Rajone vykdomos programos aptarime dalyvavo R. Janickas (dešinėje), A. Balčiūnienė, J. Vasiliauskienė, T. Petrikas, G. Smoliakas, A. Grušauskaitė. Dainiaus VYTO nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Smurtinį elgesį keičiančių kursų nauda akivaizdi

Rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras mūsų savivaldybės teritorijoje vykdo rajono Tarybos patvirtintą Smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir pagalbos teikimo nukentėjusiems asmenims 2016–2020 metų programą. Įsigaliojus Lietuvos Respublikos apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui, pradėta galvoti apie pagalbos teikimą patyrusiems smurtą. Ypač tai aktualu tapo, kai nuo 2013 metų teismai smurtautojams ėmė skirti įpareigojimus išklausyti elgesį keičiančius kursus. Ukmergės savivaldybė bene pirmoji šalyje ėmėsi ryžtingų veiksmų mažinant smurto apraiškas, šviečiant visuomenę prevencijos klausimais, teikiant pagalbą aukai, skatinant smurtautojus suvokti savo elgesį ir jį keisti. Nuo vasario rajone organizuojami šešis mėnesius trunkantys mokymai, kurių metu padedama žmonėms nustoti naudoti smurtą. Kursus lanko teismo už smurtą nuteisti asmenys. Su jais dirba keturi specialistai – programos koordinatorius, pedagogo ir teisininko išsilavinimą turintis Georgijus Smoliakas, taip pat pedagogas Tadas Petrikas ir dvi psichologės – Jurgita Vasiliauskienė bei Agnė Grušauskaitė.

Programos vykdytojai šiomis dienomis jau atsisveikino su pirmaisiais asmenimis, išklausiusiais pusmečio kursus, todėl panoro pasidalinti savo patirtimi, įžvalgomis, ateities planais. Į Visuomenės sveikatos biure vykusią diskusiją atvyko rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė, taip pat dalyvavo biuro direktorė Vaida Puodžiūnienė.

Kaip pasakojo smurtinį elgesį keičiančios programos koordinatorius G. Smoliakas, mokymai apima du individualius ir dvidešimt keturis grupinius užsiėmimus, kurie vyksta kartą per savaitę. Juos veda du žmonės – vyras ir moteris. Toks modelis pasirinktas norint apsisaugoti nuo vadinamojo vyriško klubo susitikimo formavimosi, rodo vyro bei moters bendradarbiavimą ir sukuria galimybę pristatyti silpnesnės lyties atstovių požiūrį.

„Kursus lankyti pradėjo 16 dėl smurto artimoje aplinkoje nuteistų vyrų, – kalbėjo G. Smoliakas. – Per pusmetį prie jų prisijungė ir daugiau asmenų. Tai lyg nuolat judanti, nesibaigianti grandinė. Vyriausias mokymų dalyvis yra 67-erių, o jauniausiam – 18 metų. Vienas jų mušė savo žmoną, kitas smurtavo prieš seserį. Vertinant konkrečius smurtavimo atvejus, daugumą, maždaug 70 proc., sudaro smurtas prieš žmonas, sugyventines. Tačiau vyrai kumščius kilnoja ir prieš savo tėvus, vaikus, artimuosius, pažįstamus.“

Pasak programos vykdytojų, iš pradžių teismo nutartimi į kursus nukreipti asmenys elgiasi lyg „ežiai“ – nepripažįsta, jog elgėsi blogai, nesupranta, kad jiems reikalingi mokymai. „Nemažai laiko tenka skirti jų motyvacijai, tam, kad jie susidomėtų programos temomis, patys būtų suinteresuoti keisti savo elgesį“, – patirtimi dalijosi psichologė J. Vasiliauskienė.

A. Grušauskaitė ir T. Petrikas pasidžiaugė, jog per pusę metų mokymų dalyvių gyvenime įvyko daug teigiamų pokyčių. Kai kurie vyrai užsikodavo nuo alkoholio, susirado darbus, įgijo vairuotojų, traktorininkų teises, susitaikė su savo smurto aukomis, grįžo į šeimas.

„Šią savaitę atsisveikinome su dviem kursus išklausiusiais ukmergiškiais, įteikėme jiems pažymėjimus. Vyrai teiravosi, ar jie galės čia bet kada ateiti ir pasikalbėti“, – pasakojo J. Vasiliauskienė, pridurdama, kad visi šie pavyzdžiai liudija, jog vykdoma programa yra efektyvi ir labai naudinga.

Susitikimo metu akcentuota, jog labai svarbu yra dirbti ne tik su smurtautojais, bet ir su jų aukomis, taip pat šviesti visuomenę, aiškinant, kas yra smurtas, mokant tai atpažinti ir to išvengti, informuojant, kur kreiptis pagalbos ir pan. Būtent dėl to programos vykdytojai ėmė lankytis rajono seniūnijose ir organizuoti šviečiamuosius pokalbius ne tik su labiausiai pažeidžiamais asmenimis, bet ir su kitais vietos gyventojais. Psichologės A. Grušauskaitės nuomone, labai reikalingi susitikimai su visais šeimos, kurioje buvo smurtaujama, nariais, nes jų tarpusavio santykiai sudėtingi. Deja, projekto psichologų, lektorių galimybės yra ribotos.

Projekto aptarimo metu išsakyta mintis ir dėl kuo skubesnės pagalbos suteikimo smurtą patyrusiems asmenims. Todėl nuo rudens planuojama burti jausmų grupes moterims, kurios yra smurto ar priklausomybių aukos.

Diskusijos dalyviai pripažino, jog projektas kol kas nukreiptas tik į pasekmių likvidavimą. Kad rajone mažėtų smurto atvejų, būtina imtis prevencinių veiksmų – numatyti paslaugų ir veiksmų sistemą. Tam reikalingas aiškus tarpžinybinio bendradarbiavimo modelis. Rajono mero R. Janicko įsitikinimu, labai svarbu pastebėti galimą smurtą ir jam užbėgti už akių. Todėl į problemos sprendimą turėtų įsijungti visos Ukmergėje veikiančios bendruomenės, visuomeninės organizacijos, taip pat reikėtų ieškoti geros patirties pavyzdžių.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Susidurus :
    Paskaicius straipsni sueme juokas. Kokia pazanga jus manote jusu lankantys daro jeigu visvien smurtauja savo seimose?cia jum atrodo normalu?ir jusu mokymai veikia? Ir Smoliakas gal galetu pasipaskoti kodel jis turi teise viesinti asmenine informacija kas liecia lankanti sia programa ir jo antra puse? Pries mane buvo smurtauta jau kursus atlankius ilga laika. Ir sakot kad tas zmogus yra palankus ir geras? Jus gal pasidomekit netik tais kurie smurtauja bet ir kas nukencia nuo viso sito. Nepateisinu sitos programos. Mano akimis ji yra naudinga mazam procentui ir tiem kas uzsikoduoja. Pliusas butu versti koduotis tuos kurie turi lankyti kursus. Kursu lankymas neapriboja ju nuo alkoholio ir bardako daromo namie. Psihologinio spaudimo seimoje. Ir nepagarbos antrai pusei. Beja kur pakvietimas apsilankyti ir pasikalbeti su jumis man?skambucio nesulaukiau o mano buvusio lankymai pas jus jau baikti?stai ir izvalgumas jusu ir pagalba. Darbas atliktas su didelem spragom ir grazeis zodzeis to neuzdenkt.
    • Anonimas :
      Dėkoju už išsakytą nuomonę. Nieko nelaukdama kreipkitės pagalbos. Smurtinis elgesys netoleruotinas, jį reikia stabdyti visomis įmanomomis priemonėmis. Pagalbą galite gauti Ukmergės visuomenės sveikatos biure, policijoje, poliklinikoje, seniūnijose.
    • Anonimas :
      Turbut reikia diskusijos, bet nesivelsiu.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas