Projekto baigiamojo renginio dalyviai prie bendruomenės namų.

Kultūra

Lyduokių bendruomenė kuria ir puoselėja aplinkos grožį

Laura BUTKUTĖ

Lyduokių kaimo bendruomenė laimėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bendruomeninės veiklos stiprinimo projektų finansavimo 2016 metais atrankos konkursą. Projektui „Graži, tvarkinga ir aktyvi Lyduokių kaimo bendruomenė“ įgyvendinti buvo skirta 3 121 Eur. Taip pat šio projekto veiklas parėmė rajono savivaldybė.

Rugpjūtį lyduokiečiai buvo pakviesti į baigiamąjį projekto renginį. Bendruomenės namuose pagerbti gražiausių, tvarkingiausių sodybų šeimininkai, pasidžiaugta, jog kaimo žmonės nori gyventi patrauklioje aplinkoje, patys aktyviai prisideda prie jos kūrimo, taip pat domisi, kaip tvarkosi kitos šalies bendruomenės.

Bendruomenės pirmininkė Auksė Pusvaškienė pasakojo, kad pagrindinis šio projekto tikslas – sukurti patrauklią aplinką miestelio gyventojams bei svečiams, įtraukti į visuomeninę veiklą kuo daugiau Lyduokių kaimo bendruomenės atstovų, skatinti kartų bendravimą, gerinti bendruomenės aplinkotvarką.

„Lyduokiuose daugelį metų gyvuoja tradicija išrinkti gražiausiai sutvarkytas sodybas ir įvertinti jų šeimininkų pastangas. Gyventojai, savo kiemuose kuriantys grožį, mielai išvyksta pasisemti patirties, idėjų, pasimokyti. Kai aplinkui gražu, tvarkinga, malonu susirinkti į renginius, drauge praleisti laiką, pramogauti, sportuoti. Džiaugiamės, kad gavę finansavimą projektui visas šias veiklas galėjome įgyvendinti…“ – mintimis dalijosi A. Pusvaškienė.

Susirinkusieji į popietę galėjo susipažinti su nuotraukų ekspozicija.

Susirinkusieji į popietę galėjo susipažinti su nuotraukų ekspozicija.

Pirmininkė teigė, jog aplinkos tvarkymui daug dėmesio skiriama nuolat: „Dirbame kartu su seniūnija, kultūros namais, biblioteka, didžiuojamės aktyviais bendruomenės nariais. Manau, kad darbo rezultatus mato ir vietiniai gyventojai, ir mūsų svečiai.“

2008-iais Lyduokių kaimo bendruomenė įsikūrė naujam gyvenimui atgimusiame buvusiame vaikų darželyje. Kai buvo švenčiamos įkurtuvės, dalis pastato dar laukė remonto. Dabar darbai jau baigti, sutvarkytas ne tik pastato vidus, išorė, bet ir visa teritorija.

„Kiekvieną vasarą prie bendruomenės namų sodiname gėles. Puoselėjome mintį prie pastato įrengti ir alpinariumą. Mums tai pavyko įgyvendinant šį projektą. Taip pat bendruomenės nariams ir savanoriams surengėme popietę-paskaitą „Gėlynų formavimo subtilybės“. Ją skaityti pakvietėme UAB „Oliseta“ kvalifikuotą ir ilgametės patirties turinčią specialistę. Ji susirinkusiuosius supažindino, kaip sukurti patrauklų kraštovaizdį, pasidalijo praktiniais patarimais, atsakė į klausimus“, – pasakojo pirmininkė.

Alpinariumui pagrindą paruošė seniūnijoje viešuosius darbus dirbantys lyduokiečiai. Projekto lėšomis iš Prano Rimando Olisevičiaus gėlininkystės ūkio buvo įsigyta įvairių augalų. Juos pristatę želdintojai kartu su savanoriais sodino šliaužiančius kadagius, raugerškius, kalnines pušis, azalijas. Alpinariumą papuošė daugiametės ir vienmetės gėlės – levandos, monados, heišeros, snapučiai, astilbės, irisai, pelargonijos, vasarinės chrizantemos, sprigės…

A. Pusvaškienė dėkinga žemių alpinariumui įrengti parūpinusiam Dainiui Tamošiūnui bei jas atvežusiems Alvydui ir Valdui Morkūnams.

Įgyvendinant projektą surengta ekskursija į Suvalkiją, Šakių kraštą. Joje dalyvavo gražiausiai besitvarkančių sodybų šeimininkai, konkurso „Puoškime namus Kalėdoms“ dalyviai. Aplankyta Lukšių kaimo bendruomenė, Zyplių ir Gelgaudiškio dvarai. Taip pat lyduokiečiai maloniai buvo sutikti Griškabūdžio žemės ūkio bendrovėje, kuriai vadovauja Petras Puskunigis, jam talkina sūnūs Tomas ir Mantas.

Kapela „Kanolas“ surengė nuotaikingą koncertą.

Kapela „Kanolas“ surengė nuotaikingą koncertą.

„Ekskursijos metu labai daug pamatėme, susipažinome su bendruomenių papročiais, tradicijomis, kultūriniu paveldu. Tačiau labiausiai lyduokiečius sužavėjo išpuoselėti ir šiandienos reikmėms naudojami dvarai, išradingai ir patraukliai suvalkiečių tvarkoma aplinka. Grožėjomės įvairiaspalviais gėlynais, vešinčiais rožynais, fontanėliais… Dar didesnę nuostabą kėlė tai, kad visas šis grožis kuriamas kaimo vietovėse“, – įspūdžiais dalijosi Lyduokių bendruomenės pirmininkė.

A. Pusvaškienė įsitikinusi, kad kiekviena ekskursija praturtina jų dalyvių akiratį. Grįžę iš tokių išvykų gyventojai visada stengiasi tai, ką išvydę, sukurti ir savo sodybose, darželiuose, tvarkydami namų aplinką. Tai ypač pastebi buvusi mokytoja, bendruomenės pirmininkės pavaduotoja Natalija Gudauskienė, kuri yra gražiausiai tvarkomų sodybų konkursų iniciatorė ir vadovauja apžiūros komisijai. Pirmasis toks konkursas Lyduokiuose vyko beveik prieš 45 metus. Per tą laiką ir pagrindinės seniūnijos gyvenvietės, ir kaimai neatpažįstamai pasikeitė, išgražėjo. Jei reikėtų į Lyduokius atvykusius svečius pakviesti į gražiausią sodybą, sunku būtų nuspręsti, kur jie galėtų apsilankyti.

Bendruomenės pirmininkė pasakojo, kad baigiantis vasarai N. Gudauskienė kartu su Jūrate Repečkiene ir Virginija Gečiene aplankė visus seniūnijos kaimus. Sodybose apžiūrėjo ne tik kiemus, pasižvalgė, kas darosi už ūkinių pastatų, tvorų. Juk tokių aplinkos tvarkymo apžiūrų tikslas – kad Lyduokių miestelis, visos gyvenvietės ir kaimai būtų kuo tvarkingesni, džiugintų akį ir patiems gyventojams, ir jų svečiams.

N. Gudauskienė pripažįsta, kad kasmet džiugina tvarkingesni kiemai, spalvingesni gėlių darželiai. Nors dauguma žmonių tvirtina, jog tvarkosi ne dėl apžiūrų, tačiau komisijos nariai pastebi, kad prieš jiems atvykstant pasistengiama nušienauti senokai dalgio besiprašančias pakeles, apkuopti giliausius kiemo užkaborius.

Neatsitiktinai puikiai tvarkomų sodybų kasmet atsiranda vis daugiau, šiemet jų suskaičiuota šešiasdešimt.

Sodų, Miško, Lakštingalų, Topolių gatvių gražiausių sodybų šeimininkai su dovanomis.

Sodų, Miško, Lakštingalų, Topolių gatvių gražiausių sodybų šeimininkai su dovanomis.

„Grožį kuriančius ir tvarką mėgstančius bendruomenės narius tradiciškai pakvietėme į šventę. Jiems ne tik padėkojome už įdėtas pastangas, bet ir dovanojome keraminius vazonus gėlėms. Be to, šiemet dvidešimt gražiausių, išskirtiniausių sodybų kartu su jų šeimininkais buvo įamžinta fotonuotraukose“, – pažymėjo A. Pusvaškienė.

Beje, prieš renginį buvo paruošta šių nuotraukų ekspozicija, su ja galėjo susipažinti visi popietės dalyviai. Po to nuotraukos įteiktos sodybų šeimininkams.

Po oficialių kalbų, apdovanojimų susirinkusieji bendravo, aptarė visiems rūpimus klausimus, dalijosi sumanymais ateičiai, vaišinosi taujėniškių Elenos ir Sauliaus Galvonų keptu šakočiu, skanavo bendruomenės moterų surinktų ir pagal žolininko Virginijaus Skirkevičiaus patarimus paruoštų žolelių arbatų. Griežionių kaimo šviesuolis Anatolijus Stiško pristatė naują jau antrąją savo knygą „Sinfonia Pastorale“. Šventę nuotaikingu koncertu papuošė kapela „Kanolas“, kuriai vadovauja Viktė Varnienė.

Lyduokių bendruomenės archyvo nuotraukos

Užs. Nr. 0015574/16

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas