Moksleiviai sugulė ant žolės.

Jaunimas

Draugiškos idėjos programoje „Bičiuliai“

Kamilė GUMBARAGYTĖ

Rugsėjo 12 dieną startavo Jono Basanavičiaus gimnazijos ir Dukstynos pagrindinės mokyklos psichologių Editos Usonienės ir Indrės Gumbaragienės inicijuota prevencinė programa „Bičiuliai“. Jos tikslas – suburti iniciatyvių, aktyvių, norinčių bendrauti jaunuolių nuo 12 iki 18 metų grupę, kuri vykdys bendrą veiklą. Programoje dalyvauja 15 gimnazijos ir 20 pagrindinės mokyklos mokinių. Užsiėmimai vyks kartą per mėnesį. Jų metu bus domimasi įvairiomis psichologinėmis temomis, atliekami įvairūs pratimai, stebimi ir aptariami filmai, mokomasi pažinti save, jausmus, nuotaikas, emocijas, tobulinami bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžiai, vyks diskusijos.

Pirmasis bičiulių susitikimas vyko Dukstynos pagrindinėje mokykloje. Nuotaikingai nusiteikę, su šypsenomis ir sveikinimo medalionais jaunieji programos dalyviai pasitiko vyresniuosius draugus. Sveikinimo žodžius tarė Dukstynos pagrindinės mokyklos direktorės pavaduotoja Leonora Lučanova bei psichologė I. Gumbaragienė. Pastarosios pasiūlytas pratimas „Pasveikink draugą“ susitikimui suteikė žaismingumo. Kiekvienas turėjo pasakyti, koks jo vardas, kaip jis jaučiasi, ir pasidomėti, kaip jaučiasi kaimynas. Daugeliui buvo neįprasta sveikinimosi žodžius tarti pasitelkiant kūno judesius.

Sveikinimo žodį tarė L. Lučanova.

Sveikinimo žodį tarė L. Lučanova.

Vėliau visi buvo supažindinti su būsimomis programos veiklomis, kūrė grupės taisykles.

Kadangi rugsėjo 10-ąją pasaulis minėjo Savižudybių prevencijos dieną, todėl ir bičiuliai į susitikimą rinkosi ne tik susipažinti, pažaisti, bet ir bandė suvokti, kaip jaučiasi draugas, kaip įžvelgti, kad jam sunku, ką daryti, jei keičiasi elgesys, jei bičiulis vis dažniau domisi mirties tema. Filmo „Rinkis gyvenimą“ peržiūra ir aptarimas mokė suprasti, kada artimui labai reikia pagalbos, kada gresia savižudybė. Psichologė E. Usonienė kvietė įsijausti į kiek-vieno draugo papasakotą istoriją, kad ir kokia sunki ir liūdna ji būtų, siūlė padėti. Kad išsakytos mintys, peržiūrėtame filme išgirsti patarimai nepasimirštų, vyresnieji bičiuliai šeimininkams įteikė lankstinukus „Kaip padėti draugui, kai jam sunku“. Susitikimo temą labai taikliai apibrėžė ir šiam tikslui sukurtas stendas.

Bičiulių susibūrimas baigėsi mokyklos kieme. Visi dalyviai sugulė ant žolės simboliškai demonstruodami, kad iš sunkumų visada galima pakilti…

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas