvaldas pelnė sidabro medalį. Sportininkas taip pat laimėjo antrą vietą Lietuvoje vykusiame tarptautiniame dziudo turnyre, yra aklųjų ir silpnaregių dziudo čempionato nugalėtojas.
Puikių rezultatų pasiekęs O. Bareikis tris kartus – 2013, 2014 ir 2015 metais pateko į geriausių Lietuvos neįgaliųjų sportininkų dešimtuką.

Džiaugdamasis auklėtinio pasiekimais, A. Sakas „Gimtajai žemei“ sakė, jog tikisi, kad šis sportininkas ir toliau tobulės: „Praėjusių metų rudenį jis vėl išvyko gyventi į Vilnių, tačiau dažnai pargrįžta į Ukmergę pas tėvus. Visada susitinkame, pabendraujame, taip pat surengiame ir treniruotes“, – pasakojo treneris.

Olimpiadoje – du kartus

Ukmergės kraštas yra išugdęs ir kitą žymų dziudistą – Marių Paškevičių (treneris Rimantas Lenartavičius). Marius buvo pirmasis nepriklausomos Lietuvos dziudo olimpietis, 2000 metais dalyvavęs Australijoje vykusioje olimpiadoje, tuomet jis pasiekė aštuntfinalį. Prieš ketverius metus Londono olimpinėse žaidynėse M. Paškevičius užėmė devintą vietą.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas